Foto: Bruno Konjevic / CROPIX, CROPIX

Hoće li afera vjetroelektrane pasti zbog fatalne greške? Ovo je gadno

Autor: Jasenka Kovač

Milenko Bašić i Dragan Stipić, predstavnici tvrtke C.E.M.P. investitora u vjetropark Krš-Pađene, traže od Visokog kaznenog suda RH da utvrdi da su u Hrvatskoj nezakonito prisluškivani. Uvjereni su da je Županijski sud u Zagrebu grubo pogriješio kada je izdao naloge za njihovog tajno praćenje.

Bašića i Stipića USKOK tereti za malverzacije prilikom gradnje vjetroparka zbog čega su optuženi zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Čulinom ex Rimac. Iako je Rimac bila uhićena još u svibnju 2020. do danas ova optužnica nije potvrđena.


Foto: Damir Krajac / CROPIX

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je kao nezakonite dokaze izdvojiti iz sudskog spisa rezultate prisluškivanja Bašićevog i Stipićevog mobitela, ali oni ne odustaju od borbe da dokažu kako ih se nezakonito nadziralo u Hrvatskoj. Inače, obojica su državljani BiH, te imaj prijavljena prebivališta na području Posušja. Imaju i mobitele s brojevima bosansko-hercegovačkih operatera.

U prvoj polovini 2020. Županijski sud u Zagrebu je u dva navrata izdao naloge za njihovo prisluškivanje. Sumnjalo se, naime, da uz pomoć Josipe Rimac mimo propisa guraju projekt vjetroparka Krš-Pađene što oni od početka negiraju.

Članica njihovog pravnog tima Ivana Dominković Cecelja nedavno je za Večernji list ponovila kako je teza da se C.E.M.P.-u pogodovalo potpuno promašena. Nisu kaže, dobili, baš ništa na što nisu imali pravo.

Prisluškivalo ih se mjesecima

“Uz sve ove prepreke koje su osjetili, dodatno im se lažno imputira da im se pogodovalo. Dogodilo se upravo sve suprotno od toga. Čekali su 15 godina do realizacije tek jednog projekta. Slikovito: počeli su prvi, a završili zadnji. Zbog opstrukcija, a sigurno ne pogodovanja. Činjenica je da su C.E.M.P. i vjetropark Krš-Pađene kolateralna žrtva u postupcima i slučajevima s kojima nemaju nikakve poveznice, a u javnosti je stvorena slika o aferi ogromnih razmjera, o mitu i korupciji. Istina je zapravo da su oni, kao i projekt vrijedan 240 milijuna eura od samih početaka opstruirani, ucjenjivani i reketareni. Kako na to nisu pristajali, pitanje je jesu li upravo zbog toga danas USKOK-ovi osumnjičenici”, kazala je odvjetnica Dominković-Cecelja.

Dakle, Bašića i Stipića se tijekom 2020. mjesecima prisluškivalo, a tajne snimke dokazi su što ih je USKOK priložio uz optužnicu. U žalbama o kojima bi uskoro trebao raspravljati Visoki kazneni sud RH oni ukazuju na, po njihovom mišljenju ozbiljan propust hrvatskih pravosudnih vlasti.

Naime, ističu da je prisluškivanje njihovih mobitela s bh-između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uređeno Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske, Vlade Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima od 26. veljače 1996., Sporazumom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izmjeni Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske, Vlade Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima od 17. lipnja 2002., Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o policijskoj suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala od 17. rujna 2010. i Konvencijom o policijskoj suradnji u Jugoistočnoj Europi.

Nove muke za Josipu Čulinu (ex Rimac): Svi dokazi koji su tajno snimljeni su zakoniti
Međutim, baš niti jedan od tih sporazuma ne spominje se u odluci da se Bašića i Stipića prisluškuje u Hrvatskoj.

“Ne postoji niti jedna indicija o tome da je postupljeno temeljem ovih sporazuma i konvencija koje je Republika Hrvatska zaključila s Bosnom i Hercegovinom, odnosno da je putem međunarodne pomoći zatraženo od pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine provođenje naprijed navedenih posebnih dokaznih radnji, a što je jasno i precizno regulirano u odnosu na ove države”, upozoravaju Bašić i Stipić, te traže od Visokog kaznenog suda RH da snimke njihovih razgovora proglasi nezakonitim dokazima.

Primijetili su i da je sudac istrage krivo obrazložio nalog za njihovo tajno praćenje jer se odobravajući početak prisluškivanja pozvao na zakonsku odredbu koja regulira nastavak prisluškivanja. To je, smatraju Bašić, Stipić i njihovi odvjetnici potpuno pogrešno, te je takav nalog po njihovom stavu nezakonit. Bez tih dokaza cijela afera bila bi dovedena u pitanje.
Autor:Jasenka Kovač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.