Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hoće li Fina ovršenima morati vratiti milijune eura na bankovne račune

Autor: I.J.

Ustavni sud nedavno je donio odluku kojom je proglasio protuzakonitim određivanje naknada za ovrhe od strane Financijske agencije (Fina). Naime, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima predviđa da njihovu visinu propisuje ministar financija, a u ovom slučaju one su određivane cjenikom.

Tijekom prošle godine Fina je provela više od 700 tisuća ovrha, za što je naplaćeno oko 10,5 milijuna eura naknada koje se poslije dijele između Fine i komercijalnih banaka koje sudjeluju u postupcima.

Iz Fine kažu da im se ne može dogoditi da moraju vratiti naplaćene naknade zato što Ustavni sud u svojoj odluci nije doveo u pitanje naknadu, već formalni način donošenja odluke o visini naknade, piše Forbes.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

Sve ovisi o sadržaju novog pravilnika

“Važno je naglasiti da Fina naknadu naplaćuje na temelju propisa (Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Pravilnika o vrstama naknada za obavljanje poslova propisanih navedenim Zakonom) koji su još uvijek važeći, jer je Ustavni sud donio odluku da se ukida članak 5. stavak 1. Pravilnika o vrstama naknada za obavljanje poslova propisanih navedenim Zakonom tek nakon 60 dana od dana objave Odluke u Narodnim novinama”, stoji u odgovoru Fine.

Odvjetnica Inge Ilin smatra da će malo vjerojatno biti moguće tražiti povrat plaćenih naknada, ističući da će sve ovisiti o sadržaju novog pravilnika koji treba donijeti ministar financija.

“Stranke koje su ranije platile naknade za provedbu ovrhe i druge naknade vjerojatno neće moći potraživati povrat plaćenih naknada, no to će ovisiti o sadržaju pravilnika o naknadama koji sada, nakon odluke Ustavnog suda RH, treba donijeti ministar”, kaže Ilin i dodaje da ukidanje zakona ili nekog drugog propisa djeluje samo ubuduće.

Nema osnove za povrat

Ministarstvo financija priprema novi pravilnik koji bi trebao biti objavljen na portalu e-Savjetovanje. Podsjećaju da je postojeći pravilnik i dalje na snazi te da ministar treba postupiti u skladu s odlukom Ustavnog suda i donijeti pravilnik kojim će se propisati iznosi naknada za obavljanje poslova ovrhe.
Moćnici pronašli novi način na koji otimaju vaše nekretnine: U tijeku su krađe neviđenih razmjera

Ustavni sud je naveo da se ukinuti članak pravilnika prestaje primjenjivati 60 dana od dana objave odluke u Narodnim novinama, a ministar će donijeti novi pravilnik u tom roku.
Što se tiče mogućnosti povrata plaćenih naknada, iz Ministarstva financija ističu da nema osnove za to jer su naknade naplaćivane sukladno važećim propisima te da je Fina imala pravo na naplatu naknada sukladno Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.