Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/ilustracija

‘HRVATI NE ŽELE RADITI, SAMO SE ŽALE?’ Javili smo se na oglas za berbu mandarina, ovako izgledaju ‘nemoralne ponude’!

Autor: D.R.

“Berba krenula, urod manji, a cijena mandarine – obećavajuća”, glasi aktualni naslov sa specijaliziranog portala za poljoprivredu povodom početka berbe mandarina u dolini Neretve.

No, što je s cijenom rada, plaćom za berače? Hoće li i ona – poput cijene ploda – također biti obećavajuća?

Prije dva tjedna nije se tako činilo. Dalmatinskim radio postajama prolomio se plaćeni oglas u kojem su se tražili berači mandarina za dnevnicu od – 90 kuna!? Čovjek je nudio i smještaj, makar nije točno objasnio kakvi su uvjeti stanovanja, a još je za opravdanje dodao da berač može zaraditi i više ako pređe normu.

Na oglas mu se nitko nije javio pa je zaključio da “Hrvati ne žele raditi, samo se žale“.

Kako je berba u jeku, a radne snage očito nedostaje, i sada smo naletjeli na zanimljiv oglas. U startu je postavljen uvjet: ako ne možeš ubrati minimalno 25 gajbi ne treba se ni javljati.

Nismo izdržali, ipak je vrijedilo saznati, makar tih 25 gajbi znači da se mora raditi o iskusnom beraču.

“200 kuna dan”, kao iz topa nam je ispalio vlasnik OPG-a svoju ponudu.
Kako smo čuli da neki nude i 250 kuna, pokušali smo malo i pregovarati. No, mjesta za pregovore nije bilo.

“Osam sati, 200 kuna, kažem ti.”

Još bi i razmislili, no ponuda je pala zbog smještaja.
Ako nemaš smještaj, ne dolazi. Ne isplati ti se“, iskreno nam je rekao čovjek i odmah nakon toga spustio slušalicu. Razmijemo ga, berba je u jeku, posao čeka.

Raspitali smo se malo kod upućenijih, je li to poštena naknada i može li se zaraditi u berbi mandarina. Čuli smo stvarno različitih komentara. Gospodin u radim 30-ima kaže da podržava i onog čovjeka što nudi 90 kuna.

“Ma, to je super posao. Na zraku si, nisi sagnut. Pa turisti plaćaju da beru mandarine. A mi, dica, kad smo bili mali, obrali bi sve susjedu bez da bi išta očekivali za uzvrat. Al’ masline, e, to ti je druga priča”, njegova je teorija.

Ko ti je to reka’ da bi još i tribali plaćat? Taj nije normalan! Ka’, na zraku si i uživaš? Pa nek’ se on penje na mandarine. Ne bereš svaku sa zemlje. I još uzmi u obzir da ti može puvat bura. A bere se od listopada do studenog i nije čudo kad puše”, replicira jedan Neretvnanin prvom ‘stručnjaku’.

Za kraj smo se čuli s gospođom koja upravo ide u sezonu. Njoj tih 25 gajbi nije problem ubrati. Naravno, nije joj ni lako, ali zna posao pa može doći do norme.

“Ako se moraš penjat i sitne su, 20-25 je maksimum je i za iskusne. Ako nisu presitne i nisu na visokim stablima, možemo mi i 40.”

Imala je komentar i za ponudu.

“Za osam sati rada solidna je ponuda. Sve se tu negdje vrti, imaš one koji nude 250 za deset sati, one koji nude 200 kuna za osam sati, i one koji nude 250 kuna za osam sati”.

Može li se zaraditi, upitali smo je za kraj.

“Može. Za mjesec dana bit ću bogata za popi***“, zaključila je.

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.