Hrvatska dobiva novi vojni aerodrom ” Hrvatski branitelji Istre”

Autor: Dnevno

Na nekadašnjem vojnom aerodromu kraj Valture već neko se vrijeme mogu vidjeti vojni kamioni i osobe u vojnim uniformama koje rade na uređenju objekta i njegovog okoliša. Plan je da se za dva mjeseca radovi dovrše i da se otvori nova vojarna “Hrvatski branitelji Istre“. Svečano otvaranje predviđeno je u listopadu ove godine.

Povratak Hrvatske vojske u Pulu dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske, čiji je glavni cilj povećanje sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, ali i povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga, kao i promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Također, rezultat je to nastojanja MORH-a da se nekadašnjim vojnim nekretninama, koje su trenutačno nefunkcionalne i propadaju, vrati prvotna namjena. Slijedom navedenog, pripadnici Hrvatske vojske su još u veljači započeli s intenzivnim čišćenjem prostora vojarne, kažu iz MORH-a.

U vojarni je predviđen razmještaj Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje bi se izmjestilo s dosadašnje lokacije u luci Vargarola, zatim razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te Središte za besposadne zrakoplovne sustave, odnosno za vojne dronove, Središnjice za obavještajno djelovanje, koje bi ujedno bilo i najbrojnije s oko stotinu djelatnih vojnih osoba.

Iz MORH-a napominju kako se ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave razvija značajna sposobnost Hrvatske vojske, a time se otvara i prostor za ulazak i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra s područja Istarske županije.

Kad je ova vojarna prije bila u funkciji, imala je smještajne kapacitete za oko 750 djelatnika, sa 480 spavaonica i 270 ureda.

O sudbini ovog bivšeg vojnog aerodroma već se dugo raspravlja. Vojska se lokacije koja se prostire na 25 hektara odrekla 2012. godine, proglasivši je neperspektivnom za oružane snage. Ali novi ministar obrane Damir Krstičević najavio je da se bivši vojni aerodrom kraj Pule mora ponovno staviti u funkciju vojske, čemu su se istarske vlasti usprotivile. Pronađen je kompromis pa je Vlada na sjednici u Puli u rujnu prošle godine velik dio kompleksa odlučila darovati Općini Ližnjan, na čijem području se aerodrom nalazi, dok je manji dio ostao Hrvatskoj vojsci.

U dijelu koji je pripao Općini najavljuju se razni projekti koji bi trebali biti u funkciji gospodarstva i razvoja, ali do sada ništa još nije konkretizirano, piše Glas Istre.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.