Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Hrvati u Srbiji bijesni zbog otvaranja muzeja četničkom vojvodi: ‘To ne odgovara povijesnim istinama’

Autor: I.G.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenilo je otvaranje Muzeja četničkog zapovjednika Dragoljuba Mihailovića u Beogradu “uznemirujućim po ovdašnje Hrvate”, kako navode u priopćenju koje su poslali u subotu. Tvrde kako je to posljedica štetnih revizionističkih procesa u Srbiji.

Podsjetimo, na mjestu nekadašnje obiteljske kuće četničkog vojvode Mihailovića u srijedu je svečano otvorena spomen-soba i postavljena skulptura, u organizaciji udruga „Naša Drina“ i „Boračka organizacija Srbije i Srpske“.


DSHV u tome povodu ukazuje kako je to „još jedna u nizu prijepornih posljedica revizije prošlosti – posljedica koja djeluje uznemirujuće po ovdašnje Hrvate“. „To je stoga što je četnički pokret ne samo bio dio kolaboracijskih snaga njemačkih i talijanskih okupatora, nego je imao i svoja snažna ‘ogrešenja’ o Hrvate tijekom Drugoga svjetskog rata“, navodi se među ostalim u priopćenju stranke.

Blokirali ulicu, zasvirali gusle i otvorili muzej četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

‘Revizionistički procesi u Srbiji’

DSHV podsjeća kako su revizionistički procesi u Srbiji započeli nakon 2000. godine i u njima su povijesne „istine“ i tumačenja bila podređivana aktualnim političkim potrebama.

“Tijekom vlasti demokratskih stranaka u Srbiji od 2000. do 2012. godine četništvo se revitaliziralo te se revidirala uloga četnika u Drugom svjetskom ratu, što je izravno potvrđeno donošenjem zakona o izjednačavanju prava četnika i partizana 2004. godine“, navodi se u priopćenju.

Wikipedija

Dodaje se da je proces revizionizma povijesti sa sobom posljedično donio i cijeli val sudskih procesa rehabilitacija suradnika okupatora, promjenu naziva ulica, izmjenu sadržaja školskih udžbenika.

“Riječju, nova, nacionalistička kultura sjećanja u Srbiji stvorila je slike i predstave o četnicima koja ne odgovara povijesnim istinama“, ističe se, i dodaje kako je to imalo i još uvijek ima ozbiljne posljedice kako na međuetničke odnose tako i na izgradnju povjerenja na području bivše Jugoslavije.
‘Tradicija antifašizma’

Republika Srbija i Srbi kao narod, zaključuje DSHV, imaju dovoljno časnu i dugu tradiciju antifašizma da joj revizionizam povijesti ne samo da ne treba, nego isti nanosi štete na planu unutarnjih političkih odnosa.

Mračna tajna obitelji Slobodana Miloševića: Od srama o ovome nikad nije govorio

Otkrivanje spomenika i otvaranje spomen sobe vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu u četvrtak je osudilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske ističući da je to „apsolutno neprihvatljivo, zabrinjavajuće i u potpunoj suprotnosti s članstvom u EU što Srbija navodi kao svoj strateški cilj“.

Neovisni intelektualci u Srbiji, kako u subotu prenosi N1, ukazuju da je podizanje spomenika Draži Mihailoviću “skretanje pažnje javnosti s ekonomskih problema” i da je država to trebala stopirati.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.