Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

HORVAT NAKON SJEDNICE: Jedan ured ministarstva već je izmješten u Petrinju, pomoći ćemo građanima u popunjavanju zahtjeva za obnovu

Autor:

Premijer Andrej Plenković i ministar Darko Horvat nakon sjednice Vlade održali su konferenciju za medije.

Na pitanje tko će imati ingerenciju u obnovi, rekao je:

“Kapetan je Vlada, a što se tiče središnjeg državnog ureda za obnovu i zbrinjavanje, njegov je smisao da pomaže obnovu. Ured ima kapacitete i znanja da potpomogne ljudima na tom području. Nakon analize, odlučili smo da za taj dio nadležnost ima ured”, rekao je.

“Bit ovog različitog tretmana je što se Sisačko-moslavačka županija potpomognuto područje i s obzirom na to, imat će potpomognuti tretman”, kazao je.

Plenković kaže da je već objavljen popis onih koji su sudjelovali u poslijeratnoj obnovi.
Na pitanje misli li da se moglo bolje, kaže da je sve rekao o toj temi.

“Što se tiče medijskih sloboda i aktivnosti, znate da sam ja kao premijer najviše dostupan. Nikad, niti ću, nekog od medija tužiti. Ono što je jako važno u demokraciji, kao što mediji imaju pravo na kritiku, tako i mi imamo pravo na stav”, odgovara na pitanje smatra li i dalje da mediji demontiraju državu.

“Gradonačelnik Požege podnio je ostavku na saborski mandat, nakon što sam se ja upoznao sa slučajem. Pozivamo institucije da odrade svoj posao”, kaže na pitanje misli li da je stranku više demontirao gradonačelnik Požege s nedavno otkrivenim aferama.
Na pitanje o isključenju, kaže da je za to nadležna županijska organizacija.

Nije želio komentirati sporne izjave Dubravke Šuice o kojima se priča već danima, objasnivši da interne stranačke sastanke ne komentira.

“Postoje sve naznake da će 29. siječnja Europska agencija za lijekove dati zeleno svjetlo Oxfordu i AstraZeneci”, rekao je premijer pa istaknuo da smatra da je to najvažnija vijest dana.

“Ovo što je sada na snazi, traje do 31. siječnja”, rekao je.
“Na dan kad su se sastavljale liste, predsjednik županijske organizacije odustao je od kandidature”, odgovorio je na pitanje zašto je gradonačelnik Požege stavljen na listu. “Ne možemo svaki put pogoditi. Možemo i greške priznati”, nadovezao se.

Ministar Horvat je kazao da neće biti nikakvog dualizma u obnovi te da se zna što spada pod čiju ingerenciju.

“Zemljopisno će se proširiti važenje zakona na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a zakonom će se uvažiti i štete od potresa 28. i 29. prosinca na području Zagreba”, rekao je ministar.

Na području gdje je proglašena katastrofa od potresa, država će obnoviti objekte, jer je to područje većinom potpomognuto područje.

Ministar kaže da imaju formiran zakonodavni okvir.

“Točno će se znati tko obnavlja, a tko gradi”, rekao je Horvat.

Ministar je rekao da su već izmjestili jedan ured ministarstva u Petrinju, od danas tamo radi četvero odnosno šestero ljudi i takvih će punktova na terenu biti više.

“Pomoći ćemo građanima u popunjavanju zahtjeva i verifikaciji prava na obnovu odnosno izgradnju zamjenskih kuća”, rekao je Horvat.

“Sredstva koja se dinamički način pribavljaju iz više izvora financiranja bit će i pribavljana i trošena i u Zagrebu i Karlovačke županije i Sisačko-moslavačke”, rekao je Horvat.

Horvat je ustvrdio da će obiteljske kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji obnavljati Središnji državni ured.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.