fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘HRVATSKA DIPLOMACIJA FUNKCIONIRALA BI ISTO I S NJIM I BEZ NJEGA!’ Žele srušiti Grlića Radmana i Beroša, raste nepovjerenje prema Plenkovićevim ministrima

Autor: L.B.

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora zastupnici će raspraviti dva prijedloga o potvrdi EU uredbi, o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu i o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece.

Prva se donosi u cilju smanjenja dostupnosti terorističkog sadržaja na internetu i uklanjanju takvog sadržaja, a druga radi uspostavljanja jedinstvenih pravila o nadležnosti za razvod, zakonsku rastavu i poništenje braka te za sporove o roditeljskoj odgovornosti s međunarodnim elementom.

Raspravljat će i o izmjenama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu kojim se regulativa usklađuje sa pravnom stečevinom EU-a. Njima se uspostavlja sigurniji, učinkovitiji i socijalno odgovorniji sektor cestovnog prometa, osiguravaju primjereni uvjeti rada i socijalna zaštita za vozače te, s druge strane, primjereni uvjeti poslovanja i poštenog tržišnog natjecanja za cestovne prijevoznike.


Oporba opet traži opoziv Beroša

Sabor će raspravljati o konačnom tekstu prijedloga zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se unapređuje, pojednostavljuje i učinkovitije uređuje cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi te zatim o prijedlogu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Stranke liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka, uputile su u proceduru prijedlog za opoziv Beroša uz obrazloženje da je pod njegovim vodstvom ionako već zapušteno zdravstvo krenulo u rapidno propadanje. Navode da ministar mora otići iz Vlade zbog slučaja Mirele Čavajde, odnosno, nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće. Problem u resoru vide i u nedostupnosti prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća, s naglaskom na priziv savjesti. Zamjeraju mu i slučajeve Medikol te istragu USKOK-a vezanu uz poslovanje s tvrtkom Cuspis, izostanak reforme, dugove u zdravstvu, sumnjive transplantacije na KBC-u Zagreb…

To je drugi put da oporba traži opoziv Beroša, prvi put to je bilo u svibnju 2021. kada je također navodila nagomilane probleme u zdravstvu i afere povezane s ministrom.

Vlada navela Beroševe zasluge

Vlada je odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima te, uz ostalo, istaknula da je “hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit”. Među Beroševim zaslugama navela je borbu s pandemijom, reformske mjere, kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima.

Četvrtak je rezerviran za teme iz sektor poljoprivrede, odnosno za zakonske prijedloge o zdravlju životinja, o biljnom zdravstvu, higijeni hrane i genetski modificiranoj hrani.

Zastupnici će tjedan zaključiti glasovanjem te raspravom o dva zakonska prijedloga iz sektora obrazovanja, o Agenciji za odgoj i obrazovanje te o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.
Inicijativa za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček izvijestio je u utorak da su prikupili potreban broj zastupničkih potpisa za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana jer on “nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj RH”.

“Ministar jednostavno nije dorastao funkciji koju obnaša. Hrvatska bukvalno nema vanjsku politiku, nema diplomaciju. Niti jedan vanjskopolitički cilj u doba mandata Grlić Radmana nije ispunjen”, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare u Saboru izvijestivši da su prikupili potrebna 32 potpisa saborskih zastupnika.

Govoreći o razlozima za opoziv, naveo je izborni zakon u BiH koji je nepovoljan za Hrvate u toj zemlji te će se izbori održati iako je Ustavni sud BiH taj izborni zakon proglasio neustavnim.
Posebice zabrinjava, upozorio je, da će njemački Bundestag krajem ovoga tjedna donijeti Rezoluciju o BiH u kojoj se optužuje Republiku Hrvatsku da se previše miješa u unutarnje stvari BiH iako je Hrvatska supotpisnik Daytonskog sporazuma i u obvezi je pratiti situaciju u BiH.

Što je Grlić Radman radio u Berlinu

Navodeći i da je Grlić Radman ranije bio veleposlanik u Berlinu upitao se što je tamo radio i je li uspio išta izlobirati za interese hrvatskog naroda.

Dodao je i da Hrvatska u zadnje tri godine, za vrijeme mandata ministra Grlić Radmana, nije riješila niti jedan granični spor sa susjednima, posebice sa Srbijom. Pri tome, Međudržavna komisija za granice između dvije zemlje nije se sastala za njegova mandata.

“To samo pokazuje koliko je njemu stalo do rješavanja ovih krucijalnih pitanja koje posebice dolaze do sve veće važnosti jer smo od slijedeće godine i granica Schengena. To znači da vanjske granice EU i dan-danas nisu riješene”, upozorio je.

Pavliček je kazao i da Grlić Radman nije bio u stanju aktivirati već potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije iz 2004. godine koji je hrvatskoj nacionalnoj manjini trebao jamčiti sigurne mandata na lokalnim i državnim razinama. Hrvatska je svoj dio tog sporazuma ispunila, dodao je.

‘Nije reagirao na skandalozno ponašanje veleposlanika RH u Srbiji’

Naveo je i da ministar Grlić Radman nije reagirao na skandalozno ponašanje veleposlanika RH u Srbiji Hidajeta Biščevića koji je izravno optužio glavnog političkog predstavnika Hrvata u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova nazvavši ga “ego-etnobiznismenom“ uoči samih izbora. Smatra da je time dodatno podijelio hrvatsku zajednicu i nanio joj štetu u Srbiji.

Pavliček je rekao i da je ministar Grlić Radman tolerirao koruptivne radnje u hrvatskoj diplomatskoj mreži na što je upozorio i bivši glavni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Damir Sabljak.

Na novinarski upit, predsjednik Hrvatskih suverenista ocijenio je da je Grlić Radman trećerazredni diplomat. “Često je davao smiješne izjave, široj javnosti nerazumljive. Ono što je najbitnije – niti jedan cilj kao ministar nije ostvario”, kazao je.

Smatra i da bi hrvatska diplomacija funkcionirala jednako i da nemamo ministra, kao što funkcionira s njim.

Sabor je u dnevni red uvrstio točku za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

‘Musić Milanović napravila ogromnu štetu svom djetetu’

Upitan za komentar Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika RH Zorana Milanovića, ishodila je promjenu već zaključenih ocjena da joj sin prođe s 5,0, Pavliček, koji je i sam radio u školstvu, rekao je da pritisci na učitelje i profesore postoje godinama.

“Ovo je sramotno da si je prva dama to dozvolila i da je pala na ovako banalnoj stvari”, kazao je. Smatra i da zbog takvih “banalnih stvari” ljudi napuštaju Hrvatsku jer smo “država nejednakih”.

Drži i daje time napravila ogromnu štetu, prvenstveno svom djetetu, te da to može imati i nesagledive posljedice za predsjednika Milanovića i njegovu funkciju.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.