Foto: Marko Miscevic / CROPIX

HRVATI U ZAMBIJI NA IGLAMA! Hrvatski veleposlanik otkrio što se sprema: ‘Sutra će preuzeti djecu’

Autor: Zlatko Govedić

Odjel za useljeništvo odbio je pustiti djecu Hrvatima nakon što ih je Visoki sud Ndola oslobodio krivnje, javljaju 24sata. Međutim, kako za HRT kaže hrvatski veleposlanik, djeca će sutra biti preuzeta.

Naime, zbog ranijih preokreta, svi su i dalje u neizvjesnosti, a dodatno je paniku podigao imigracijski odjel u Ndoli koji je odbio danas pustiti djecu.

Podsjetimo, sutkinja Visokog suda u Ndoli, Mary Mulanda u četvrtak je presudila da se odbacuje optužba protiv osmero Hrvata ističući kako odluka stupa na snagu odmah.

U njezinoj odluci stoji da se djeca koja su pod skrbništvom odjela za socijalnu skrb i useljeništvo vrate podnositeljima zahtjeva (hrvatskim državljanima) te da se dokumentacija koja je pod nadzorom suda obavezno vrati podnositeljima zahtjeva. Hrvati su trebali sutra u 13 sat odletjeti s djecom prema Hrvatskoj i ako to ne učine nemaju let cijeli vikend.

Kako kaže veleposlanik Tomislav Bošnjak za HRT, naši su državljani dobili natrag svoje putovnice, no danas nije bilo vremena za preuzimanje djece u Centru za socijalnu skrb, što je, kaže, predviđeno za sutra ujutro.

Nakon toga predviđen je izlazak svih iz Zambije i povratak u Hrvatsku, a veleposlanik će biti s njima sve dok ne otputuju.

Bošnjak je nakon ovog mučnog i dugotrajnog slučaja poslao poruku našim državljanima koji također razmišljaju o posvajanju djece iz trećih zemalja.




“Ima nekih nejasnoća u postupcima. Vlada Republike Hrvatske poduzima mjere da se sve te nejasnoće ubuduće razjasne i da se ovakve situacije više ne događaju. Isto tako, potrebno je zaista poduzeti sve mjere opreza i neovisno o tome što netko neslužbeno obeća i što netko neslužbeno kaže, valja se osloniti na službene ustanove RH i na ono što se službeno može učiniti te ići na ona mjesta gdje RH putem svojih ustanova može zaštititi svakog svog građanina na najbolji mogući način”, rekao je.

Iako to nije uvijek jednostavno, uz zalaganja s obje strane – građana i institucija RH, Bošnjak vjeruje da će se taj sustav u doglednoj budućnosti poboljšati.

 




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.