Foto: Domovinski pokret

Hrvatska dobiva novu heroinu: Tajanstvena Dubravka karijeru je gradila i u Afganistanu

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Na duge je staze eliminirao Zorana Milanovića, u ropotarnicu političke povijesti otpravio Peđu Grbina, Sandri Benčić pregazio je san o premijerskoj poziciji, očuvao je savezništvo s Miloradom Pupovcem, a u isto vrijeme uspio dogovoriti suradnju s Domovinskim pokretom te treći put postati predsjednik Vlade – tim riječima, puni zadovoljstva, pa i svojevrsnog ponosa, HDZ-ovci komentiraju sve ono što je njihov šef Andrej Plenković postigao u proteklih nekoliko tjedana otkako su okončani parlamentarni izbori.

Stidljivo će dio članova vladajuće stranke za svojeg šefa reći da je nakon svega kroz što je prošao ne samo sada nego i u proteklih osam godina koliko vlada zemljom uspio dokazati da je politički genijalac. No kritički nastrojen dio HDZ-a ipak će stati na loptu pa reći da taj politički genijalac svojoj stranci nije osigurao dovoljan broj mandata, zbog čega se i jesu našli za pregovaračkim stolom s ekipom iz Pokreta, koju je i Plenković svojedobno omalovažavao. Za Plenkovića je povratak njegove vlade prema desnom spektru osobni, ideološki i politički posrtaj, ali druge opcije nije imao, reći će kritičari predsjednika Vlade.

Oni skloni Plenkoviću reći će pak da je sve ono čemu trenutno svjedočimo prikaz demokracije koju je Plenković prigrlio u svakom obliku, pa i onom koji se njemu osobno ne sviđa, stoga je, poštujući volju birača, odlučio dogovoriti svoju vladu s partnerima iz Domovinskog pokreta, pri čemu je ipak strogo pazio da se, koliko je to moguće, ideološki zaštiti. Prihvatio je da se iz Vlade makne SDSS, što je po volji i dijelu HDZ-ovaca, ali zato nije pristao na to da resor kulture i medija ode iz ruku njegove stranke, a možda i iz ruku ministrice Nine Obuljen Koržinek, koja se ideološki i preklapa s Plenkovićem koji je orijentiran prema političkom centru. Takav resor kulture, a poglavito takve medije, Plenković želi zadržati i u idućem mandatu, koliko god ga pojedini prozivali zbog “lex AP-a” i spočitavali mu da po uzoru na srpskog predsjednika Vučića i on u našoj zemlji pokušava ugasiti slobodu medija. 

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Puno problema

Kada su mediji posrijedi, u Domovinskom pokretu fokus je na financiranju tjednika Novosti, glasila srpske nacionalne manjine u našoj zemlji, koji je svojim kontroverznim naslovnicama više puta izazvao zgražanje hrvatske javnosti. O načinu financiranja Novosti još će se pregovarati, kažu izvori bliski Plenkoviću, koji je s Domovinskim pokretom dogovorio preuzimanje triju resora u njegovoj vladi pa će im tako pripasti Ministarstvo poljoprivrede, no to ne znači da dio Plenkovićeva tima neće biti Marija Vučković, što je potvrdio i premijer.

Pitanje je koliko Plenković ovom vrstom dogovora može biti zadovoljan jer je on prije bio sklon tomu da poziciju ministra preuzme njegov prijatelj Tugomir Majdak, koji i jest državni tajnik u tom resoru. S druge strane, u HDZ-u kažu da je pitanje i koliko Pokret može biti zadovoljan time što im je dodijeljeno Ministarstvo poljoprivrede kao vrući krumpir s puno problema, odnosno jedan od najkompleksnijih sektora. Bilo kako bilo, postoji mogućnost da se na čelu tog ozbiljnog resora nađe Josip Dabro. Riječ je inače o bivšem HDZ-ovu vukovarsko-srijemskom dožupanu koji je svoju stranku napustio uoči posljednjih lokalnih izbora, nezadovoljan onime što se u njegovu ogranku događa, a na što je uostalom ukazivao i Ivan Anušić koji je u to vrijeme otvoreno kritizirao bivšeg šefa vukovarsko-srijemskog HDZ-a Marija Banožića.

Domovinski pokret otkrio sve karte: ‘Ovo su naši ciljevi, borba za bolju Hrvatsku tek počinje’
U međuvremenu se i Dabro kandidirao za vukovarskog župana, a nakon što te izbore nije dobio, mnogi su mu predviđali politički kraj. Međutim, ovaj tvrdoglavi Slavonac od svojih ambicija nije odustajao pa se povukao iz medija, a u isto vrijeme i politički rastao. Oni koji ga poznaju kažu da je riječ o vrhunskom operativcu koji je u velikoj mjeri pomogao da se organizacijski digne i razvije mreža diljem države. Postane li ministar poljoprivrede, Dabro će pokazati da je povjerenje koje mu je dano opravdano, smatra naš sugovornik iz Pokreta, koji ujedno napominje da je njegove sposobnosti prepoznao i Mario Radić, koji je stao iza Dabre pri donošenju odluke o izboru glavnog tajnika stranke. 

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dva potpredsjednika

Odluka o tome tko će uistinu biti ministar kojeg resora u Pokretu nije finalizirana do 9. svibnja, ali oni kažu da je to stoga što njima nisu bitne fotelje već dobrobit hrvatskog naroda, zbog čega i jesu pristali, uz dva mjesta potpredsjednika Vlade, na ‘samo’ tri ministarstva, od čega im je, doduše, Plenković dao tek jedno, ono poljoprivrede, preostala dva je praktički izmislio za njih kako bi u svojoj vladi na pozicijama koje su mu bitne zadržao svoje ljude. 

Svojeg čovjeka na čelu novog ministarstva demografije zato dobiva Pokret i to bi po svemu sudeći trebao biti Mario Radić, Vukovarac, poduzetnik i političar te zamjenik predsjednika Pokreta od kojega u stranci i izvan nje sasvim sigurno imaju velika očekivanja. Mario Radić vrlo će vjerojatno biti i potpredsjednik Vlade, a u pregovorima je dogovoreno da Domovinski pokret dobije još jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi, i to mjesto prvog potpredsjednika Vlade, za koje je dogovoreno da će ga preuzeti predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava sljedeće godine nakon lokalnih izbora. Dakle, Penava još godinu dana ostaje gradonačelnik Vukovara.
Velika očekivanja javnost ima od novog resora demografije za kojim je Hrvatska dugo vapila, a upućeni tvrde da će Radić, ako preuzme Ministarstvo demografije, surađivati i s ljudima kao što je naš dugogodišnji kolumnist i istaknuti demograf Stjepan ŠtercSuradnje zato neće biti između Plenkovićeva HDZ-a i profesora Josipa Jurčevića, koji vladajuću većinu ne namjerava podržati, no nakon teških riječi koje je poznati povjesničar uputio Plenkoviću u HDZ-u kažu da je i bolje da je tako. 

Dobar je za HDZ-ovce način na koji se u sklopu pregovora pronašlo rješenje i za važan resor, Ministarstvo gospodarstva, u kojem ostaje resor energetike. Taj će sektor preuzeti netko iz redova DP-a, lako moguće i bivši ministar Slaven Dobrović, no o tome finalna odluka nije donesena, iako u DP-u u šali kažu da bi Dobrović kao otac sedmero djece bio izvrstan ministar demografije. 

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nova heroina

Kako bilo, Pokret dobiva tri resora, a dobivaju i dvije pozicije potpredsjednika Vlade, kao i poziciju potpredsjednika Sabora. Uz to, Pokretu bi trebalo pripasti desetak funkcija državnih tajnika, a na jednoj od njih, i to možda baš u Ministarstvu demografije, mogla bi se naći tajanstvena Dubravka Lipovac Pehar, nova saborska zastupnica DP-a iz Slavonskog Broda koja je u Sabor ušla iz pete izborne jedinice. Riječ je o diplomiranoj ekonomistici za koju se govori da bi mogla postati nova heroina desnice, a koja je ujedno i lokalna vijećnica u brodsko-posavskoj Županijskoj skupštini te predsjednica slavonskobrodskog ogranka DP-a.

Ova diplomirana ekonomistica iz Broda u političku arenu ulazi kao posve novo i nepoznato lice kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj političkoj sceni, međutim, u stranci uvjeravaju da je Lipovac Pehar operativka koja bi trebala biti na visini zadatka. U svojem je Slavonskom Brodu Lipovac Pehar poznata i kao kći lokalnog poduzetnika Ante Lipovca, a kažu i da potječe iz višečlane katoličke obitelji te da je karijeru gradila i u dalekom Afganistanu, u kojem je radila pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Što točno čeka Domovince u Vladi s HDZ-om? Jednu iluziju odmah treba razbiti

Kao izgledna državna tajnica, i to navodno u Ministarstvu obrazovanja, spominje se profesorica Branka Lozo, doktorica tehničkih znanosti i voditeljica doktorskih studija, dok se kao državna tajnica u Ministarstvu kulture spominje Osječanka Jasenka Ricl. Moguće je da će Damir Markuš preuzeti funkciju državnog tajnika u Ministarstvu branitelja, a spominje se i mogućnost da u resor zdravstva na poziciju državnog tajnika dođe doktor Damir Biloglav. 

No do 9. svibnja tek je usuglašeno da će DP imati državnog tajnika, kao neku vrstu korektiva vladajućoj stranci, u svim strateški važnim ministarstvima.

Sigurno je da će nova vlada imati 18 ministarstava, a i u Pokretu i u HDZ-u napominju kako ih očekuju još jedni važni pregovori, oni o imenovanjima u državnim tvrtkama, pri čemu su dakako uvijek najatraktivnije INA, JANAF, HEP, Plinacro, Podravka, Hrvatske šume i Hrvatske vode. Domovinski pokret potvrdio je da su u pregovorima već razgovarali o Hrvatskim vodama, koje su im posebno interesantne zbog sustava navodnjavanja u istočnoj Hrvatskoj. 

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Ideološka pobjeda

Ono o čemu se do kraja trebaju usuglasiti dvije opcije osim preraspodjele fotelja jest i krojenje državne politike, u Pokretu su dokazali da od svojih ideoloških postavki ne odustaju, zbog čega je SDSS Milorada Pupovca ispao iz vladajuće garniture. No tu ostaju još i obrazovni sustav, vojska, nacionalna sigurnost, vanjska politika, pa i ljudska prava. Plenković, kažu u njegovoj stranci, ne kani tu biti previše fleksibilan, ali pitanje je koliko će imati prostora za biranje jer se i sada čini da radi ono na što su ga natjerale okolnosti, a ne ono u što uistinu vjeruje.

Takav položaj bolna je točka njegova velikog političkog uspjeha – treće uzastopne pobjede na parlamentarnim izborima, s kojih kao pobjednik u prvoj rundi izlazi DP, ali i Ivan Anušić jer je ova vlada koja nam se predstavlja svojevrsna pobjeda desnog krila HDZ-a čijim se on predvodnikom smatra. Iako se zasad Plenković i među svojim kolegama čini kao genijalac koji je uspio održati svoju poziciju, nedvojbeno je da će dugoročno morati biti mnogo popustljiviji prema Pokretovim zahtjevima nego što on to misli, ekipa iz DP-a puše mu za vratom, a tu je i Anušićeva ideološka pobjeda jer se on ionako dugo zalagao za odbacivanje SDSS-a i skretanje stranke udesno.

Osim toga, koalicija DP-a i HDZ-a prema mnogima učvršćuje njegov položaj kao Plenkovićeva eventualnog nasljednika ako su doista istinite teorije da će Plenković u iduća četiri mjeseca pokušavati odgađati provedbu DP-ovih ideoloških zahtjeva i da će nakon toga ipak razmotriti mogućnost odlaska na neku od pozicija u Bruxellesu, a možda se čak kandidirati za predsjednika države i tako u potpunosti potući Milanovića. Podosta nas vremena dijeli do takvih Plenkovićevih odluka, novoj vladi tek treba dati priliku da se uspostavi i profunkcionira, no nema nikakve dvojbe da će Domovinski pokret ostati pri svojem i inzistirati na tome da ideologija i politika koje se u njoj budu provodile budu domoljubne, suverenističke i prohrvatski orijentirane pa nije čudno što ih već sada, i prije nego što su s bilo čime krenuli, napadaju razni analitičari i mediji koji takvoj Hrvatskoj nikada nisu bili skloni. 

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.