Foto: REUTERS/Kacper Pempel, Guliver Image/Ilustracija

‘HRVATI I SRBI GLEDAJU SE PREKO NIŠANA!’ Bore se na suprotnim stranama, nitko ne zna koliko ih je u krvavom ratu

Autor: Dnevno.hr

Crvena lubanja na crnoj pozadini – je amblem zloglasne ruske paravojne formacije Wagner, koji se već nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2021. pojavio na muralima diljem Beograda.

Postavlja se pitanje, novači li Wagner Srbe za rat na strani Rusije?

Izgleda da to potvrđuju videi koji se dijele po društvenim mrežama. Oni pokazuju srpske borce u ruskim postrojbama u Ukrajini. Oni većinom govore na srpskom o svojoj obuci i motivima za sudjelovanje u ratu. Deutsche Welle piše o srpskim dobrovoljcima na ruskoj, ali i hrvatskim borcima na ukrajinskoj strani.

Služiti u stranoj vojsci Srbima je zabranjeno

Državljani Srbije aktivno sudjeluju u ratu u Ukrajini još od ruske aneksije Krima 2014. godine. A zapravo je Srpkinjama i Srbima zabranjeno sudjelovati u stranim vojskama. Po navodima ministarstva obrane i sigurnosnih vlasti u Beogradu, sve informacije o Srbima koji se bore u Ukrajini se pomno prikupljaju.

Ali, njihov točan broj nije poznat. Ukrajinsko veleposlanstvo u Srbiji procijenilo je 2019. da se oko 300 osoba iz Srbije bori u Ukrajini, svi na strani Rusije. Po navodima vlasti dosad je izrečeno više od 30 presuda zbog sudjelovanja u ratu u Ukrajini. No, to ne sprječava desno ekstremne organizacije da na društvenim mrežama šire propagandu za Skupinu Wagner.

Šef Wagnera opovrgava novačenje u Srbiji

Utemeljitelj Skupine Wagner Jevgenij Prigožin u međuvremenu je opovrgnuo da njegova skupina novači borce u Srbiji.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić javno je osudio reklamu za novačenje za Skupinu Wagner na web-stranici srpskog kanala ruskog državnog medijskog ponuđača Russia Today (RT), koja je u međuvremenu uklonjena.




Srpski proturatni aktivisti su podnijeli kaznenu prijavu protiv niza srpskih državnih službenika kojima predbacuju da nisu spriječili novačenje dragovoljaca za rat u Ukrajini. Aktivisti se okreću i protiv raznih desničarskih organizacija u Srbiji kojima predbacuju da promiču imidž Skupine Wagner u srpskoj javnosti.

Hrvatska podupire Ukrajinu

Hrvatska, koja je članica Europske unije i NATO-a, u potpunosti podržava politiku Europske unije prema Rusiji. I vlada u Zagrebu i velika većina pučanstva su se nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. 2. 2022. angažirali oko ukrajinskih državljana koji su pobjegli u Hrvatsku. Na tržištu rada su čak ukrajinske izbjeglice izjednačene s hrvatskim državljanima.

U Ukrajini se neke Hrvatice i Hrvati bore – uglavnom na strani napadnutih Ukrajinaca. U prvoj polovici 2022. privatne TV-postaje su emitirale intervjue s više desetaka osoba, koje su se priključile ukrajinskoj vojsci ili su bili na putu prema Ukrajini kako bi to učinili. Neslužbeno se govorilo o 70 do 80 ukrajinskih boraca s hrvatskim državljanstvom.




Dragovoljci od 2014. godine

U intervjuima i drugim medijskim izvještajima se moglo naslutiti da se radi o istim ljudima koji su se tako angažirali već početkom ukrajinske krize 2014. godine. Službenih podataka o tomu koliko je hrvatskih dragovoljaca otišlo u Ukrajinu nikad nije bilo.

Prema ruskim navodima od kraja veljače 2022. je oko 200 Hrvata otišlo u Ukrajinu. Većina se priključila Pukovniji Azov. Ali, to opovrgava Denis Šeler, desno-ekstremni bivši šef navijačke organizacije nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, koji se od 2014. godinama borio na strani Ukrajinaca, a kojega je Moskva označila „organizatorom hrvatskih plaćenika”.

Vlada upozorava da se ne sudjeluje u ratu

Hrvatske vlasti nisu Hrvatice i Hrvate ni na koji način poticale da sudjeluju u ratu u Ukrajini. Naprotiv, uvijek se upozoravalo da je to ekstremno rizičan pothvat na vlastitu odgovornost. Shodno tomu su diskretno vođeni pregovori o oslobađanju Vjekoslava Prebega, koji je kao ukrajinski borac zarobljen u blizini Mariupolja i izveden pred ruski sud. U rujnu 2022. on se mogao vratiti u Hrvatsku.

Malobrojni hrvatski državljani su se priključili ruskoj vojsci. U javnosti se čulo jedino za Mirelu Jakupanec koja se angažirala na ruskoj strani u sanitetu. Neki izvori govore da je medicinska sestra, drugi da je liječnica. Njezine pro-ruske izjave prenijeli su uglavnom portali koji šire fake news i propagandu Kremlja, piše Deutsche Welle.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.