Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘HRVATSKA JE U OVOME LOŠA’ Fred Matić predstavio važnu stvar za žene: ‘Neka Vlada hitno donese novi Zakon o prekidu trudnoće!’

Autor: Dnevno.hr

“Povodom današnjeg Međunarodnog dana sigurnog pobačaja predstavili smo ‘Abortion Atlas’ – prvu sveobuhvatnu interaktivnu mapu koja objedinjuje podatke o dostupnosti pobačaja u Europi”, napisao je naš europarlamentarac Fred Matić.

Atlas pobačaja je novi alat koji omogućuje da vidimo pregled država po pitanju dostupnosti pobačaja, a ono što je još važnije, da vidimo s kakvim se sve preprekama u pristupu pobačaju suočavaju žene diljem Europe.

Prema Atlasu, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice i spada u kategoriju zemalja „POOR“ po pitanju osiguravanja legalnog i sigurnog pobačaja. “Iako je pobačaj legalan, imamo problem s praktičnim preprekama u pristupu pobačaju”, upozorava Matić, priopćio je ured zastupnika.
U Europskoj uniji najbolje su ocijenjene Švedska i Nizozemska, a najgore stoje Malta i Poljska.

Matić podsjeća na izuzetno opasan trend i podatak da od ukupno 322 ginekologa specijalista zaposlenih u bolnicama u Hrvatskoj , njih 186 – odnosno većina od 60 posto – odbija raditi pobačaje. Zastupnika Matića zabrinjava i moguće padanje Hrvatske na ljestvici Atlasa pobačaja u narednim analizama jer, podsjeća, Hrvatska još uvijek nema moderan i suvremen Zakon o prekidu trudnoće.

“Ponavljam poziv hrvatskoj Vladi da čim prije donese novi, sveobuhvatni Zakon o prekidu trudnoće koji može spasiti zdravlje i živote žena diljem zemlje! Osiguravanje prava na zdravlje i pristup medicinskim uslugama mora biti prioritet”, poručuje Fred Matić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.