Foto: Darko Tomas / CROPIX/ilustracija

Hrvati se boje sve većeg broja imigranata: Polovica građana misli da su oni prijetnja našoj kulturi

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska je postala poželjna destinacija stranim radnicima. Samo ove godine, Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je više od 133.000 dozvola za boravak i rad stranim državljanima. Iako su među njima uglavnom još uvijek radnici iz regije, sve je više onih koji dolaze i iz takozvanih trećih zemalja, najčešće iz srednje Azije.

Takav rasplet, uzrokovan pojačanim iseljavanjem nakon ulaska u Europsku uniju, postao je sve primjetniji na ulicama hrvatskih gradova. Tako je čak 69,4 posto ispitanika najnovijeg istraživanja Nulti kvadrant, primijetilo tijekom ove godine prisutnost sve većeg broja stranaca u svojoj zajednici. Pritom ih u podjednakoj mjeri primjećuju zaposleni, nezaposleni te đaci, odnosno studenti. Nešto manje ih viđaju umirovljenici. Njih 58,9 posto vidjelo je stranca u svojoj zajednici, no to se može opravdati njihovim slabijim radijusom kretanja.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX/Ilustracija

Pojačani strah

Zanimljivo, strani su radnici najprimjetnija pojava u istraživanju nakon inflacije i pada kupovne moći. No, dio građana koji ih viđa u svome susjedstvu ili gradu, drži kako su stranci potencijalan problem. Čak polovica ispitanika u istraživanju drži kako su imigranti prijetnja hrvatskoj kulturi i načinu života. Njihov dolazak u Hrvatsku podržava tek 23,6 posto građana.

Stoga ne čudi da je isto istraživanje otkrilo da postoje određeni strahovi zbog povećanog dolaska imigranata. Upravo su strani pridošlice kod 19,9 posto, odnosno gotovo jedne petine populacije, razlog zbog kojih se ne bi preselili u drugi grad. Gledajući demografski, taj se strah više javlja kod žena nego kod muškaraca te kod mlađih nego kod starijih.

Majka trogodišnjaka u strahu, ljudi u park više ne dovode ni pse: ‘Tu su sada posvuda, muškarci, bez ijedne žene ili djeteta na vidiku’

Ne možemo bez stranaca

Ipak, on se u jednakoj mjeri javlja u kućanstvima s najnižim i najvišim primanjima, iako je indikativno da od stranaca manje strahuju slabije obrazovani građani. Vrijedi spomenuti kako isti strah od preseljenja u drugu zemlju odvraća gotovo 25 posto ljudi. Pritom su sociološke i demografske odrednice iste, osim što u ovom slučaju taj strah više pogađa muškarce.
“S obzirom na vlastitu lošu demografsku sliku i činjenicu da hrvatsko gospodarstvo ne može bez stranih radnika, neophodno je da država provodi jasne politike njihove integracije, a postojeći i budući poslodavci učine sve kako bi im olakšali prilagodbu kulturi i vrijednostima novog okruženja. S obzirom na tri izborna ciklusa koja nas očekuju u 2024. godini i predizborne aktivnosti koje su već krenule, za očekivati je da će odnos države i društva prema stranim radnicima biti možda i najvažnije političko pitanje“, poručuju iz marketinše agencije Val Media koja je naručitelj istraživanja Nulti kvadrant.

Istraživanje je provela agencija Ipsos od 26. do 31. listopada 2023. online metodom na uzorku od 600 ispitanika članova Ipsosovog online panela reprezentativnog za populaciju korisnika interneta u dobi od 18 do 60 godina.

Neće vjerovati svojim očima: Evo koliko stranih radnika bi moglo doći u Hrvatsku
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.