fbpx
Foto: Pixabay/ilustracija

HRVATI ĆE SE RAZVODITI U SAMO PAR MINUTA? Odvjetnik objasnio sve detalje postupka: ‘Nije istina da ćete baš sve srediti posjetom javnom bilježniku’

Autor: Ivana Jurišić

Novi zakon o izvanparničnim postupcima kao novinu donosi mogućnost razvoda kod javnog bilježnika. Otkako je prošlog tjedna ta novost puštena u javnost mnogi su se ponadali da će se po novome moći razvesti u samo par minuta.

Koliko je to stvarno istina i kako će razvod kod javnog bilježnika izgledati u praksi pitali smo odvjetnika Krešimira Medveda koji nam je odmah rekao kako bez obzira na sve što smo ovih dana mogli pročitati u medijima još uvijek se ne zna kako će cijeli proces izgledati.

“Plan je rasteretiti sudove i ubrzati brakorazvodne parnice, ali samo će vrijeme pokazati koliko će se žurno tu postupati u tim predmetima”, objašnjava Medved.


Sud bira javnog bilježnika, ne par

Iako su mnogi pomislili da će po razvod ići kod javnog bilježnika, Medved objašnjava kako to nije slučaj.

“Prije su bračni partneri išli prijedlogom sudu koji bi zakazao ročište na kojem bi se donijela odluka o razvodu braka. Po novome se isto ide na sud predati prijedlog, samo što će se ti prijedlozi dalje proslijediti nadležnim javnim bilježnicima i onda će javni bilježnik provoditi taj postupak”, kaže Medved i dodaje kako to neće vrijediti za sve sporazumne razvode braka, već samo za sporazumne brakove u kojem nema zajedničke maloljetne djece.

“Parovi koji imaju maloljetnu zajedničku djecu i dalje će morati ići sporazumom na sud i tamo će sud sve provoditi”, kaže.

Odvjetnik upozorava kako osoba neće moći sama birati javnog bilježnika, već će to napraviti sud.

“Ministar bi tek trebao donijeti pravilnik o tome, a ukoliko sve bude u redu, odredba o bilježnicima bi trebala stupiti na snagu tek u rujnu ove godine. U svakom slučaju, javnog bilježnika će najvjerojatnije odabirati algoritam, a ne sama osoba”, objašnjava.

Na pitanje koliko će dugo sam proces trajati, odvjetnik govori da je to jako teško reći.
“Neki bilježnici će to rješavati sporije, neki brže. Tako je i bilo kod sudova, neki su bili sporiji, neki brži, ali uglavnom je sve bilo u vremenu od nekoliko mjeseci”, kaže.

Podjela imovine rješava se posebno

Medved upozorava kako je tu riječ samo o sporazumnom razvodu, ali ne i o podijeli imovine.,

“Vi možete biti rastavljeni, ali i dalje voditi parnicu s bivšim suprugom oko zajedničke imovine. Jedno nije uvjetovano drugim i riječ je o različitim postupcima. Podjela imovine se može riješiti ugovorom ili ako nema dogovora bračnih parova, onda sudskim putem”, objašnjava.
Što se tiče troškova samog razvoda, odvjetnik kaže kako se prema sadašnjem prijedlogu ništa neće mijenjati kod sudskih pristojbi.

“Parovi i dosada uglavnom nisu angažirali odvjetnike kada je bila riječ o sporazumnom razvodu, tako da se tu ništa ne mijenja. Jedino je sada pitanje hoće li se javnom bilježniku plaćati nagrada, koliko vidim to još nije riješeno. Ako i bude neke razlike u troškovima to ne bi trebalo ništa biti skuplje ili bi trebalo biti jednako”, objašnjava.

Iako je riječ o promjeni koja bi trebala rasteretiti sudove, odvjetnik kaže kako u praksi stvari često znaju krenuti krivo.

“Može se dogoditi kako netko kaže kako nije spreman za sporazumni razvod, a u tom slučaju javni bilježnik ti mora dalje proslijediti sudu. Osim za sporazumni razvod, isto se primjenjuje i za raskid životnog partnerstva ako nema maloljetne djece”, zaključuje Medved.

 

 

 

 

Autor:Ivana Jurišić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.