Photo: Igor Kralj/PIXSELL

‘Hoće li HDZ prepiliti granu na kojoj sjedi’? Dalija Orešković za Dnevno komentirala Plenkovićevu reformu javne uprave!

Autor: Valneo Kosić

Danas je politički tajnik HDZ-a ponovno aktualizirao pitanje reforme javne uprave i najavio kako će HDZ prepoloviti broj lokalnih službenika. Te najave za Dnevno je komentirala predstavnica koalicije centra Dalija Orešković koaj je poručila kako se boji da nas čekaju samo “kikiriki izmjene”. Ustvrdila je kako je veliko pitanje hoće li HDZ prepiliti granu na kojoj sjedi.

“Pozdravljam najavu smanjenja broja lokalnih dužnosnika. O tome koliko je stanje državnih financija ozbiljno, najbolje govori podatak da je stranka koja je stvorila glomazni aparat javne uprave počela najavljivati njegovo smanjenje. Pitanje je vjerujemo li HDZ-u da će zaista prepiliti granu na kojoj sjedi i provesti ozbiljnu reformu javne uprave. Sudeći po dosadašnjem iskustvu s njima, možemo očekivati kikiriki izmjene kojima će se hvaliti kao da su proveli istinsku reformu.

Smanjenje broja lokalnih dužnosnika samo po sebi nije i ne može se smatrati reformom javne uprave i teritorijalnog ustroja. Ta mjera poslužit će tek kao izgovor, paravan iza kojeg će se pokušati sakriti bijeg od krupnih zahvata i ozbiljnih reformi bez kojih Hrvatska neće moći naprijed.

Bez ozbiljne rekonstrukcije teritorijalnog preustroja, Hrvatska će i dalje ostati zagušena postojećim koruptivnim sustavom, u kojem javna uprava više služi interesima velikih političkih stranaka, a ponajmanje građanima i gospodarstvu. U prošloj izbornoj kampanji predložili smo dubinsku reformu teritorijalnog preustroja po kojoj bismo, umjesto 20 županija, imali pet jakih regija, a umjesto 555 gradova i općina, imali bismo 111 funkcionalno povezanih jedinica koje služe potrebama građana. Ne smijemo zaboraviti da se bez toga da se opseg preglomazne javne uprave svede na razumnu mjeru neće moći provesti smanjenje porezne presije.

Zadržavanjem postojećeg stanja nastavit će se agonija nazadovanja Hrvatske po svim ključnim parametrima. Jedino će vrhuški HDZ-a biti podjednako dobro”, zaključuje  Dalija Orešković.

KREĆE VELIKA PLENKOVIĆEVA REFORMA: Otkrivamo što je točno obećao Charlesu Michelu za 22 milijarde eura!

Autor:Valneo Kosić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.