Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘HRVAMO SE S NEVIDLJIVOM BEŠTIJOM’ Božinović: ‘Tjedni pred nama su ključni!’

Autor: Dnevno

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako poduzete mjere daju određene rezultate, a situacija u kojoj se nalazimo bila je nezamisliva prije mjesec dana, piše N1.

Božinović navodi kako je Vlada i prvi i drugi paket mjera donijela na vrijeme. “Gospodarski resor Vlade svakodnevno zasjeda jer treba pomiriti sve aktivnosti bitne za život, koje pokrivaju i ministarstvo turizma i poljoprivrede i gospodarstva… Vlada pronalazi optimalna rješenja u situaciji koja je prije mjesec dana bila nezamisliva”, rekao je.

Također, navodi i kako je svaka kriza istovremeno i prilika da se neke stvari poboljšaju. “Gospodarski resor Vlade svakodnevno zasjeda jer treba pomiriti sve aktivnosti bitne za život, koje pokrivaju i ministarstvo turizma i poljoprivrede i gospodarstva… Vlada pronalazi optimalna rješenja u situaciji koja je prije mjesec dana bila nezamislila”, rekao je ministar.

Je li ovo i prilika za određene reforme, Božinović kaže da je svaka kriza istovremeno i prilika da se neke stvari poboljšaju. “Ne mogu ići toliko duboko, ne poznajem situaciju u drugim resorima. Pojačana digitalizacija sigurno mora postati dio našeg života.”

“Mjere koje smo poduzeli daju određene rezultate”

“Držimo se, hrvamo se s tom nevidljivom beštijom. Mjere koje smo poduzeli daju određene rezultate. Cijeli sukus rasprava je da sve ovisi koliko će se građani pridržavati uputa. Ono što mene zadovoljava – velika većina građana ponaša se u skladu s uputama, ostali su predmet naših kontrola, postupanja…”, istaknuo je Božinović.

Osvrnuo se i na to što se očekuje narednih tjedana. “Temeljem iskustva drugih, ovih nekoliko tjedana pred nama su ključni. Ako uspijemo zadržati krivulju ili smanjivati, na dobrom smo putu. Za budućnost svih nas ovo je najbolji način kako osigurati budućnost svima”, navodi.




“Borimo se s virusom koji je nepoznat i onima kojima je to profesija, nema dovoljno odgovora kako se ponaša – znaju da se brzo širi i način na koji se širi. Očito se širi se brže od svojih prethodnika. Dokad ne pronađemo lijek ili cjepivo, bojim se da ćemo morati balansirati između mjera restrikcija i popuštanja. Na dnevnoj bazi ćemo morati razmišljati što popustiti, ekonomija mora opstati, vidimo što se događa u SAD-u. Svi smo u ovom trenutku u problemu”, dodaje.

Božinović smatra da se Hrvatska postavila dobro zato što je glavnu riječ dala struci.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.