Foto: Guliver/REUTERS/Alexander Ermochenko

ZAROBLJENI HRVAT SPOMINJE ZELENSKOG! Nižu se optužujući tonovi na suđenju: Naš sunarodnjak bori se za svoj život

Autor: Dnevno.hr

Na mreži Telegram objavljena je snimka zarobljenog Hrvata Vjekoslava Prebega kojem u Narodnoj Republici Donjeck u Ukrajini prijeti smrtna kazna.

Na snimci Hrvat svjedoči o navodnoj plaći koju je dobivao “kao ukrajinski plaćenik”.

Tvrdi da mu je plaća kao “plaćeniku” iznosila oko 2600 kuna mjesečno (13.000 grivnji), a kad bi se nalazio na prvoj liniji bojišnice dobivao bi bonus od 3600 kuna.

Di su pare?

Zanimljivo, rekao je da mu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “obećavao silne novce”, ali da on nije dobio plaću od siječnja.

Inače, Hrvat koji je zarobljen u Ukrajini izjasnio se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

“Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije sudjelovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje”, prenijela je slovenska novinska agencija STA.

Prijeti mu smrtna kazna

Podsjećamo, sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. kolovoza suđenje protiv Hrvata, Šveđanina Mathiasa Gustavssona te Britanaca Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja. Njih trojica optuženi su za pokušaj “nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti” te za “sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici”, navodi ruska Izvestija.




Prijeti im smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za potonje, a Healy za “sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu”.

Interfaks navodi da će se sljedeće ročište održati u listopadu. Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu. Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv našeg državljanina, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Hrvatska odbacuje optužnicu

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije ovoga mjeseca.




Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat zarobljen u Ukrajini, kao i da su u kontaktu s njegovom obitelji.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.