Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

HRVATI STIŠĆU, A DRUGIMA ŠAKOM I KAPOM! Pogledajte kome idu milijuni: Zastupnici upozorili da treba nadzirati kako se troše ti novci

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska je u 2020. godini izdvojila 517 milijuna kuna za razvojnu pomoć. Iako saborska Europa nije dovela u pitanje svotu, ocijenila je da toj pomoći nedostaje strategija, vizija, smjer i interes da se napravi “ozbiljna stvar”.

“Imam dojam da pokušavate zadovoljiti brojke, pa (u službenu razvojnu pomoć) “trpate” svega i svačega, no nedostaje vizije, smjera, najviše interesa da tu napravite ozbiljnu stvar”, rekao je Vladinu predstavniku Bojan Glavašević (ZLB) u saborskoj raspravi o Izvješću o službenoj razvojnoj pomoći (SRP) za 2020. ocijenivši da se tamo bilježe i projekti kojima tamo nije mjesto kao pomoć Hrvatima izvan Hrvatske ili slanje naših policajaca na turističku sezonu u Crnu Goru.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić mu je na to odgovorio kako se knjiženje obavlja po propisanoj međunarodnoj metodologiji.

Zastupnik ZLB-a je kazao da sve što damo u EU je “ok, dobra praksa”, ali ako radimo projekt poput škole u Albaniji, kroz takve se projekte gradi pozicija lidera u regiji.

Zvonimir Troskot (Most) pita kakva je to SRP Hrvatima u Južnoj Americi koji, da bi glasovali na hrvatskim izborima, moraju putovati po dvije tisuće kilometara.

Oporbu su zanimali učinci sredstava izdvojenih za SRP, više od pola milijarde kuna.

Andreju Marić (SDP) zanimalo je kako pomoć dopiru do ljudi kojima ta pomoć treba ustvrdivši kako prosječan Hrvat u BiH ne zna kako se dodjeljuje pomoć i kako do nje doći, na što joj je državni tajnik odgovorio da se sve informacije mogu dobiti preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, koji na svojim stranicama objavljuje informacije i često je u BiH sa hrvatskom zajednicom.




Marijana Pavličeka (HS) zanimalo je kojim projektima i iznosima Hrvatska pomaže Hrvatima u Vojvodini kojih je, naveo je, trenutno oko 57.000 i žive u teškim financijskim prilikama, a Lucić ga je uputio da to može vidjeti u Izvješću.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.