Foto: Darko Tomas / CROPIX

Hrvati moraju skupo platiti kako bi se poklonili domovini: ‘To pod hitno treba ukinuti, to je sumanuto’

Autor: Lucija Brailo

Pred južnim bedemom utvrde Medvedgrad, s koje puca najljepši pogled na Zagreb grad, smjestio se Oltar domovine. Spomenik je to svim palim žrtvama krvavo izborenog Domovinskog rata i rad kipara Kuzme Kovačića, otvoren na Dan državnosti, 30. svibnja 1994. godine.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zamislio ga je kao mjesto na kojemu će svi moći odati počast hrvatskoj domovini i svim palim žrtvama Domovinskog rata. Od 1994. pa do danas na Oltaru su kamene kocke od različitog kamenja na kojima su isklesani hrvatski motivi, križ te stihovi hrvatske himne.

Tu je i nekoliko staklenih plavih ploča, a kameni blokovi skulpture sazdani su od kamena iz svih hrvatskih županija. U sredini spomenika nalazi se “vječna vatra”. No, Oltar domovine danas kao da je zaboravljen. Toliko zaboravljen da se zaboravilo kako bi trebao biti dostupan baš svima i uvijek. I Hrvatima, i strancima. Svima koji se žele pokloniti žrtvi Domovinskog rata i simbolu stvaranja moderne države Hrvatske.

Foto: Davor Pongracic / Cropix, Franjo Tuđman

Rojs: ‘Trebao bi biti dostupan svima’

No, stvarnost je zapravo potpuno drugačija. Naime, kako bi to bilo tko mogao učiniti, prvo mora platiti ulaznicu na Medvedgrad od čak 10 eura, budući se do Oltara ne može doći osim kroz ulaz utvrde, pred kojim stoji kućica za kupovinu ulaznica. S tim se nikako ne slaže ni general Ljubo Ćesić Rojs, koji nam je kazao:

“A što će to naplaćivati? Pa Oltar domovine bi trebao biti dostupan svima. Po meni, trebalo bi ga obnoviti i trebalo bi vratiti na ono kako je bilo dok je bio živ predsjednik Tuđman – da strani državnici kad dođu tamo polažu vijence.”

Foto: Dragan Matic / CROPIX

‘Ako muzej naplaćujete kao baštinu, onda ga ne iznajmljujete za techno party’

S njim se slaže i član skupštine Grada Zagreba, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta koji smatra da se ni ulaz na Medvedgrad ne bi trebao naplaćivati, a kamoli na Oltar domovine.

“Po meni, ulaz na Medvedgrad se uopće ne bi trebao naplaćivati. Nikada se nije ni trebao. To nema nikakvog smisla. Onuda prolaze izletnici, ljudi, to nikada nije ne znam kako reklamirano, u smislu neke turističke atrakcije pa da bi se to sada trebalo specijalno naplaćivati. Pogotovo tu ne vidim nikakvu svrhu ako se u isto vrijeme i komercijalizira pa se ljeti tamo znaju održati koncerti i svakakvi događaji.
Foto: DP ZAGREB

Ako neki muzej ima takav značaj da ga naplaćujete kao kulturnu baštinu koja iziskuje troškove konzerviranja i restauriranja, onda ga ne iznajmljujete za techno party. To nećete nikada vidjeti u Louvreu. Prema tome, ja mislim da ulaz na Medvedgrad uopće ne bi trebalo naplaćivati”, istaknuo je Peternel.

Dodao je kako je osobit razlog za to činjenica što je gore i Oltar domovine: “To podhitno treba ukinuti. Ako je besplatno skijanje na Sljemenu, po toj jednoj livadi jer nisu uredili ostale, ni glavnu stazu, onda mislim da je krajnje licemjerno naplaćivati Oltar domovine. To je sumanuto.”
Oltar domovine prepušten zaboravu

Kroz projekt koji je trajao tri godine, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Park prirode Medvednica, potrošili su 40 milijuna kuna za obnovu Medvedgrada i otvorili ga krajem 2021. godine. No, za Oltar domovine u tom iznosu nije bilo novca za izdvojiti. Otvoreni su, umjesto toga, suvenirnica, info centar, izložbeni postav i naravno, kućica za naplatu ulaznica. Oltar domovine nije se niti spominjao, a kamoli da bi se u njega uložilo.

Žalosno je to kada roditelj ne može slobodno dovesti dijete, pokazati mu Oltar domovine i objasniti mu njegovo značenje na licu mjesta bez da ga se udari po džepu. Ako već nije reprezentativno kao što bi trebalo biti mjesto na kojem se odaje počast domovini, onda bi barem trebalo biti dostupno. To više nije niti stvar politike, jer žrtva stvaranja moderne države zaslužila je svačije poštovanje, bez obzira na političku pripadnost.

Osim toga, odnos prema nečem tako uzvišenom, odraz je i kulture društva koje je stasalo u modernoj Hrvatskoj. Umjesto ponosa, Oltar domovine nažalost je prepušten zaboravu, umjesto da predstavlja mjesto na koje svaka osoba, bila Hrvat ili stranac, može nesmetano doći i odati počast domovini i svima onima koji su je branili, kao i onima koji nisu uspjeli preživjeti njezino stvaranje. Poslali smo upit Gradu Zagrebu o ovoj temi, a odgovor ćemo objaviti čim ga zaprimimo.

 

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.