fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

‘HRVATSKA JE BILA AGRESOR, SPRIJEČITE IH!’ Na vrh stigao dopis s teškim optužbama: ‘Obilje je dokaza, glavni su kočničari progona zločinaca’

Autor: N.K

Dok se čeka odluka u o tome hoće li hrvatski vojnici kroz NATO snage sudjelovati u misiji ALTHEA u BiH, udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputile su dopis generalnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i savjetnici generalnog tajnika za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN Alicei Wairimu Nderitu u kojem pozivaju da se to spriječi.

“Vijeće Sigurnosti UN-a je nizom svojih rezolucija u vrijeme agresije na RBiH od 1992-1995, pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, te je Vijeće Sigurnosti UN-a smatralo da je neprihvatljivo političko miješanje i vojno prisustvo susjednih država u BiH”, piše na početku, prenosi N1.

Kažu da je dokazano da je Hrvatska bila agresor i navode kako je za to obilje dokaza.


Tvrde da je sud dokazao da je Hrvatska bila agresor u BiH “ICTY, koji je 1993. godine osnovan, rezolucijom Vijeće Sigurnosti UN-a je u svojim presudama pored obilja dokaza koristio i navedene rezolucije Vijeće Sigurnosti UN-a, kao dokazni materijal.

ICTY je presudio u pet (5) presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj”, stoji dalje.

“Pozivamo vas, da, shodno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine, spriječite namjeru Hrvatske vlade da putem UN i NATO – vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Althea –Eufora u BiH”, navodi se u dopisu.

Isitču da, “glavni tužitelj MICT/ICTY preko pola desetljeća obavještava VS UN da su Hrvatska, zajedno sa Srbijom, glavni kočničari progona zločinaca u regiji”.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.