fbpx
Foto: Unsplash/ Dnevno

HRVATSKA ĆE DOBITI NOVAC OD TITOVE VILE! Prodano luksuzno zdanje u New Yorku, evo koliko nam pripada

Autor: Dnevno.hr

Jutros su regionalni mediji objavili kako je za 50 milijuna dolara prodana jedna od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila Jugoslavija.

Vila je izgrađena 1905. godine, a Jugoslavija ju je kupila 1946. godine i u to vrijeme ju je koristio predsjednik Josip Broz Tito.

Douglas Elliman Real Estate, jedna od najvećih agencija za posredovanje u nekretninama u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je prodaju vile na adresi 854 Fifth Avenue na Manhattanu u New Yorku za punu traženu cijenu od 50 milijuna dolara.


Prodavatelji su države nasljednice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, odnosno Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija, a vilu je kupila kompanija s adresom u New Yorku.

Foto: Screenshot YouTube

U vili je smještena stalna misija Srbije pri UN-u te toj zemlji pripada i najveći iznos od prodaje. Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

Novac od prodaje bit će podijeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Sloveniji od spomenutog iznosa pripasti sedam milijuna eura. Bosna i Hercegovina je od prodaje dobila otprilike 7,5 milijuna dolara, pišu bosanski mediji.

Prema sukcesijskom dogovoru, Hrvatskoj bi trebalo pripasti 23,5 posto imovine ili utrška od prodaje, pa će u naš državni proračun biti uplaćeno 11,5 milijuna eura od prodaje spomenute nekretnine.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.