FOTO: Screenshot Bujica/Youtube

HOSOVAC ZAGRMIO: ‘Devedesetih smo rušili komuniste i zločinačku Jugoslaviju, ali nismo uspjeli zapriječiti komunistima da zauzmu i zagade Hrvatsku’ Oglasio se nakon drame u Vukovaru

Autor: Dnevno.hr

U Vukovaru je prethodnih dana svečano obilježena 31. obljetnica Bitke za Vukovar u kojoj je sudjelovao i HOS-ovac Željko Soldo.

Protokol obljetnice rezultat je triju ministarstava (MHB, MORH i MUP), no čini se kako protokolarni dio nije uključio HOS oznake za koje je bilo izgledno da će se i ove godine pojaviti na nekima od svojih bivših pripadnika koji su ratovali za slobodu toga grada.

Upravo je Soldo jedan od onih koji su na jakni nosili oznake 204. vukovarske brigade, ali i oznake HOS-a, postrojbe kojoj je pripadao u ratu. Osim toga, rekao je, imao je i beretku sa grbom postrojbe koja je “gospođi iz protokola” – zasmetala:

Zasmetala im jakna?

“Na samom ulazu u dvoranu zamolila me da skinem jaknu i beretku na kojoj je hos-znamenje dok ne prođe ‘prijenos uživo’. Objasnio sam joj da i na majici imam grb HOS-a, pa mi je onda rekla da odem na galeriju.”, rekao je za naš portal Soldo uz napomenu da je to bila “kap koja je prelila čašu”.

O svemu su se oglasili iz Ministarstva branitelja.

“Na središnjoj svečanosti obilježavanja 31. obljetnice Bitke za Vukovar, održanoj 17. rujna u Hrvatskom domu Vukovar, bili su brojni branitelji Vukovara, uglavnom pripadnici 204. brigade HV-a, ali i drugih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Vukovara, među njima i HOS-a. Iako mnogi nisu imali istaknuta obilježja svojih ratnih postrojbi, bilo je i onih koji su bili s oznakama svojih ratnih postrojbi i svi zajedno pratili su program svečanosti u prepunom Hrvatskom domu, kako s partera tako i s galerije”, poručili su u priopćenju.

Dodaju kako je svečano obilježavanje obljetnice proteklo je dostojanstveno, onako kako Bitka za Vukovar i svi njezini sudionici i zaslužuju, no:




“Očito to nekima smeta pa sada pokušavaju izazvati skandal tamo gdje ga nema niti ga je bilo. Nikome nije zabranjen ulaz, niti je itko tko je želio pratiti program uživo spriječen, a i gospodin koji je navodno imao problema zbog obilježja HOS-a pratio je program u Hrvatskom domu, o čemu svjedoče i fotografije objavljene na društvenim mrežama. Nažalost, kao i više puta do sada, ponovno se pokušava fokus s dostojanstvene i ponosne proslave važnih obljetnica iz Domovinskog rata premjestiti na teme koje potiču na podjele i razdor braniteljske populacije i cijelog hrvatskog društva, umjesto da se poziva na zajedništvo koje nas je vodilo do konačne pobjede u Domovinskom ratu”, tvrde iz Ministarstva.

Nakon toga, Željko Soldo gostovao je za Z1 televiziji u emisiji Bujica.

Otvorio je dušu

“Od premijera očekujem ispriku i nek’ javno kaže tko je protokolu dao naputak da se nama HOS-ovcima skidaju oznake”, izjavio je




ŽIVOT MU JE SPASIO LEGENDARNI IĆA IZ TOMISLAVGRADA…

Inače, Soldo je prvi HOS-ovac koji je na vukovarskom Sajmištu uništio neprijateljski tenk, teško je ranjen u listopadu ’91. godine, a život mu je spasio hrabri suborac, HOS-ov dragovoljac iz Tomislavgrada – Ivan Krajinović Ića, kojeg su velikosrpski zločinci pogubili na Ovčari: “Molio sam ga da me ubije kako me četnici ne bi dohvatili! On se prekrižio i pomislio sam da će pucati u mene, zažmirio sam i rekao sam sebi; “Sad je kraj! Ića je vratio dečke po mene i izvukli su me teško ranjenoga, pod paljbom četničkih rafala… Iz ruke su mi jedva iščupali ručnu bombu, kojom bih se raznio da sam iznad sebe vidio četničku čizmu! I Ića je kasnije bio ranjen i završio u bolnici, odakle su ga pokupili i strijeljali na Ovčari,” opisao je u Bujici.

“NA GALERIJU NEK’ ŠALJU DEZERTERE!”

“Rekao sam im da na galeriju pošalju dezertere, one koji nisu branili Vukovar, a trebali su! One koji su pobjegli iz Vukovara i Hrvatske! Nije to bio jedini propust”,  upozorio je Soldo i dodao: “Ivicu Jurčana, HOS-ovca teško ranjenog u ‘Štafeti smrti’, pitali su jel’ na spisku za ulazak u dvoranu, a on im je u šali odgovorio da može biti jedino na nekom beogradskom spisku za ratne zločine!”

“MISLIO SAM DA JE ŠALA KAD SU MI REKLI DA NE MOGU BITI S OZNAKAMA HOS-a DOK NE ZAVRŠI SNIMANJE!”

U studio Bujice Soldo je došao u odori i s oznakama s kojima ga nisu htjeli pustiti u dvoranu: “Dogodio se jedan besprizorni, sramotni čin! Doslovce sam ‘zamoljen’ od dvije ženske osobe iz protokola da skinem jaknu s oznakama svoje ratne postrojbe jer je unutra prijenos uživo! Mnogi koji su prolazili pored mene, vidjeli su i dobro čuli što se događa… Prije incidenta sam ih pristojno pitao treba li mi akreditacija ili se trebam negdje upisati i rekli su da ne treba. Vidio sam tu osobu kako pogledom “šara” po mojoj odori i na prvu mi je to čak bilo simpatično jer sam mislio da joj je drago vidjeti oznake HOS-a. No, vrlo sam brzo shvatio da je to zmijski pogled, pogled kobre kojoj moje oznake, zapravo, smetaju! Na glavi sam imao i beretku HOS-a i mislio sam da je sve što mi se događa neka šala,” nastavio je prepričavati što se dogodilo: “U šali sam im rekao da ako skinem jaknu, oznake HOS-a imam i na majici, pa nema smisla se to raditi…”

“ŽENA IZ PROTOKOLA REKLA JE DA IMA TAKAV NAPUTAK!”

“I tada je gospođa izgovorila ključnu stvar, rekavši mi da nije do nje i da ima takav naputak”,  dodao je Željko Soldo: “Ženi je bilo neugodno, a ja sam ostao dostojanstven i pitao je jel’ normalna?!”

Ponizili su ga

Ulazak u dvoranu Hrvatskog doma Vladin protokol je Soldi dopustio nakon što je zatražio da pozovu Branka Borkovića – Mladog Jastreba, tvrdi HOS-ovac: “Htio sam ga izvijestiti o ovom sramotnom i bezočnom činu, bez presedana i ubrzo se pojavio jedan čovjek iz osiguranja, u odijelu i bijeloj košulji, koji im je rekao da me puste unutra! Shvatio sam da su me pokušali smjestiti negdje van dometa kamera, koje su bile rezervirane za one koji nisu bili u Vukovaru kad je gorio! Nama je Dedaković ’91. zahvalio kad smo došli u Vukovar i rekao da nam svaka čast i da samo ludo hrabri dolaze,” prisjeća se dragovoljac: “Malo smo se odmorili, nakon čega nas je poslao na Sajmište, rekavši nam da tamo ima četnika k’o u priči i da ćemo odmah biti uklopljeni u sastav 1. bojne 204. vukovarske brigade…”

Na Sajmištu smo bili desetkovani – podsjeća Soldo: – Od 58 HOS-ovaca koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Bogdanovaca, pola nas je izginulo, a nitko od preživjelih nije se izvukao bez da je ranjen!

I onda je HOS-ovac pred kamerama pokazao krvave slike svog ranjavanje i odličje koje je dobio od prvog hrvatskog predsjednika: – Evo, sad ću vam pokazati “četničke suvenire” sa Sajmišta! A pokazat ću vam i Red hrvatskog križa i Red hrvatskog trolista koji mi je dodijelio dr. Franjo Tuđman!

Soldo je u ratni Vukovar otišao sa svega 23 godine: – U Vukovaru sam izgubio svoju mladost i zaradio teški invaliditet. Mi koji smo išli u rat, bili smo radnička djeca. U Jugoslaviji su moju obitelj obilježili kao neprijateljsku jer su moji roditelji iz Širokog Brijega i zato što smo redovito išli u crkvu, zato što smo kršteni, pričešćeni i krizmani na vrijeme, a ne kao ovi što danas vladaju, a crkvene sakramente primili su s trideset ili pedeset godina!

“Mi smo devedesetih rušili komuniste i zločinačku Jugoslaviju, ali nismo uspjeli zapriječiti komunistima da zauzmu i zagade Hrvatsku državu,” konstatirao je nezadovoljni Soldo: “Oni i dalje drže sve poluge u svojim rukama i vladaju našom državom na katastrofalan način. Hrvatski branitelji koji su slobodni i izvan bilo kakvih dilova s vlašću, duboko su svjesni da Hrvatska tone u ekonomskom, demografskom i svakom drugom smislu…”

Nije prvi put

Soldo nije ostao dužan ni Zoranu Milanoviću, a posebno ga je zasmetala njegova izjava da ploču palih HOS-ovaca iz Jasenovca “treba negdje baciti”: – Njegovu lažnu karizmu treba baciti u smeće! Sramim se takvog predsjednika! Prije svega, Milanović je imao dovoljno godina pa je barem mogao guliti krumpir, ako se bojao oružja kad je izbio rat!

“Zoran Milanović uopće nije dostojan ove Hrvatske”” nastavio je Soldo u istome tonu: “Za nju se nije borio, a veliko je pitanje jeli je uopće htio! On je politički farizej i žao mi je kad vidim da ga hvale i gotive čak i pojedini branitelji, u nekim prigodama. On je obični licemjer koji odlazi na dernek u Laktaše, žderati i piti s notornim neočetnikom Miloradom Dodikom”, rekao je između ostalog Soldo.

Podsjećamo, prošle godine je došlo do slične situacije.

Samo da Plenković ne vidi?

U Vukovaru je na 30. obljetnici Bitke za Vukovar  sudjelovao i bivši pripadnik HOS-a Željko Soldo.

Obilježavanje je proteklo dostojanstveno i lijepo, no sudeći po komentaru Damira Markuša, suborca Željka Solde, ni ta obljetnica nije prošla bez trzavica za pripadnike ove postrojbe.

“Nisam bio na obljetnici u Vukovaru, ali jedan detalj ću istaknuti. Hosovac, branitelj Vukovara, suborac, teško ranjen na Sajmištu, Željko Soldo je bio i s ponosom nosio našu zastavu HOS-a”, napisao je Markuš na svom Facebook profilu, te dodao kako mu je u jednom trenutku prišao netko od premijerovih ljudi te mu rekao da “makne zastavu dok ne prođe Andrej Plenković”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.