Foto: Damjan Tadic / CROPIX

HOĆE LI KOŽIĆ I ŠEGOTA DOBITI DJECU? Predsjednik Ustavnog suda progovorio o najnovijoj odluci!

Autor: Dnevno

Ustavni sud odlučio je o zahtjevima za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu i odlučio kako zakon nije neustavan, ali da je prouzročio diskriminatorne učinke prema istospolnim osobama.

Stoga Ustavni sud tumači kako je jedino ispravno tumačenje zakona da sve osobe imaju pravo na pristup udomljavanju po istim kriterijima bez obzira jesu li u bračnoj ili izvanbračno zajednici.

“…osporene zakonske odredbe, iz kojih je svjesnim odabirom zakonodavca izostavljena određena društvena skupina, proizvode generalne diskriminatorne učinke prema društvenoj skupini istospolno orijentiranih osoba koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo.

“Ustav i zakonodavni antidiskriminacijski okvir kojim se razrađuje ustavna vrednota ravnopravnosti spolova iz članka 3. Ustava odnosno jamstvo društvene jednakosti iz članka 14. stavka 1. Ustava jamči istospolnim zajednicama obiteljskog života ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima društvenog života, što uključuje i pristup javnoj usluzi udomiteljstva. Ustavni poredak Republike Hrvatske, polazeći od navedenih ustavnih vrednota, poštuje dostojanstvo svih manjinskih društvenih skupina, osigurava im jednaka prava i zabranjuje diskriminaciju njihovom ostvarivanju, što su nadležna tijela i sudovi dužni poštovati u tumačenju i primjeni mjerodavnog zakonodavstva.”

Odluka je donesena s devet glasova za i četiri protiv, a ustavni suci koji je nisu podržali objavit će izdvojena mišljenja.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kaže da slučaj Kožić-Šegota kojima je Upravni sud dao za pravo da budu udomitelji ali Centar za socijalnu skrb ne želi provesti sudsku odluku nije imao nikakvog utjecaja na njihov stav.

“Ustavni sud već nekoliko mjeseci radi na ovome zakonu i odluka Upravnog suda ni na koji način nije utjecala na odluku Ustavnog suda. Ali smo rekli da su sudovi i upravna tijela dužna postupati u skladu s Ustavom i međunarodnim propisima i tumačiti zakone tako da ni jedna duštvena skupina ne bude diskriminirana”,rekao je Šeparović.

U odnosu na slučaj Kožić-Šegota kaže da je “Centar za socijalnu skrb trebao postupiti po odluci Upravnog suda i omogućiti im udomljvanje i bez ove odluke Ustavnog suda. Ustavnosudska odluka još ih i dodatno obavezuje”, napominje, da se ovaj istospolni par ne diskriminira i da im se omogući udomljavanje pod istim uvjetima kao i svima drugima koji ispunjuvaju zakonske uvjete.

Predsjednik Ustavnog suda podsjeća kako se prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu ustavnosudske odluke moraju provoditi, a Vlada je dužna to osigurati. “Poanta ove odluke je da se usluga udomljavanja mora svima omogućiti pod jednakim uvjetima neovisno o tome jesu li potencijalni udomitelji istospolne orijentacije. To ne znači da su oni privilegirani, nego im se udomljvanje mora omogućiti ukoliko ispunjavaju zakonom propisane uvjete”,rekao je Šeparović.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.