Foto: Darko Tomas / CROPIX

Hrvati pohrlili na izbore, DIP objavio nove podatke: Pogledajte razliku u odnosu na prošle izbore

Autor: Dnevno.hr/M.P./I.J.

Parlamentarni izbori 2024. održavaju se u srijedu 17. travnja. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati. Na dan izbora u ovom tekstu pratit ćemo izlaznost. Državno izborno povjerenstvo podatke o odazivu birača do 11,30 sati popratit će objavom u 12,00 sati, a podatke o odazivu do 16,30 sati objavom u 17,00 sati.

Prve privremene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti 17. travnja 2024. u 21,00 sat, a isti će se dalje ažurirati svakih 15 minuta.

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović izbore je raspisao za srijedu, a ne nedjelju, što je bila najčešća praksa. Po zakonu, izborni dan mora biti neradni, tako da je srijeda 17. travnja neradna srijeda. Rok za predaju kandidatura bio je 29. ožujka do ponoć, službena kampanja počela je 31. ožujka, a završila se 15 travnja u ponoć.

Sve o izborima

18:13 Velika gužva na biralištu u Zagrebu, glasat će se i nakon 19 sati

Hrvatska u srijedu bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, u 7 sati otvoreno je se više od 6 500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati. No, na nekim biralištima ogromni su redovi pa će se glasati i nakon tog roka.

U 19 sati će zaštitari izbornog povjerenstva stati na kraj rada u Varšavskoj i svi koji su ispred njih će moći glasati, a oni koji dođu iza 19 sati i stanu iza zaštitara neće moći glasati.
18:00 Izlaznost po izbornim jedinicama i gradovima

Najveća izlaznost zabilježena je u I. izbornoj jedinici i to 58,43 posto, u VI. izbornoj jedinici je ona 57,63 posto te u III. izbornoj jedinici gdje je izlaznost 52,73 posto. Najmanja izlaznost u 16.30 bila je u petoj izbornoj jedinici, 44,89 posto.

Najveća je izlaznost je u Varaždinu gdje je na birališta izašlo čak 59,14 posto birača. U Gradu Zagrebu glasalo je ukupno 57,47 posto birača, u svim izbornim jedinicama kroz koje se glavni grad proteže.
Više čitajte OVDJE

17:30 Izbori: Do 16,30 sati glasovalo 450 tisuća birača više nego 2020.

Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine glasovalo je do srijede poslijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Do 16, 30 glasovalo je milijun i 605 tisuća birača (50, 60 posto), prije četiri godine milijun u 150 tisuća birača (34, 04 posto).

Najveći odaziv je u 1. izbornoj jedinici (gotovo 58, 43 posto), u 6. (57, 63), te u 3. jedinici (52, 73 posto)., najmanji u 5. (44, 89 posto), 9. (46, 75 posto) i 8. izborna jedinica (48, 28 posto). Od gradova, najveći je odaziv u Varaždinu (59, 14 posto), Zagrebu (57, 47 posto), Krapini (56, 88), a na dnu ljestvice su Vukovar (43, 99 posto), Slavonski Brod (44, 42) i Dubrovnik (46, 06 posto).

To je najveća izlaznost od 2000. godine, potvrdio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. Konačna izlaznost 2015. bila je 62 posto, godinu poslije 52 posto, a na prethodnim izborima za Sabor, u srpnju 2020. godine 46 posto.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

17:15 MUP se oglasio o nevažećim osobnim iskaznicama

MUP se oglasio o nevažećim osobnim iskaznicama.

“Nikome nije uskraćeno biračko pravo zbog nedostatka osobnih iskaznica, osigurane potvrde o glasovanju”, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon što su se pojavile informacije kako neki građani nisu mogli glasati zbog nevažeće osobne iskaznice.

Više čitajte OVDJE.

17:11 DIP: Glasovala polovica birača, njih 1, 6 milijuna

Polovica hrvatskih birača, odnosno njih više od 1, 6 milijuna glasovalo je u srijedu do 16, 30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U postotcima, glasovalo je 50, 6 posto birača. Velika je to razlika u odnosu na izbore prije četiri godine kada je do istog vremena glasovalo 34, 04 posto, odnosno milijun i 150 tisuća birača.

O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

17:07 Pogledajte usporedbu s izborima 2020.

Foto: Screenshot DIP

17:00 DIP objavio odaziv birača do 16:30

Do 16:30 na izbore je izašlo 50,6 posto birača, objavio je DIP

Foto: Screenshot DIP

16:30 Čeka se nova objava DIP-a, do srijede rano poslijepodne izdano 4. 700 plavih potvrda za glasovanje

Državno izborno povjerenstvo podatke o odazivu birača do 16,30 sati popratit će objavom u 17,00 sati.

Biračima bez važeće osobne iskaznice i onima koji nisu podignuli nove iskaznice na izbornu srijedu cijeloj Hrvatskoj izdano je 4. 700 tzv. plavih potvrda temeljem kojih mogu glasovati, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Taj broj nije konačan i do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati sigurno će biti i veći, što znači da će i veći broj birača ostvariti svoje pravo, dodaju u DIP-u.

DIP je ranije izvijestio da je zaprimio upite više birača koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, navodeći da se “navodno radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a, nisu podigli nove osobne iskaznice“.

15:55 U BiH glasalo četiri puta više birača nego prošle godine

U BiH je do 11:30 glasalo 18.285 birača, odnosno 5370 više nego na parlamentarnim izborima prije četiri godine. Tada je do 11:30 svoje pravo glasa iskoristilo 12.915 birača.

15:40 Možemo! poslao poruku DIP-u

S obzirom na velik broj birača koji unatoč važećim osobnim iskaznicama nisu na izvadcima iz popisa birača, stranka Možemo! zatražila je od Državnog izbornog povjerenstva žurno očitovanje na koji način će se osigurati biračko pravo građanima koji prije 19 sati izvade tzv. “plave” potvrde, ali se ne stignu vratiti na svoje biračko mjesto, te da Državno izborno povjerenstvo o istome žurno obavijesti javnost i birače.

Također, stranka Možemo! je od DIP-a zatražila za informaciju o udjelima birača po izbornim jedinicama, koji se, unatoč važećim osobnim iskaznicama, nisu našli na izvadcima iz popisa birača.

15:35 Građani u Zagrebu čekaju i po 45 minuta

Budući da svi birači s prebivalištem izvan Zagreba koji su se prijavili da glasaju u glavnom gradu glasaju na istom biračkom mjestu, nastale su goleme gužve. Neki birači na red čekaju i po 45 minuta.

Foto: Dnevno.hr

15:30 Glasao i Enio Meštrović

Na izbore je izašao i Enio Meštrović, poznatiji kao Ričard, nositelj liste Ričard za 10. izbornu jedinicu. Na biračko mjesto došao je u bijeloj potkošulji s crvenim šeširom na glavi.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

15:20 Očekuje se kiša

Poslijepodne je najavljena kiša diljem Hrvatske.

“Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro ponegdje u unutrašnjosti uz slab mraz. Od sredine dana mjestimice pljuskovi, u gorju i malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, poslijepodne na jugu i zapadni vjetar. Jutarnja temperatura većinom od -1 do 4, na Jadranu od 6 do 10 °C. Najviša dnevna od 11 do 16 °C, u gorju malo niža”, piše DHMZ.

Prema norveškom sustavu Yr.no, u Zagrebu se kiša očekuje nakon 16 sati. Iza 16 sati kiša se očekuje i u Rijeci. U Slavoniji je zasad oblačno uz mogućnost kiše. U Dalmaciji je vrijeme stabilnije.

15:20 Opet se oglasio GONG

“Deseci građana javili su nam se s pritužbom da nisu mogli glasati jer im je istekla osobna iskaznica, a oni su vjerovali da će moći ostvariti svoje biračko pravo koristeći putovnicu ili vozačku dozvolu. Građanke i građani kojima je istekla osobna i nisu uvršteni u izvatke iz popisa birača mogu glasati samo ako zatraže takozvanu plavu potvrdu u nadležnom uredu za opću upravu. Glasati se zaista može i s putovnicom i vozačkom dozvolom, no isključivo ukoliko imate osobnu iskaznicu koja je važeća.

Međutim, određeni broj građanki nam se obratio s pritužbom da imaju važeće osobne iskaznice, ali se njihova imena ne nalaze na izvadcima iz popisa birača te su i oni upućeni izvaditi ‘plave potvrde’. Gong poziva Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa i uprave da hitno ispitaju ovaj problem jer se radi o potencijalnom ugrožavanju biračkog prava.

Dio građana koji su preko e-građani zatražili promjenu biračkog mjesta, te tvrde da su dobili potvrdu da im je zahtjev zaprimljen, danas prijavljuju da nisu zavedeni na novim biračkim mjestima, odnosno da njihov zahtjev nije pozitivno riješen, a o tome navodno nisu bili na vrijeme obaviješteni”, napisali su iz GONG-a.

15:00 SDP na Facebooku krši izbornu šutnju

SDP se usprkos izbornoj šutnji oglasio na Facebooku. “Znamo da ste bijesni! Nemojte da vas zaustave na zadnjem koraku! Evo kako do potvrde”, poručili su i ostavili poveznicu na kojoj se mogu pronaći upute kako mogu glasati oni građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača.

“Nemojte dopustiti da vas HDZ-ov MUP obeshrabri u ostvarenju vašeg građanskog prava! Izvadite plavu potvrdu i glasujte”, istaknuli su prozvavši suparničku stranku.

14:55 Konobar ljudima u redu nosi kavu

Na biračkom mjestu OŠ Josipa Jurja Strossmayera u Varšavskoj ulici Zagrebu i dalje je takva gužva da birači čekaju u redu praktički do križanja Ilice i Frankopanske. Čitateljica nam javlja da konobar iz obližnjeg kafića nosi kavu biračima koji čekaju u redu i to po promotivnoj cijeni od 1,5 eura.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

14:50 Građani masovno ne mogu glasati

IZ IZBORNOG povjerenstva Grada Zagreba javljaju kako je na terenu primijećeno da mnogi birači, iako imaju važeće dokumente, nisu upisani u popise birača.

Iz zagrebačkog izbornog povjerenstva kažu da svi ljudi koji imaju takvih problema, kao i oni koji nemaju važeću osobnu iskaznicu, trebaju otići do nadležnog ureda po plavu potvrdu. Popis nadležnih upravnih tijela možete provjeriti na poveznici.

Naime u registru birača uneseni su datumi isteka osobne iskaznice koji se ne poklapaju s datumom isteka otisnutim na iskaznici. Iz tog razloga mnogi građani su zakinuti za glasanje. Još nije jasno kako je došlo do pogreške u sustavu.

“Bilo je nešto po javnosti oko važećih osobnih iskaznica, gdje su se birači s važećim osobnim iskaznicama pojavili na biračkom mjestu, ali nisu bili upisani na popis glasača. To se dogodilo nakon završetka covid-krize, kada je proglašen kraj pandemije, pa su građani morali podići novu iskaznicu. Oni su dobili poziv da podignu svoju osobnu iskaznicu, no oni ju nisu podigli dva, tri mjeseca”, rekao je za N1 potpredsjednik DIP-a Josip Salapić.

14:40 Neki glasači bjesni zbog problema

Neki građani, iako na istom mjestu žive već godinama, ostalo su zakinuti za svoje izborno pravo ako ne izvade “plavu potvrdu”.

“Na biračkom mjestu su me uputili da odem u matični ured i donesem potvrdu te tek onda mogu glasati, ali to je stvarno nepravedno. Ne planiram ići do matičnog po tu potvrdu, želim normalno izaći na glasanje kao i ostali, ali to pravo mi je zbog nekakve greške uskraćeno. Moj glas možda nije odlučujući, ali želim dati svoj doprinos. Koliko je još ljudi u istom problemu. Moram sama sebe upisati na izborno mjesto da bih ja imala pravo izbora. To je sve stvarno suludo. Stvarno mi nije jasno, smatram da je to protiv svih pravila. Smatram da bi netko trebao snositi posljedice za ovu pogrešku. Ne razumijem tko mi je oduzeo pravo da glasam”, rekla je jedna biračica.

14:20 Narušavanje reda i mira

Policija je DIP izvijestila da je u srijedu prijepodne intervenirala na dva biračka mjesta zbog narušavanja javnog reda i mira.

13:40 Brojni građani nisu na popisu birača

DIP-u stižu prigovori građana kojima su istekle osobne iskaznice i koji se žale da nisu uvedeni u popis birača. DIP je objasnio što moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im osobna iskaznica ne vrijedi. Iz DIP-a poručuju da isto vrijedi za građane koji svoju osobnu iskaznicu nisu podignuli na vrijeme. Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača koji su dostavljeni na sva biračka mjesta za izbore za Hrvatski sabor u srijedu, moći će glasovati potvrdom za glasovanje, tzv. plavom potvrdom, navelo je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Plave potvrde na izborni dan izdaju nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu. Na svojoj mrežnoj stanici Ministarstvo pravosuđa i uprave je objavilo i popis nadležnih upravnih tijela za izdavanje potvrda po županijama i u Gradu Zagrebu.

“Moram pozvati naše građane da budu mirni, DIP je pozivao da se do 6. travnja provjeri status osobne iskaznice. Oni koji nemaju važeću osobnu iskaznicu mogu glasati i otići u najbliži ured županije i tamo će dobiti plavu potvrdu i glasati. Bilo je i situacija da su građani imali važeću osobnu, ali nisu bili upisani u popis birača. Došlo je do situacije da je nakon covid krize, kada su građani morali napraviti novu osobnu iskaznicu dobili su bijelu potvrdu na kojoj piše da je podnesen zahtjev za izradu osobne iskaznice, ali nakon obavijesti putem SMS-a da ju podignu, nisu je podignuli dva ili tri mjeseca.

Takvi ljudi su se isto našli u situaciji kao i ovi što nemaju važeće osobne iskaznice i za njih isto vrijedi poziv da se strpe i da podignu plavu potvrdu i do 19 sati će obaviti svoju dužnost. Sustav vas ne može prepoznati preko tog papira, građani su trebali fizički podići svoju osobnu iskaznicu”, objasnio je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić.

Je li vam istekla osobna iskaznica možete provjeriti na poveznici.

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec rekao je za Hrvatski radio da je 1.600 birača s isteklom osobnom iskaznicom uspjelo ostvariti svoje biračko pravo zahvaljujući tzv. plavoj potvrdi.

13:30 Razlog gužvi u Varšavskoj

Otkrivamo da su na biračkom mjestu OŠ Josipa Jurja Strossmayera u Varšavskoj ulici Zagrebu velike gužve zbog toga što su tamo smješteni svi birači čije prebivalište nije u Zagrebu, a koji su se prijavili da glasaju u Zagrebu.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

13:05 Gužva u Varšavskoj

Na biračkom mjestu OŠ Josipa Jurja Strossmayera u Varšavskoj ulici Zagrebu i dalje je velika gužva. Građani stoje u redu kako bi glasali na izborima.

13:00 Izlaznost po županijskim središtima

Državno izborno povjerenstvo je objavilo da među županijskim središtima najveću izlaznost ima Varaždin gdje je izašlo čak 32.22 posto birača. Slijedi Koprivnica s 28.66 posto izašlih birača i Čakovec s 28.57 posto.

Najmanju izlaznost imaju Slavonski Brod s 20.25 posto izašlih birača i Dubrovnik s 21.07 posto.

Zagreb je podijeljen u više izbornih jedinica. u I. izbornoj jedinici izlaznost je 26.50 posto, a u VI. koja također obuhvaća velik dio grada, njegov zapadni dio, izlaznost je 27.39 posto.

Foto: Izbori.hr, uređivanje slike Apis IT

12:55 Podatke o izlaznosti objavila je i stranica Europe Elects

Podatke o izlaznosti objavila je i stranica Europe Elects koja analizira i agregira podatke s izbora. Ovo je najveća izlaznost do 11 sati od 2000. godine.

12:20 Na izbore izašao Miro Bulj

Miro Bulj je izašao na izbore sa svojim osamnaestogodišnjim sinom.

12:50 Na mnogim biračkim mjestima su zbog visoke izlaznosti velike gužve. Najveća gužva je na biračkom mjestu OŠ Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu.

Foto: Dnevno.hr

12:05 Izlaznost je do sad 24,18 posto

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Glasalo je 747.986 birača. Izlaznost je na prošlim izborima 2020. godine bila 18,09%.

Najveća izlaznost je u u 6, 1. i 3. izbornoj jednica, a najmanja u 9. i 10.

Izbori.hr

11:50  Glasao župan Splitsko-dalmatinske županije

Glasati je izašao i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Foto: Josko Supic / CROPIX

11:30 Glasao ministar obrane

Na biračko mjesto izašao je i ministar obrane Ivan Anušić.

11:30Glasao Božo Petrov

Izašao je glasati i predsjednik Mosta Božo Petrov.

11:20 Glasao predsjednik Sabora

Na biračko mjesto je izašao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

11:10 Gužva na biralištu u Varšavskoj

Na biralištu u Varšavskoj stvorila se gužva. Pedestak ljudi na ulici u redu čeka svoj red za glasanje.

11:00 Glasao Ivan Penava

Na izbore je izašao glasati i gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Foto: Miroslav Slafhauzer / CROPIX

10: 55 Glasao Dalibor Paus

Na biračko mjesto izašao je i predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

10:55  Glasao Milorad Pupovac

Na biračko mjesto izašao je i predsjednik  SDSS-a Milorad Pupovac.

10:50Oglasila se Jadranka Kosor

Na biračko mjesto izašla je i bivša premijerka Jadranka Kosor koja je poslala poruku putem platforme X.

10:45  Na biračko mjesto izašla Vidović Krišto

Na biračko mjesto izašla je i predsjednica stranke Odlučnost i Pravednost Karolina Vidović Krišto.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

10:35 Glasanje pripadnika Hrvatske vojske

Pripadnicima Hrvatske vojske koji se na dan izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru u utorak 16. travnja 2024. i srijedu 17. travnja 2024. zateknu na službi u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, omogućeno je glasovanje na posebnim biračkim mjestima.

FOTO: MORH

10:30 Na biračko mjesto izašao i gradonačelnik Osijeka

Na izborno mjesto izašao je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

10:30 Glasali Ivica i Marijana Puljak

U OŠ Pazdigrad glasali su Ivica i Marijana Puljak.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

10:25 Grmoja glasao

Glasao je i Mostovac Nikola Grmoja koji je rekao da očekuje rekordnu izlaznost.

10:20 Kolakušić glasao

Na izbornom mjestu bio je i predsjednik stranke Pravo i Pravda Mislav Kolakušić.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

10:00 Predsjednik Republike Zoran Milanović stigao na glasanje

Predsjednik Republike Zoran Milanović sa suprugom je došao na izborno mjesto.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

“Drago mi je doći ovdje, oba sina su mi išla ovdje, i ja se vraćam u svoju osnovnu školu, dolazim biciklom”, komentirao je.

09:35 Stigli prvi prigovori DIP-u

Članica Državnog izbornog povjerenstva Ivana Belec izvijestila je da su im stigli prvi prigovori oko glasanja. Probleme su prijavili glasači kojima su istekle osobne iskaznice te radi toga ne mogu glasati.

“Onaj tko nema važeću iskaznicu, ne znači da neće moći ostvariti svoje pravo, treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati”, dali su naputak iz DIP-a.

09:15 Plenković na biračkom mjestu

Na biračko mjesto stigao je aktualni premijer Andrej Plenković.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

9:15  Glasao je Davor Nađi

Glasao je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

“Želim poslati poruku biračima da izađu na izbore. Osobno sam od svoje punoljetnosti na svakim izborima glasao. Četiri godine svi raspravljamo o politici, ali samo na ovaj izborni dan svi imamo stvarno pravo ocijeniti kako se radilo zadnje četiri godine.

Pozivam sve građane da to pravo iskoriste. Sada je pitanje da kažete jeste li zadovoljni i funkcionira li sve kako ste htjeli. Dajte svoj glas”, proučio je Nađi.

Davor Nađi

09:10 Glasale Željka Markić i Sandra Benčić

Željka Markić i Sandra Benčić glasale su na biračkom mjestu MO Laginja i to unutar desetak minuta jedna od druge.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

08:55  Glasao Peđa Grbin

Peđa Grbin glasao je u prostorijama OŠ Šijana u Puli.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

08:40 Glasao ministar pravosuđa

Ministar pravosuđa i uprave te kandidat u 9. izbornoj jedinici Ivan Malenica izašao je na biralište u Brodarici kod Šibenika.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

08:05 Gradonačelnik došao na biralište

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević došao je na biralište u društvu supruge te glasao na izborima.

“Obavio sam svoju građansku dužnost i glasao. Pozivam sve građane da glasaju. Nije teško, ništa ne boli. Nadam se da ćemo imati više mladih i žena u sljedećem sazivu sabora. Očekujem rekordnu izlaznost, sigurno veću nego prije četiri godine. Unatoč najavama o lošem vremenu, vrijeme je lijepo i pozivam sve da glasaju”, poručio je Tomašević.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

08:00 – Kako bi ispunili svoju građansku dužnost, građani na biračko mjesto moraju doći s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom.

U slučaju da nemate nijedan od tih dokumenata, član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski kaže da možete otići do upravnog odjela, a to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasati.

“Svi uredi državne uprave danas su dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde”, rekao je Hojski.

07:45 – Stižu prve fotografije glasanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Foto: Ronald Goršić / CROPIX
Foto: Ronald Goršić / CROPIX
Foto: Ronald Goršić / CROPIX
Foto: Ronald Goršić / CROPIX

07:30 – Iako je srijeda, 17. travnja, neradni dan, dosta ljudi u Hrvatskoj će raditi. Tako je većina trgovačkih lanaca najavila da će danas normalno raditi, a raditi će i sve hitne službe, iako s ograničenim brojem djelatnika.

Iz DIP-a su poslali poruku njihovim poslodavcima da im omoguće da ipak izađu na izbore: “Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju”, kazao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. 

7:20 – Članovi biračkih odbora će u 19 sati, nakon što se zatvore birališta, započeti prebrojavanje glasova pri čemu moraju pažljivo odvojiti važeće od nevažećih listića.

Iz DIP-a objašnjavaju da je važeći listić onaj koji je popunjen tako da se na njemu sa sigurnošću može utvrditi volja birača i za koju je listu glasovao, odnosno onaj na kojemu je birač zaokružio jednu listu.

Prema propisima DIP-a četiri su slučaja u kojima glasački listić biva proglašen nevažećim: ako je neispunjen, ako je birač glasovao za dvije ili više lista, ako je birač glasovao za kandidate s različitih lista (dao im preferencijske glasove), a nije zaokružio jednu od lista te ako je listić popunjen na način da se ne može utvrditi volja birača i okolnost za koga je birač glasovao.

Foto: Ronald Goršić / CROPIX

7:10 – Birači će osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike birati u još 41 države diljem svijeta. Prva su se otvorila, u ponedjeljak u 23 sata, i prva će se zatvoriti tri biračka mjesta u Australiji, u srijedu u 11 sati po hrvatskom vremenu.

7:00 – Točno u 7 sati otvoreno je 6.500 biračkih mjesta diljem Hrvatske. Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju. “Vidimo se na biralištu”, poručili su biračima iz DIP-a.

Kako bi ispunili svoju građansku dužnost, građani dolaskom na biračko mjesto nadležnim osobama moraju pokazati važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu.

U subotu, 6. travnja pak bio je rok do kojega su birači, uoči saborskih izbora raspisanih 17. travnja, mogli pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave. Do toga roka mogu podnijeti i zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani.

Ministarstvo poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani. Birače podsjeća i da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača.

Izborna šutnja

Službena promidžba završava 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega u Hrvatskoj nastupa dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

O izborima

Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica.

Dan izbora

17. travnja je dan parlamentarnih izbora. Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Izborne jedinice

Parlamentarni izbori bit će prvi koji će nakon više od 20 godina biti održani u novim izbornim jedinicama. Oko petine birača više neće birati zastupnike u onoj izbornoj jedinici u kojima su ih ranije birali.

Republika Hrvatska podijeljena je na 10 izbornih jedinica u kojima glasuju birači s prebivalištem u RH te biraju ukupno 141 zastupnika, dakle po 14 u svakoj izbornoj jedinici. U posebnoj 11. izbornoj jedinici glasuju birači s prebivalištem izvan Republike Hrvatske te biraju ukupno tri zastupnika u Hrvatski sabor. U posebnoj 12. izbornoj jedinici glasuju birači pripadnici nacionalnih manjina te biraju ukupno osam zastupnika.

Izborna jedinica birača je ona izborna jedinica u kojoj birač ima prebivalište. Na izborima zastupnika u Hrvatski sabor birač glasuje za liste svoje izborne jedinice, a ako je birač pripadnik nacionalne manjine, koji ima pravo birati zastupnika u Hrvatski sabor, ima pravo glasovati ili za liste svoje izborne jedinice ili za kandidate nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici.

Najveća promjena u Zagrebu

Preslagivanje izbornih jedinica najveću promjenu donijelo je Zagrebu, koji je umjesto na četiri podijeljen na tri izborne jedinice. Zagreb po novome potpada pod prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu, ne više i 7., koja se protezala od Jaruna do Jadrana.

PRVA IZBORNA JEDINICA

Prva izborna jedinica obuhvaća središnje četvrti Zagreba, Veliku Goricu i još nekoliko općina.

DRUGA IZBORNA JEDINICA

Druga izborna jedinica obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, južni dio Koprivničko-križevačke te Zagrebačku županiju i istočni dio grada Zagreba.

TREĆA IZBORNA JEDINICA

Treća izborna jedinica, kao i ranije, sastavljena je od Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te nekoliko općina u Zagrebačkoj županiji.

ČETVRTA IZBORNA JEDINICA

U četvrtu izbornu jedinicu spadaju Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i sjeverni dijelovi Koprivničko-križevačke županije.

PETA IZBORNA JEDINICA

Peta izborna jedinica, kao i do sada, obuhvaća tri slavonske županije – Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku te istočne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

ŠESTA IZBORNA JEDINICA

Šestu izbornu jedinicu čine zapadni dio Zagreba i dijelovi Zagrebačke županije.

SEDMA IZBORNA JEDINICA

Sedma izborna jedinica, ujedno i najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, odnosno dijelove države s najvećom depopulacijom – cijelu Ličko-senjsko županiju, sjeverni dio Zadarske, dijelove Primorsko-goranske, cijelu Karlovačku te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

OSMA IZBORNA JEDINICA

Osma izborna jedinica uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku i određene gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji.

DEVETA IZBORNA JEDINICA

U devetoj su izbornoj jedinici sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske, cijela Šibensko-kninska te dijelovi Zadarske županije, koji uključuju i grad Zadar.

DESETA IZBORNA JEDINICA

U desetoj su izbornoj jedinici Dubrovačko-neretvanska i dijelovi Splitsko-dalmatinske županije.

Kako glasati u drugom gradu?

Zadnji dan za predaju zahtjeva za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i za promjenu podataka u registru birača je 6. travnja. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti privremeni upis ili prethodnu registraciju.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti:

1) privremeni upis – ako žele glasati u Republici Hrvatskoj izvan mjesta svog prebivališta
Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto na kojem će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta birači mogu podnijeti nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

Birači koji su zatražili privremeni upis izvan mjesta prebivališta glasaju za svoju izbornu jedinicu, a moći će glasati samo na biračkom mjestu koje će odrediti nadležno izborno povjerenstvo za privremeno upisane birače.

Iznimno, biraču se može na njegov zahtjev omogućiti privremeni upis u registar birača unutar istoga grada ili općine ako će se na dan izbora za Hrvatski sabor zateći na području drugog naselja unutar istoga grada ili općine u kojoj ima prebivalište i radi se o istoj izbornoj jedinici, a u kojem slučaju birač glasa na redovnom biračkom mjestu.

2) prethodnu registraciju – ako žele glasati u inozemstvu
Birači se prethodno registriraju za državu odnosno konzularno područje na kojem će se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu. Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju biti aktivno registrirani. Više informacija o načinu aktivne registracije može se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave. Detaljne upute i obavijesti biračima mogu se pronaći i na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izdavanje potvrda za glasanje na dan održavanja izbora

Važno je podsjetiti da samo birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a prilikom dolaska na biračko mjesto utvrdi se da nisu upisani u izvatke iz popisa birača jer primjerice nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasanja s potvrdom za glasanje koju izdaju nadležna upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba prema mjestu prebivališta birača.

Preferencijalno glasanje

Na biračkom mjestu svaki će birač dobiti glasački listić na kojem će biti sve izborne liste koje se natječu u njegovoj izbornoj jedinici, a ispod naziva liste bit će i popis svih 14 kandidata koji se nalaze na listi.

Preferencijalno glasanje sustav je glasanja u kojem građani osim mogućnosti zaokruživanja liste imaju pravo i zaokruživanja određenog kandidata s te liste.

Na glasačkom listiću treba zaokružiti redni broj ispred jedne liste, a na toj listi može se zaokružiti i redni broj ispred imena jednog kandidata s te liste. U tom slučaju glas će biti važeći i za listu i za jednog kandidata s te liste.

Ako se zaokruži samo redni broj ispred imena jednog kandidata, tada će glas biti važeći za tog kandidata i za listu na kojoj se on nalazi.

Kada je glasači listić važeći?

ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, glasački listić važeći je za listu
ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas pripada listi, dok se preferencijalni glas kandidatu neće uvažiti
ako birač da preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić važeći je za listu, dok se preferencijalni glasovi neće uvažiti
ako birač označi samo preferiranog kandidata s određene liste, listić je važeći i za listu i za kandidata
ako birač da preferencijalni glas za kandidate s različitih lista te zaokruži redni broj ispred jedne od lista, listić je važeći za listu i za preferencijalni glas s te liste.

Izlazne ankete

Nakon zatvaranja birališta objavljuju se izlazne ankete.

Rezultati izbora

Na svakom biračkom mjestu birački odbor prebrojavanjem važećih glasačkih listića utvrđuje rezultate glasovanja na biračkom mjestu te ih upisuje u zapisnik o radu biračkih odbora. Tako utvrđeni rezultati glasovanja sa svih biračkih mjesta unose se u informacijski sustav za obradu rezultata glasovanja što omogućuje da se privremeni rezultati objave na mrežnoj stranici DIP-a, u pravilu već u večernjim satima na dan izbora. Broj zastupnika koji će biti izabran u Hrvatski sabor sa svake liste u 1. do 11. izbornoj jedinici utvrđuje se temeljem D’Hontove metode. U izračun mandata idu samo one liste koje su prešle takozvani izborni prag od 5% važećih glasova. Zastupnička mjesta u Saboru osvajaju liste s 14 brojčano najvećih rezultata. Svaka lista dobiva onoliki broj zastupničkih mjesta koliko je postigla pojedinačnih rezultata među 14 brojčano najvećih rezultata.

Nakon što se utvrdi koliko zastupničkih mjesta liste osvajaju, određuju se kandidati s lista koji će biti izabrani na zastupnička mjesta i to prvenstveno na osnovi preferiranih glasova, a tek onda na osnovi redoslijeda na listi. Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 % glasova koje je osvojila pojedina lista. Izabrani su oni koji su dobili najveći broj preferiranih glasova, a redoslijed na listi odlučujući je tek ako dva ili više kandidata dobije jednaki broj preferiranih glasova ili ako na temelju preferiranih glasova nije izabrano onoliko zastupnika koliko zastupničkih mjesta je lista osvojila.

Pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici biraju zastupnike pojedinačnim izborom tako da je izabran kandidat koji je dobio najveći broj glasova. Ako dva ili više kandidata dobiju isti broj glasova, izbori se ponavljaju.

Konačni rezultati

Nakon što se utvrde rezultati glasovanja sa svih biračkih mjesta, objavljuju se potpuni rezultati izbora te vezani podaci o borju birača i glasova svake pojedine liste odnosno kandidata kao i borju zastupničkih mjesta koje je dobila svaka lista te imena i prezimena izabranih kandidata. Rezultat i postaju konačni kada istekne rok za zaštitu izbornog prava, odnosno podnošenje prigovora ili žalbi na rezultate izbora.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P./I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.