fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘HRVATSKA JE PROKOCKALA OGROMNU ŠANSU!’ Kajat ćemo se, Milanović upozorio narod: Vidio je kako rade, ‘svjedočio sam pompi tih beskorisnih sastanaka’

Autor: N.K

Predsjednik Zoran Milanović održat će danas konferenciju za medije na Pantovačku

Press konferenciju pratite na portalu Dnevno.

Kazao je kako je Hrvatska propustila šansu dobiti status kandidata za ulazak u EU. Žestoko je prozvao premijera Plenkovića i Sloveniju jer se status kandidata BiH uvjetuje promjenom izbornog zakona na što Hrvati trenutno ne mogu utjecati, već ključ toga drže Bošnjaci.


Propustili smo šansu

“Moralna obaveza mi je i vjerujem da se isplati boriti za to. Ne brojim dane od kada sam tražio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Meni se čini da to nije razlog zbog kojeg se trenutno saziva taj sastanak. Ali situacija u BiH, smatram da je to nešto što je hrvatski vitalni nacionalni interes. Ne mislim na opstanak, ali previše je Hrvatska u 30 godina napravila i platila, mi želimo samo sređivanje stanja u BiH. Jedno uredno stanje. BiH mora postati članica EU, drugačije ne ide. Teško da će to biti skoro, ali na tome trebamo raditi. I sada se prije nekoliko dana ukazuje prilika koju smo mogli iskoristi. Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice EU lidera Macrona, Berlina, tu je bio i u Rumunjski predsjednik, i u ime svih čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata. I Moldova pride. O tome se odmah govorilo na početku rata, na prijedlog Dude. I odjednom se govori da te države dobivaju status kandidata.

Tome se protivila cijela garnitura država prije 3 mjeseca. Kažu nema tu mjesta politici. Ili je pak sve politika. Da li biti za to, pa u redu. Neka dobije. Ali Ukrajina je kao i Moldova koja ima ogromne probleme. Sigurnosne probleme koji su geopolitičke naravi. I baš eto, probudili su se veseli i razdragani. I Europska komisija koja ima presudni značaj za tu inicijativu, odjednom su i oni za. I oni pišu preporuku. I pripremaju se dokumenti za EU vijeće. Znam nešto o tome jer sam tamo bio. Svjedočio sam svoj pompi i beskorisnosti takvih sastanaka, uvijek. U sastancima iza vrata ne sudjeluje Hrvatska, a niti puno veće zemlje. To je bio trenutak da iskoristimo šansu da se BiH da samo status kandidata. Samo to. Tamo se ne želi donijeti izborni zakon”, rekao je Milanović.

“Rade sve uz podršku dementora (čudovišta iz Harry Pottera). To su oni koji srču energiju, to je ona trećepozivska, nesposobna uprava, Međunarodna zajednica”, rekao je predsjednik.

“BiH je gora od kolonije”

“Kada su predlagali da se status da Ukrajini odmah, ja sam rekao da se tom tekstu ne mogu pridružiti dok nema iste ponude za BiH. Čovjek ne mora biti cinik, te zemlje ne ispunjavaju niti jedan uvjet. BiH se postavlja uvjet da mora promijeniti Izborni zakon. A to jedna značajna grupacija u BiH opstruira i radit će to do zadnjeg daha. Međutim, takav argument očekujem od briselskih gnjavatora. Pozivam HDZ-ovce da više što se događa. Koji su tu interesi primarni? Moramo dati neki tračak nade tim ljudima, da im kažemo, tu smo, neće ići u Pakistan, neka se nitko ne uvrijedi. Čak i da smo sami u tome, Hrvatska. Moramo tu stvar postaviti na stol.

Volio bih biti u debati s nekim tko se protivi tome. Tko je protiv? Njemačka diplomacija. Neka izađu i kažu. Rade nered već godinama. To su sisači energije. BiH je gora od kolonije. U kolonije se barem ulagalo radi interesa drugih. U Bosni se ni to ne radi. I onda još moram slušati da imamo planove za komadanje BiH. Hrvatska je spasila BiH. Za nagradu smo čekali 100 godina da uđemo u EU. I dan danas hrvatski časnici ne mogu ući u EUFOR. Čije smo mi budale? I sad da se vratim na gospodina Plenkovića. Zrinjevac ne radi ništa, radi ono što im Plenković kaže da rade. Nakon dvije godine nemogućnosti imenovanja ambasadora, Zrinjevac je počeo slati stalne otpremnike poslova. Što je to? To je uništavanje sustava zato da ja ne bih imenovao nekoga. To je zato jer on želi sve, a to je zajednički izbor. To je zajednički posao kao što je i vanjska politika zajednički posao. Koga ja predstavljam u Madridu na samitu NATO-a? Hrvatsku.

“Slovenski premijer radi nešto na svoju bruku i sramotu nešto što odgovara Plenkoviću. Ne može. BiH će dobiti status kandidata kada izmijeni Izborni zakon, a to se nikada neće dogoditi. Pitam te čovječe za koga radiš? Kada kažeš da je uvjet Izborni zakon, a znaš da ključeve toga drži netko drugi?”, rekao je Milanović.
“Sve funkcionira preko veze”

“Doveli su BiH ispod ruba egzistencije. Neka gospodin to objasni svojima u stranci”, rekao je predsjednik.

“Kada je u pitanju vanjska politika EU je opasna sama za sebe. Pokazuje da ima moć, a nema je. To funkcionira na dilerskom principu. Oni na nečiji mig koji vi ne vidite, skaču. Prije tri mjeseca nije bilo ništa, a sada op, evo Ukrajina dobiva status kandidata. Kako je to jedinstvo volje ušlo u stjecaj. U prijelomnim trenucima se ide kontra svih pravila. Finska i Švedska. Bila je tu Finska premijerka, govorila je 50 minuta i govorila je o svojim interesima. Ali sam se ispriječio tu. Za to sam plaćen. Pa nisam ja terapeut. Nije Hrvatska vojska išla okupirati BiH, nego spašavati hrvatska leđa. Četnici se nikad ne bi predali da ih nismo slomili”, rekao je Milanović.

Novinarka ga je pitala na čije “migove” misli.
“Cilj nije sporan. Ja sam spreman podržati Ukrajinu, ali ako je i BiH tu. Kada je happy hour, cuga je jeftinija, onda svi moramo piti jeftinije. To su najveće države, to su migovi”, rekao je i dodao da ima smisla dati Ukrajini status kandidata, ali pita gdje su naši susjedi.

“Danas je Europsko vijeće na kojem se donosi odluka, propuštena je šansa, gotovo. To je ono, zapališ cigaretu i držiš pivu dok lopta ide. Nemamo se više što sastajati”, rekao je Milanović na pitanje zašto sada ne sazove Vijeće sigurnosti o tome. Dodao je kako to sada više nema smisla, “što da gledamo karte skupa?”.

“Nema smisla da se nalazimo. Jedna prilika je propuštena, druga prilika za mene nije propuštena. Rekao sam, Hrvatska mora učiniti sve što je moguće, a to je što je moguće je sve. Da ostanemo i sami, kao uplakali Pale sam na svijetu”, rekao je Milanović.

“Ne znam shvaćate li koja je to razina opstrukcije i prijevara. To je čista prijevara. Naš sastanak je zakasnio. Ja radim za Hrvatsku, a ne za Finsku. Oni imaju svoje probleme mi svoje. Izlažem li ih pogibelji zato što tražim nešto što je meni nešto toliko bitno?”, pitao je predsjednik.

“Zašto svi na koje nailazim pokazuju takvu zapanjujuću dozu ne znanja o BiH. Ajde da premijeri ne znaju. Imaju važnijeg posla, fućka se Finskoj premijerki za BiH, ni ne zna da je BiH podnijela zahtjev za status kandidata. Ali ne znaju ni savjetnici”, upozorio je Milanović.

“Ali zato nas Plenković uvjerava da su ove sitnice tehničke, Schengen, strateška stvar. Imali smo sve uvjete 2015. godine. A sada nam treba biti eto čast što nas primaju”, rekao je Milanović i dodao kako je ulazak u Schengen u Slovenskom interesu.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.