Drazen Bosnjakovic. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Hoće li Visoki kazneni sud početi s radom na vrijeme? Evo što bi mogla biti prepreka!

Autor: Dnevno

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio je predsjedniku Županijskog suda Ivanu Turudiću osnivanje Visokog kaznenog suda koji bi s radom trebao početi 1. siječnja 2020. godine, no još se ne zna njegova lokacija, kao ni koliko će biti plaćeni suci koji će rješavati žalbe.

Turudić ima u vidu dvije lokacije i smatra da najviši sudovi moraju imati lokaciju u samom centru grada. Prva je potkrovlje Županijskog suda na Zrinjevcu, koje treba renovirati, što je opsežan posao koji iziskuje podosta vremena i malo je vjerojatno da bi se do kraja godine riješila sva dokumentacija i izvođenje radova. Druga je opcija da se novi sud useli u prostor Trgovačkog suda u Zagrebu.

“Prostor za Visoki kazneni sud svakako će biti riješen. Prva i dugoročna opcija jest uređenje Županijskog suda u Zagrebu, ali nisam siguran da će građevinski radovi biti gotovi do 1. siječnja 2020. godine”, istaknuo je ministar pravosuđa. Drugo Turudićevo rješenje, u zgradi Trgovačkog suda, Bošnjaković vidi kao privremeno rješenje.

Problem nije samo lokacija nego i plaće sudaca. “Plaće sudaca Visokog kaznenog suda ozbiljan su problem. Ako ne dobiju uskočki dodatak i beneficirani staž, imat će manje plaće od uskočkih sudaca koji su u hijerarhiji ispod njih”, kaže Turudić, koji je ovaj problem prenio i ministru Bošnjakoviću, no on zasad nema komentara o tome.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.