izvor: Unsplash/Ilusracija

Hrvatici se smučilo od pitanja na razgovoru za posao: ‘Sramotno i za svaku osudu’

Autor: Z.S.

Trebam li prijaviti tvrtku nakon razgovora za posao? To je pitanje postavila jedna korisnica hrvatskog Reddita te je otkrila što joj se dogodilo.

“Znam da su ovakva pitanja na razgovorima za posao česta, ali mene su poprilično iznervirala i zbog odgovora na njih nisam dobila posao iako sam kvalificiranija od drugih prijavljenih (rečeno mi na razgovoru). Radi se o pitanjima o budućoj trudnoći, broju djece i udaji, a s obzirom da mi je sve u planu, ispitivači nisu bili zadovoljni odgovorom.

Ne znam trebam li radi drugih osoba prijaviti tu tvrtku i hoće li se išta dogoditi ako to napravim. Ja sam u međuvremenu dobila posao drugdje, a ovdje naučila lekciju pa se mene ne tiče toliko, ali i dalje je rana tu”, napisala je ne otkrivajući o kojoj je firmi riječ, ali i bez toga izazvala j brojne reakcije.

Uskoro bez kruha i mlijeka u kvartovskim dućanima: Mali vlasnici trgovina uputili apel Vladi

‘Zabranjeno je postavljati takva pitanja’

“Slobodno reci ime firme ovdje.”

“Iskreno ovo bi bilo svima na Redditu korisnije, umjesto nekakvih kvazi-križarskih pohoda na kraju kojih vrlo cesto ne bude ništa. Inače, odmah batali takvog poslodavca.”
“Zabranjeno je postavljati takva pitanja, prijava obavezno.”

“Članak 7.4. zakona o radu: “Zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija na području rada i uvjeta rada, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju, napredovanju, profesionalnom usmjeravanju, stručnom osposobljavanju i usavršavanju te prekvalifikaciji, u skladu s ovim Zakonom i posebnim zakonima.”

Ilustracija, Foto: Pixabay

‘Prijavi, i to ne anonimno’

“Prijavi inspektoratu rada i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.”
“Prijavi, i to ne anonimno, ali zanima me koji te vrag tjerao da govoriš istinu? Ja bih rekla da su mi izvađeni jajnici ili da sam lezbijka, takva pitanja ne zaslužuju ispovijedanje.”

“Uostalom, što uopće ima veze što ti je u planu, svi ti planovi, i o udaji i o trudnoćama se mogu raspasti, zar se u budućnosti misliš ispovijedati o raskinutim zarukama, muževim nepokretnim spermijima s dva repa, svojim propuhivanjima jajnika, izvan materičnim trudnoćama… pa čak i da sve ide po planu, što misliš prijaviti kad ste bacili kondome u smeće?”

“Bolje da ne radi u takvoj tvrtki.”

“Reci da imaš rak maternice, pa da vidimo kome će biti neugodno.”

“Dokazalo bi se tako da drugi svjedoče isto. Ja mislim da im je najveća kazna što nisu izabrali najboljeg. Zapitaj se kakva je to tvrtka koja je protiv majčinstva bez koje nema radnika…”

Hrvat otkrio na čemu zarađuje 10 tisuća eura mjesečno: ‘Nemam ih na što potrošiti’

‘Ako ih imaš u 4k rezoluciji onda su gotovi’

“Ispitivači nisu bili zadovoljni odgovorom hahaha. Ja bi pitala, a vi? Žena, djeca, ljubavnica? Jeste se u crkvi ženili ili? Predbračna čistoća? Aaa to ste vi gospon, pa vidila sam vas na trgu u subotu, klečavac. Još bolje ako je u ispitivačima bila i žena.. nju bi pitala jel si jajnike podvezala kćeri kad je kćer rekla da bi na fax…”

“Ako ih imaš u 4k rezoluciji onda su gotovi. Drugo ubuduće nemoj reći kompletnu istinu ukoliko dođe do sličnih pitanja. Recimo ja bi predložio ovakav neki odgovor. ‘Moj jedini plan u bliskoj budućnosti je napredak firme i mene zajedno s njom.’ Uostalom tko želi raditi za firmu koja se upliće u tvoju život i nije zadovoljna što želiš imati djecu.”

“Slažem se da je to za prijavu samo… ima li to ikakvog smisla? Uvijek mogu reći da nisi zadovoljila iz sto drugih razloga. Kolika je vjerojatnost da će išta biti od toga.”

Foto: Unsplash

“Sljedeći put kako su kolege rekle. Uostalom, jel možeš znati kad ćeš zatrudnjeti? Ono tipa zatrudnjet ću točno 25.10.2023. i taman istekom 6 mjeseci pripravničkog odoh na porodiljni. To su mi toliko blesava pitanja, više govori o klimi u firmi i da im se treba samo zahvaliti na razgovoru.”

‘Sramotno i za svaku osudu’

“Prijavi obavezno, molim te. Već je bilo krajnje vrijeme da poslodavci prestanu zadirati u intimu žene i diskriminirati žene zato sto žele biti majke. Uostalom na svakoj ženi je odluka sto želi od svoga života i uključuje li to majčinstvo ili ne, a sigurno mišljenje poslodavca tu ne bi smjelo ulaziti u obzir. Samo se pitam – da su i njihove majke tako ugnjetavali s pitanjima o trudnoći i uvjetovali im da ne mogu zatrudnjet dok poslodavcu ne pase bi li sad njih bilo uopće? Sramotno i za svaku osudu da se u današnjem dobu to još uvijek odobrava pod izlikom. A stavite se u poziciju poslodavca? Zakon je sastavljen bas da bi se poslodavci prisilili u ovom slučaju stavit u poziciju zaposlenika i ne diskriminirati žene.”

Hrvat otkrio kako se riješiti HRT-ovih utjerivača: ‘Ne mogu ti ništa, samo napravi ovo’

“Meni tako na svakom razgovoru… Više se ne obazirem.”

“Pa daj spremi neki odgovor da ih šokiraš. Jao ja bi si dala svu slobodu pr*anja kad bi me tak netko počeo rešetat. Kakvo pitanje takav odgovor.”

‘Nije dopušteno, ali…’

“Vezano za ovu temu, gdje se može vidjeti koja pitanja se ne bi smjela postavljati, tj. za koja pitanja bi ih mogao prijaviti?”

“Mislim sva diskriminacija na temelju vjere, rase, spola, roda, nacionalnosti.”

“U Zakonu o radu.”

“Prijavi i javno prozovi.”

“Nije dopušteno, ali imaj na umu ako je manja firma onda im je svaki zaposlenik bitniji i zna biti teško ostati bez zaposlenika na godinu dana, ako je veća firma onda ga je*i i prijavi ih obavezno.”

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.