Foto: Ilustracija/Pexels

HRVATSKA JE IZGUBILA VELIKOG PRIJATELJA! Preminuo ugledni njemački političar: ‘U vrijeme Domovinskog rata organizirao je izdašne pošiljke pomoći’

Autor: Daniel Radman

Hrvatska i Varaždin izgubili su velikog prijatelja. U njemačkom gradu Koblenzu, u 83. godini života preminio je dr. Fridehelm Pieper, koji je tijekom života bio velika spona između Njemačke i Hrvatske, odnosno Koblenza i Varaždina.

Gospodarstvenik, političar, humanist: tim riječima opisuju ljudi ovog velikog čovjeka koji je ostvario karijeru u bankarskom sektoru, potom i kao politički dužnosnik te čelnik Trgovačke komore u njemačkoj pokrajini Rheinland-Pfalz.

“Isticao se humanitarnim radom, a tijekom života bio je vrlo naklonjen Hrvatskoj. Tako je početkom devedesetih godina u vrijeme Domovinskog rata organizirao izdašne pošiljke humanitarne pomoći i otvorio suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom u Varaždinu. Bio je predsjednik Njemačko-hrvatskog društva prijateljstva u Koblenzu koje okuplja njemačke građane ali i tamošnje Hrvate. Najzaslužniji je što je 2007. godina potpisana povelja partnerstva između Koblenza i Varaždina”, priopćili su iz grada Varaždina.

Nastupio na Varaždinskim baroknim večerima

Napommenuli su kako je u Varaždin dolazio više od četrdeset puta i da je tu stekao brojna prijateljstva.

“Naročito se zalagao za suradnju s Varaždinskom građanskom gardom i varaždinskim Hrvatsko-njemačkim društvom prijateljstva. Poduzimao je brojne aktivnosti na jačanju veza između dva grada prijatelja na područjima gospodarstva, kulture, turizma, sporta i obrazovanja. Sa zborom iz Koblenza nastupio je i na 38. Varaždinskim baroknim večerima 2008. godine. Između ostalog, zaslužan je što je dio poznatih vinograda uz rijeku Mosel kraj Koblenza imenovan ‘Varaždinskim vinogradom’, a ulica u Varaždinu nosi ime Grada Koblenza. Za izuzetne zasluge u ostvarivanju prijateljstva i suradnje dodijeljeno mu je 2000. godine javno priznanje – Medalja Grada Varaždina”, napemenuli su iz grada.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj uputio je izraze sućuti obitelji i građanima Koblenza, ali i “svima koji su imali privilegiju upoznati ga i podijeliti s njim radost življenja”.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.