HRVATICA KOJA SE PRIDRUŽILA ISILU Živi u Siriji u izbjegličkom kampu i ženama masira noge

Autor: Dnevno

Hrvatica Dora Bilić prije sedam je godina otišla sa suprugom Senadom Avdićem u Siriju i pridružila se Islamskoj državi. Upoznali su se u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog i vjenčali 2012. Dora se ondje bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, točnije u Raki. Nakon njezina pada sele se u novu prijestolnicu ISIL-a, Al-Mayadin u istočnoj Siriji. Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je djevojčica, koja bi danas trebala biti u dobi između šest i sedam godina, piše Slobodna Dalmacija.

Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar Mektić. Njih dvije još borave u kampu Al Hol, gdje dijele sudbinu još nekoliko desetaka tisuća žena, djece i bivših ratnika. “Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa), ja ne znam točno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu) i čeka je ovdje – glasila je poruka iz Al-Hola.

Dora bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju. Ona je fizioterapeut, pa je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati, piše Slobodna Dalmacija.

Još uvijek se vodi kao državljanka Republike Hrvatske, jer ISIL nikada nije bio priznat, dok je državljanstvo BiH teško mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije. Što se djeteta tiče, vjerojatno nema nijednu putovnicu, poput tisuća drugih rođenih u kalifatu. U takvim slučajevima, prema onome što je iznio Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i morat će se točno utvrditi tko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.