Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvati i Srbi im daju novac, ne plaćaju porez, a prijeti im stečaj: Oglasio se Pupovac

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, odnosno njena Eparhija zagrebačko-ljubljanska, praktično se nalazi pred stečajem. Zbog te su vijesti mnogi u nevjerici jer je SPC jedno od najuspješnijih srpskih ‘poduzeća’.

Naime, Eparhija u Zagrebu dobiva novac iz budžeta Hrvatske, ali i milijune iz srpske državne blagajne.

Također, valja imati na umu da crkva ne plaća ni porez.

Ročište na Trgovačkom sudu u Zagrebu zakazano je za 19. prosinca i tada će se odlučivati o prijedlogu otvaranja stečaja, a mitropolit Kiril Bojović mora dostaviti popis čitave imovine i svih obaveza Eparhije. Ako to ne učini, prijeti kazna.  Kao razlog za pokretanje postupka navodi se da se iz dostavljene dokumentacije zaključuje da Eparhija posjeduje nekretnine na području općine Pula.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj ide u stečaj? Hitno moraju dati popis imovine

Oglasio se Pupovac

Dodatnih službenih informacija nema. Nitko nema pojma zašto se Eparhija zagrebačko-ljubljanska nalazi pred stečajem, koliko duguje, kome i za što konkretno.
Nova.rs ta je pitanja, u nedostatku odgovora nadležnih, postavila Miloradu Pupovcu, predsjedniku Srpskog narodnog vijeća.  Rekao je i da je i sam bio prilično iznenađen kada je pročitao vijest o mogućem stečaju.

“Iskreno, ne znam kako je to moguće kada država brine o tome da svaka vjerska organizacija, pa i SPC, bude financijski stabilna. Što se mene tiče, mislim da o stečaju nema ni riječi i da do toga neće doći”, kaže Pupovac.

Foto: Josip Moler / CROPIX

Miljuni iz proračuna

Kada je u pitanju financiranje vjerskih organizacija u Hrvatskoj, situacija je skoro ista kao u Srbiji. To znači da sve crkve i vjerske zajednice dobivaju novac iz državnog budžeta. Koliko je u Hrvatskoj dominantna Katolička crkva na listi davanja iz budžeta, toliko je SPC dominantna u Srbiji.
Iako ne postoji precizan podatak, nesumnjivo je da država Srbija pomaže Srpskoj pravoslavnoj crkvi u ogromnim, višemilijunskim iznosima, što redovnim davanjima, što izvanredno, kroz izdvajanje novca iz tekuće proračunske rezerve.

Vlada Srbije je uplaćivala sredstva SPC uz različita opravdanja – radi pomoći za izgradnju ili obnovu manastira, za uređenje platoa,  a jedno od objašnjenja bilo je i „zbog teške situacije”, u što je malo tko povjerovao.

Kako je država bila velikodušna prema Crkvi pokazuje i izjava Aleksandra Vučića, koji je 2020. rekao da je za tri i pol godine samo za izgradnju Hrama svetog Save izdvojeno čak 43 milijuna eura.

Koliko se točno kao redovna donacija uplaćuje Crkvi nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 milijuna eura za potrebe svih crkava i vjerskih zajednica, od čega je uvjerljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.