Foto: Screenshot/Guliver

Hrvatica u tajnosti organizirala spašavanje prvo dvoje taoca Hamasa: ‘Nastavljamo’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica Međunarodnog odbora Crvenoga križa rođena u Ludbregu, švicarska Hrvatica Mirjana Špoljarić Egger, prva je u Ženevi primila članove obitelji taoca u rukama Hamasa.

Potom je u tajnosti organizirala spašavanje prvih dvoje – američkih državljanki Natalie i Judith. Cijelu operaciju spašavanja, transporta taoca uspješno je izveo Crveni križ.


“Oslobađanje dvije taokinje u Gazi je tračak nade. Sretni smo da se članovi obitelji mogu ponovno spojiti nakon dva tjedna agonije. Nastavit ćemo činiti sve što možemo da bismo olakšali patnje civila u ovom užasnom sukobu. Posredovali smo kao neutralna strana, naša uloga je bila da transportiramo dvije oslobođene taokinje iz Gaze u Izrael.

‘Pozivamo na pauzu u sukobima’

Nastavit ćemo inzistirati na oslobađanju svih taoca i pomagati njima i njihovim obiteljima na svaki mogući način. Također, pozivamo sve sukobljene strane na pauzu u sukobima jer situacija u Gazi je očajna. Spremni smo dostaviti ljudima humanitarnu pomoć odmah. Molimo vas da pustite naše ljude u Gazu”, rekla je u svom obraćanju na službenom X kanalu Crvenog križa Mirjana Špoljarić Egger.

“Ja sam otac Natalie Raanan i bivši suprug Judith Raanan. Čekao sam na ovo jako dugo, nisam spavao gotovo dva tjedna. Danas ću spavati. Upravo sam pričao s kćeri Natalie. Zvučala je jako dobro, bila je sretna i jedva čeka vratiti se kući. Judith mi je rekla da ima ogrebotinu na ruci, ali da nije ništa strašno. Ranije sam pričao s Joe Bidenom i zahvalio mu se. Sljedeći tjedan je Natalie rođendan, svi ćemo ga proslaviti zajedno kod mene”, rekao je Uri Raanan.
Loše zdravstveno stanje ju je spasilo

Zapravo je slabo zdravstveno stanje njegove bivše supruge, američko-izraelske državljanke Judith spasilo je njen i život kćeri, 17-godišnje Natalie. Njih dvije zato su prve puštene na slobodu od dvjestotinjak taoca što ih već dva tjedna u zarobljeništvu drži Hamas nakon pokolja na glazbenom festivalu pa upada u kibuce na granici.

Pakao se nadvija nad Gazu, izraelske riječi lede krv u žilama: ‘Civilne žrtve su neizbježne’

Preko 1400 je ubijenih u napadu militanata i točno 210 taoca još je u rukama Hamasa, potvrdio je danas i službeno Izrael. Čini se da je privremeno odgođen upad kopnene vojske Izraela na područje Gaze makar je vrlo upitno kako uopće spasiti taoce koje Hamas krije najvjerojatnije negdje u nepreglednoj mreži podzemnih tunela.

Majku Judith i 17-godišnju kćerku Natalie Raanan, američke državljanke, Hamas je prve oslobodio. Još 210 taoca drže u rukama.
“Kao odgovor na nastojanja Katra, Al-Qassam Brigade oslobodile su dvije američke državljanke, majku i kćer, iz humanitarnih razloga. Želimo pokazati Amerikancima da su tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije lažne i bez uporišta”, objavio je Hamas na svom službenom Telegram kanalu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.