Foto: Vlado Kos / CROPIX, Ranko Suvar / CROPIX

Hrvati rekli koga će izabrati da vodi državu: Plenković se šulja opaka konkurencija

Autor: Dnevno.hr

Tko bi sjedio u Hrvatskom saboru da su izbori ove nedjelje, pokazat će redovito mjesečno istraživanje HRT-a.

HRejting proveden je od 17. do 19. listopada. Obuhvaćeno je 1100 ispitanika, najveća moguća pogreška je +/- 3,54%, uz razinu pouzdanosti od 95%.


Prije tri godine i tri mjeseca konstituiran je 10. saziv Hrvatskoga sabora. U njemu trenutačno sjede predstavnici čak 23 političke stranke. Da su preksutra izbori, u Saboru bi ih ostalo samo pet. Naravno, pod uvjetom da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene.

Pet stranaka prelazi izborni prag

U tako uređenom izbornom sustavu, samo bi HDZ, SDP, Možemo, Most i Domovinski pokret prešli izborni prag.

HDZ ima 25,7% potpore. Druga su politička snaga u zemlji neodlučni. U listopadu ih je 16,4%. Slijede SDP s 15,8% i Možemo s 10,9%. Preostale dvije stranke koje prelaze izborni prag, desnog su političkog predznaka – Most koji bi zaokružilo 7,9% birača te Domovinski pokret – 7,3%.

Foto: HRT

Iz skupine preostalih 14 stranaka kojima naša anketa ne daje nikakve šanse za novi mandat, donekle iskaču Centar (2,0%) i Radnička fronta (1,9%) koji se vrte oko 2%.

Nitko drugi ne doseže ni 1,5%. A ti drugi su: HSS (1,4%), Fokus (1,3%), HNS (1,2%), IDS (1,0%) i Ključ Hrvatske (1,0%).

Šestorka koja ne može ni do jedan posto

U “ekipi” koja ne uspijeva dobaciti niti do jedan posto biračke potpore, šest je stranaka. Samo jedna od njih trenutačno nije u Saboru. “Šestorku” koja bi bez jakog partnera bila na političkoj margini čine: Odlučnost i pravednost (0,9%), Hrvatski suverenisti (0,8%), Socijaldemokrati (0,7%), HSU (0,7%), HSLS (0,5%), AP – Akcija za promjene (0,5%) i posljednji – HDS (0,4%)

Mario Radić: ‘Hrvati iz BiH u Hrvatsku ne smiju unijeti ni sendvič, a migranti ulaze bez dokumenata’
Domovinski pokret bilježi najveći rast

Ako pogledamo godinu unatrag, ima li znatnijih pomaka u popularnosti stranaka?

Dok su mjesečni pomaci zanemarivi, na godišnjoj razini razlike u popularnosti nešto su primjetnije. Ali to je i dalje daleko ispod razine statističke pogreške naše ankete, pa bi se moglo zaključiti da je stranačka scena u Hrvatskoj zacementirana.

Od pet stranaka koje prelaze izborni prag, dvije su u proteklih 12 mjeseci rasle. Najviše, prema Promociji Plus, Domovinski pokret – za 1,8%, a potom HDZ – za 1% (+1,1%).

Foto: HRT

Mostu pala popularnost

Između triju stranaka koje su gubile biračku potporu izdvaja se Most (-1,5%). U listopadu prošle godine bio je 1,5% jači nego sad. Promjena u popularnosti ili nepopularnosti SDP-a (-0,4%) i Možemo (-0,3%) – nije vrijedna spomena i analize.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.