fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

HRVATI PROGLAŠENI ‘POKATOLIČENIM SRBIMA’ Nacionalistički dernek u režiji Dodika: Vrijeme je da svi Srbi žive u jednoj državi

Autor: Dnevno.hr

Svečana akademija povodom neustavnog Dana RS-a održana je večeras u Banja Luci.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju kao dan entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako je to neustavno jer podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS.

Svečanoj akademiji prisustvovali su dužnosnici tog entiteta, kao i iz Srbije te ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.


Također se obratio i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je svojih pet minuta iskoristio da govori o entitetu kao državi.

Dodik je tako pozvao na ujedinjenje tog bosanskohercegovačkog entiteta sa Srbijom ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna potpora Srba s obje strane Drine, a na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

‘Može se razmišljati da svi Srbi žive u jednoj državi’

“Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod”, kazao je Dodik dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada priječila.

Sama akademija bila je ispunjena nacionalističkim porukama u kojima se isticalo kako su pravoslavni Srbi tijekom cijele povijesti bili izloženi napadima neprijateljskih vanjskih sila koje su onda pomagali “pokatoličeni” i “islamizirani” Srbi.

Hrvati proglašeni ‘pokatoličenim Srbima’

U programu su tako Hrvati proglašeni “pokatoličenim Srbima” a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman okvalificiran je kao nasljednik Ante Pavelića.

Dodik je u svom govoru rekao kako žali što već 1918. godine nije stvorena velika Srbija opisavši dvije Jugoslavije velikim protusrpskim prijevarama.
Nakon toga je dodao da je stoga bio potpuno opravdan pokušaj srpskih političara s početka 1992. godine da na teritoriju BiH uspostave RS kao neovisnu državu. Nije izrijekom spomenuo niti jedno ime no kazao je kako je ponosan na generaciju političara koji su stvorili RS te su zbog toga pristali biti mučenicima koji sada “leže po kazamatima”.

“Mi hoćemo svoju državu”, kazao je Dodik dodajući je RS formirana 9. siječnja 1992. upravo kako bi bila neovisna država a da se to nije dogodilo samo zbog Daytonskog sporazuma.

Obilježavanje ‘Dana RS’ 9. siječnja

Vladimir Orlić, predsjednik skupštine Srbije koji je na akademiji u Banjoj Luci predvodio srbijansko izaslanstvo, kazao je kako je uspostava RS spriječila potpuno uništenje bosanskih Srba ustvrdivši kako je to bio scenarij planiran kao nastavak Drugog svjetskog rata. Kazao je da je Srbija lider u regiji i kao takva ima snage štiti sebe i svoje pa Srbe, kako je istaknuo, više nitko neće moći ponižavati.
Vlasti RS središnje obilježavanje 9. siječnja najavile su za ponedjeljak u Istočnom Sarajevu gdje kane upriličiti paradu s više od dvije tisuće sudionika uključujući stotine naoružanih pripadnika policijskih postrojbi.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.