Foto: Sasa Buric / CROPIX/Ilustracija

HOĆE LI GOOGLE IMATI UVID U VAŠ ZDRAVSTVENI KARTON? Eurozastupnik objasnio sve: ‘Ovakva upotreba je nešto problematičnija’

Autor: Ivana Jurišić

Europska komisija je u svibnju prošle godine predložila nova pravila koja bi trebala biti prekretnica u digitalnoj transformaciji zdravstva u Europskoj uniji. Prema dokumentu koji se može pročitati na stranicama Europske komisije, građani će zahvaljujući digitalnoj transformaciji imati siguran pristup svojim zdravstvenim podacima u cijeloj EU. Nadalje, projekt bi istraživačima i drugim stručnjacima trebao omogućiti da udruže resurse (podatke, stručnost, računalne obrade i kapacitete za pohranu) diljem EU.

Iako je rasprava o projektu tek počela na razini cijele EU, dokument je već izazvao i neke polemike. Brojni građani su zabrinuti kako bi digitalizacija njihovih zdravstvenih podataka na razini cijele EU mogla dovesti do zlouporabe istih, kao što se već dogodilo s GDPR-om u nekim slučajevima.

O projektu smo razgovarali s Tomislavom Sokolom, zastupnikom u Europskom parlamentu koji se našao na popisu najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu u području zdravstva i koji je postao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za reformu EU zakonodavstva o lijekovima.

‘Pristup podacima neće imati bilo tko’

Sokol smatra kako se građani nemaju čega bojati i kako nitko neće moći zlouporabiti njihove podatke.

“Ideja ovog projekta je da se digitaliziraju zdravstveni podaci, što znači da će svaki građanin EU imati svoj zdravstveni karton u elektroničkom digitalnom formatu i to za tzv. primarnu i sekundarnu uporabu”, objašnjava Sokol navodeći kako će u primarnoj uporabi uvid u te kartone imati samo zdravstveno osoblje poput liječnika.

“Liječnici će moći vidjeti vaše zdravstvene podatke i ako vam se nešto dogodi dok niste u vašem mjestu prebivališta. Ako doživite prometnu nesreću na putovanju u nekoj drugoj zemlji EU pa vas tamo moraju operirati, vaš liječnik u Hrvatskoj će lako vidjeti što su vam sve liječnici radili dok ste bili u inozemstvu. Također, ako odete studirati ili raditi u neku drugu zemlju EU, zdravstveno osoblje će imati pristup vašem zdravstvenom kartonu i na temelju toga će vam moći puno brže pomoći”, ističe EU zastupnik.

Nešto malo problematičnija od primarne je, kaže Sokol, sekundarna uporaba zdravstvenih podataka.




“Prema dokumentu EK znanstvenici na razini EU će u svrhu istraživanja novih tehnologija i lijekova moći koristiti te podatke”, kaže Sokol navodeći kako pristup podacima ipak neće imati bilo tko, već će svi oni koji žele doći do tih podataka morati poslati upit nacionalnom tijelu za pristup zdravstvenim podacima.

“Svaka država će imati svoje nacionalno tijelo koje će odlučiti hoće li dati pristup i je li upit u skladu sa europskim propisima”, kaže.

Stroge sankcije za prekršitelje

Na naše pitanje hoće li pristup našim zdravstvenim podacima onda imati i Google, Sokol odgovara kako Google nije zdravstvena organizacija koja se bavi zdravstvenim istraživanjem i kao takav ne može imati pristup zdravstvenim podacima građana EU.




“Građani moraju biti svjesni da i kod sekundarne uporabe zdravstvenih podataka nitko neće imati pristup vašem zdravstvenom kartonu s imenom i prezimenom, već je riječ o pristupu anonimiziranim podacima. Tu je riječ o velikim meta podacima koji se mogu koristiti isključivo za istraživanja na način da se ne može identificirati pojedini pacijent. U istraživanjima će se koristiti podaci kao npr. koliko onkoloških pacijenata uzima terapiju u Hrvatskoj”, kaže Sokol i objašnjava kako će za razliku od GDPR-a ovdje kontrola biti javna.

“Na razini svake države će biti barem jedno tijelo koje će odlučivati hoće li ili ne dati pristup organizacijama koje trebaju pristup zdravstvenim kartonima i koji će onda kontrolirati podatke. U slučaju da netko pokuša identificirati osobe po imenu i prezimenu , to bi bilo strogo sankcionirano”, zaključuje Sokol.

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.