Jadran Babic / CROPIX

Hrvati prvog dana popuštanja mjera u trgovinama potrošili 23 posto više nego prošlog ponedjeljka

Autor: D.Kt.

Prva faza popuštanja epdidemioloških mjera, koja je počela u ponedjeljak 27. travnja otvaranjem trgovina i produženjem radnog vremena do 21 sat, pokrenula je potrošnju građana, a prema podacima koje smo dobili od Hrvatske gospodarske komore građani su u trgovinama već prvog dana popuštanja mjera potrošili 23 posto više novca nego prethodnog ponedjeljka, dok je u utorak u odnosu na prošli utorak potošnja porasla za 18 posto.

U HGK na temelju tih podataka zaključuju da je „ublažavanje mjera rezultiralo pokretanjem gospodarstva“.

“Tek će podaci za travanj biti prvi relevantni podaci, jer ćemo moći detaljnije, na mjesečnoj bazi usporediti što je situacija značila za maloprodaju. Valja još pričekati i dolazeće otvaranje (ostalih) trgovina, i to onih u trgovačkim centrima kako bi se točnije procijenilo koliko će trebati gospodarstvu da se vrati na razine veljače 2020., tj. razine prije ove izvanredne situacije”, odgovorili su iz HGK na upit naše redakcije.

Ublažavanjem mjera primijećena je i kratkotrajna promjena navika potrošača, a prema podacima Udruge za trgovinu HUP-a uočen je rast potražnje za dječjom odjećom i opremom.

No, još uvijek nisu sve trgovine otvorile svoja vrata kupcima, a iz HGK pojašnjavaju da otvorenje trgovina ovisi o poslovnoj odluci svake tvrtke, a prema internim podacima Komore većina trgovaca kojima je dozvoljeno otvorenje je otvorila prodavaonice, no neki su odgodili otvorenje na nekoliko dana kako bi ispunili sve upute vezane uz poštivanje epidemioloških i sigurnosnih mjera.

Nakon što je prvom fazom relaksacija mjera, prehrambenim trgovinama i drogerijama omogućeno da od 27. travnja rade produženo, odnosno, prema uobičajenom radnom vremenu, izuzev nedjelje i neradnim danima, s radom su započele i ostale neprehrambene trgovine, kažu u HUP-u, koje se bave prodajom odjeće, obuće, namještaja i drugim artiklima, a čiji je rad odlukom Nacionalnog civilnog stožera prethodno bio zabranjen.

Prema najnovijim podacima Porezne uprave o broju izdanih fiskaliziranih računa porast potrošnje u trgovini počeo je u tjednu prije relaksacije mjera – izdano je 19 posto više računa, a iznos a račnima veći je za 17 posto, no u odnosu na isti tjedan prošle godine broj izdanih računa u trgovini manji je za 31 posto, a iznos na računima za  19 posto.

Nakon popuštanja mjera u trgovinama uočen rast potražnje za dječjom opremom i odjećom

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.