Hrvatska ipak bez packi zbog zatvaranja graničnih prijelaza prema BiH

Autor: Sanja Plješa

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je u ponedjeljak kako će odustati od zahtjeva za uvođenje protumjera Hrvatskoj zabranom tranzita kroz Neum nakon razgovora s hrvatskim kolegom po dužnosti koji je najavio da će Zagreb uskoro olakšati mjere prema Bosni i Hercegovini.

Republika Hrvatska je prošloga tjedna uvela dvotjednu karantenu za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon porasta broja zaraženih osoba, a u međuvremenu su nastali nesporazumi oko tranzita građana BiH preko hrvatskog teritorija prema Neumu, zbog čega je ministrica Turković najavila protumjere Hrvatskoj.

O tome je sinoć, kako je potvrdila Turković za portal Klix, razgovarala s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

“Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je obećao da će njegova država krenuti s omekšavanjem mjera prema BiH, a nakon što su obavljene konzultacije s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem”, istaknula je Turković.

Prijepor je nastao oko prijelaza građana BiH preko graničnog prijelaza u Doljanima kod Metkovića koji idu prema Neumu već je riješen u sinoćnjem razgovoru, dodala je bosanskohercegovačka šefica diplomacije.

Sinoć je na Twitteru Vlada RH najavila kako će biti ukinute mjere o dvotjednoj karanteni za sve državljane BiH koji ulaze u Hrvatsku. Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo u BiH iz koje tradicionalno veliki broj turista preko ljeta dolazi na Jadran.

Upravo zbog te odluke RH preko vikenda su bile ogromne gužve na plažama u Neumu, jedinom gradiću BiH na obali Jadranskog mora, objavio je N1. 




BH političar provocira zbog zabrane ulaska u Hrvatsku: ‘Kako ćete prebaciti listiće za Sabor? Hoće li bacati kutije i kese preko granice?’




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.