Foto: Pixabay / Ilustracija

Hrvatima se otvara sjajna prilika za zaradu: Po kilogramu ovog šumskog ploda dobijete 4 eura

Autor: Dnevno.hr

U Slavoniji je počelo skupljanje žireva. Naime, uprava šuma Vinkovci otkupljuje 20 vagona pa je skupljanje uvelike krenulo.

Tako kilogram žira hrasta lužnjaka stoji četiri eura, a ovaj sezonski posao mnogima je prilika da podebljaju kućni budžet, piše HRT.


S kantom u ruci umirovljenica Ivanka prebire po šumskom tlu. Traži male smećkaste plodove koji imaju kapicu i nisu šuplji.


Foto: Marko Todorov / CROPIX

Dnevno skupi 60-ak kilograma

“Sad je pao list pa ga je malo teže vidjeti ispod lista. Mora se list razgrtati da se vidi ima li ga ili nema”, govori Ivanka Margić iz Nijemaca za HRT.

Ona dnevno skupi 60-ak kilograma žira, a obilazi cijelu šumu budući da želi zaraditi.

No, nije jedina. Iz lova na šumske plodove i Dino se vratio s punim kantama.

“Mora se prvo pronaći veći hrast i mora se ići malo šire kolika je krošnja. Nekad bude iznad lišća, nekad ispod. Mora se malo prokopati”, pokazuje Dino Knežević iz Otoka.

‘Trebamo ogromne količine’

Šumarija Lipovac izdala je već 50-ak dozvola skupljačima žira.

“Cijena je poznata, 4 eura. Mislim da je to prihvatljiva priča. Dobar sakupljač je imao neki prosjek od 40-ak kila, sada je to 30. Mislim da je to solidna dnevnica”, kazao je Krasnodar Sabljić, voditelj UŠP-a Vinkovci.
“Mi trebamo ogromne količine i sve što oni donesu na otkup mi ćemo to preuzeti”, istaknuo je Josip Gregorović, revirnik u Šumariji Lipovac.

ŠUMA JE NAJJEFTINIJA I NAJBLIŽA LJEKARNA: Grlite drveće tri sata i dodirujte zemlju i bit ćete puni snage i energije sljedeća tri mjeseca

‘Unosimo 300 kilograma po hektaru’

Ako se pitate koja je svrha, hrast orijaš nekada je bio maleni žir, pa se ovih dana žirevi rasipavaju po spačvanskoj šumi.

“Unosimo 300 kilograma po hektaru, a ovaj žir koji nije obojen, to je domaći žir autohtoni iz ove sastojine, pokazuje Željko Stipanović, upravitelj Šumarije Gunja.
“Ova površina je zahvaćena elementarnom nepogodom. Famoznom stoljetnom olujom. Mi bismo voljeli da skupimo žir preko našeg plana jer imamo i dio koji možemo uskladištiti u hladnjaču za iduću godinu”, rekao je Sabljić.

U šumi uništenoj u oluji trebala bi uz njegovu pomoć niknuti mala vojska novog hrasta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.