Foto: Nera Simic / CROPIX

Hrvatska je 23. listopada 1985. bila na samom vrhu svijeta: Nećete vjerovati što se dogodilo na taj datum

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Prvo dijete začeto izvanmaterničnom oplodnjom u Petrovoj bolnici u Zagrebu, Robert Veriga, u listopadu slavi četrdeseti rođendan. Od tog revolucionarnog trenutka pa do danas, u Hrvatskoj se putem medicinski potpomognute oplodnje rodilo oko 40.000 djece.

Robert Veriga, rođen 23. listopada 1983., bio je prvo dijete u Hrvatskoj i sedmo u svijetu koje je došlo na svijet zahvaljujući postupku medicinski potpomognute oplodnje. Taj važan korak u medicini dogodio se u Petrovoj bolnici u Zagrebu samo pet godina nakon što je u Velikoj Britaniji rođeno prvo “dijete iz epruvete”.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Dinka Pavičić Baldani, voditeljica Odjela za medicinski potpomognutu oplodnju u Petrovoj klinici, istaknula je na konferenciji za novinare tijekom ginekološkog kongresa u Opatiji da se gotovo svake godine u Hrvatskoj rodi gotovo sto prvih razreda djece zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji.


Svaki šesti par ima problem

Danas se medicinska potpomognuta oplodnja provodi u 15 centara u Hrvatskoj, rezultirajuči godišnjim rođenjem između 1.800 i 1.900 djece, što čini otprilike pet posto ukupnog nataliteta u zemlji.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je gotovo nemoguće naći razred u Hrvatskoj u kojem barem jedno dijete nije rođeno zahvaljujući medicinskoj pomoći.

Jedna od ključnih tema ovogodišnjeg kongresa bila je neplodnost, jer se pretpostavlja da svaki šesti par u svijetu i u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću. Hrvatska se već gotovo 30 godina smatra nisko natalitetnom zemljom, a stopa nataliteta konstantno opada.

“Pedesetih godina prošloga stoljeća žene su prosječno u Hrvatskoj rađale 2,4 djeteta u fertilnoj dobi, danas je to samo 1,4 djeteta”, rekao je dr. Velimir Šimunić, pionir medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj koji je vodio postupak tjelesne oplodnje, trudnoću i porod Roberta Verige prije 40 godina u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Rastuća muška neplodnost

Uzroke rastuće neplodnosti u Hrvatskoj Šimunić vidi u odgađanju rađanja kod žena, ali i u rastućoj muškoj neplodnosti koja je postala dominantna i na koju otpada 53 do 55 posto svih uzroka neplodnosti u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je uzrokuju nezdrave životne navike, loša prehrana, stres i utjecaji iz okoline, poput zračenja, raznih kemikalija i estrogena u prehrani i sl.

Dok su večerali primijetila da joj dijete ima simptom rijetkog oblika raka: ‘To me slomilo’
Prema podacima Hrvatskog registra Ministarstva zdravstva, koji prati rezultate medicinski potpomognute oplodnje, od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj je rođeno 13.641 dijete putem in vitro fertilizacije.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.