fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

HRVATI SAMI DODATNO POTIČU DIVLJANJE CIJENA! Niste ni svjesni kakvu štetu radite: Narod živi kao da sutra ne postoji, ako ste tanki s novcima, poslušajte ove savjete

Autor: Ivana Jurišić

Iako je inflacija nešto usporila, građani su i dalje s punim pravom zabrinuti. Cijene hrane su i dalje na rekordno visokim razinama, a dolaskom zime skočiti će i cijena energenata. Jedino malo tješi stabilizacija cijena goriva, ali teško to može utješiti građane koje razmišljaju kako ugrijati stan i napuniti želudac.

Mnogi se stoga pitaju što pojedinac može učiniti protiv inflacije. Odgovor na to pitanje smo potražili kod ekonomskog analitičara Petra Vuškovića koji kaže kako je prvi korak koji svatko treba napraviti je analizirati svoje prihode.

“Nakon toga svaki građanin može donijeti svoj vlastiti antiinflacijski program. U tom slučaju treba podijeliti troškove u tri kategorije, osnovne, dodatne i luksuzne”, objašnjava Vušković.


“U osnovne troškove spadaju sve one osnovne stvari koje su nam nužne da bi svaki dan mogli preživjeti kao što su kruh, jaja i mlijeko i osnovne režije, dok u dodatne spadaju sve ono što kupujemo, ali nam nije toliko potrebno kao što su npr. brendirana pića. U tom slučaju uvijek se možemo odlučiti za jeftiniji supstitut ili se pak potpuno odreći dotičnog proizvoda. Što se tiče luksuznih troškova, tu spadaju stvari kao putovanja ili tečaj stranih jezika kojih se treba odreći ako su visoke cijene osnovnih i dodatnih proizvoda ‘pojele’ višak naših prihoda”, kaže analitičar.

‘Pregledajte ugovore s telekomunikacijskim kompanijama’

Objašnjava kako se u borbi protiv visokih cijena uvijek mogu pretplatiti na razne newslettere pa će tako biti prvi koji će biti obavješteni o nekakvim popustima u trgovinama.

“U trgovinama se još uvijek mogu naći proizvodi po jeftinijim cijenama, nije uvijek potrebno kupovati brendirane proizvode na koje smo se možda navikli u neka bolja vremena. Ako ste tanki s novcima, dobro bi bilo napraviti i reviziju ugovornih obveza. Nije loše pogledati svoje ugovore s telekomunikacijskim tvrtkama i vidjeti može li se ugovoriti povoljnija tarifa”, savjetuje analitičar.

Vušković upozorava kako su upravo građani ti koji moraju promijeniti svoje ponašanje ako žele vidjeti niže stope inflacije.

“U mnogo čemu rast cijena je generiran rastom potrošnje što je ozbiljan problem. Mi se ponašamo kao da inflacije uopće nema. Terase kafića i restorana pune, a i prodaja automobila je porasla za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sva ta ogromna potražnja tjera cijene gore”, ističe Vušković koji napominje kako su oni koji su naučili štedjeti, naučili i kako vladati inflacijom.

“Budimo iskreni, nitko nas ne prisiljava da svaki dan idete na kavu, da kupujete brendirane stvari. Da se svi mi radno aktivni i umirovljenici dogovorimo i sutra prestanemo trošiti na sve, osim na osnovno, brzo bismo smanjili inflaciju. Ipak, posljedično bismo imali pad ekonomskih aktivnosti zbog čega treba biti jako oprezan”, zaključuje Vušković.
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.