HND

HND i SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE: ‘Bez slobodnog novinarstva nema slobodne države’

Autor:

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske organizirali su danas u Hrvatskom novinarskom društvu Forum o medijskim politikama “A novinarstvo?”.

Na forumu su sudjelovali predstavnici stranaka i koalicija koje izlaze na parlamentarne izbore u srpnju, a koje su odgovorile na 10 pitanja HND-a i SNH o medijskim politikama: Nina Obuljen Koržinek (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!), Mirando Mrsić (Demokrati i Laburisti), Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret), Milorad Batinić (HNS), Marija Selak Raspudić (Most), Mirela Holy (Restart koalicija) i Boris Milošević (SDSS).

Uz njih, sudjeluju medijske i pravne stručnjakinje prof. Gordana Vilović, prof. Helena Popović i odvjetnica Vesna Alaburić te predsjednica SNH Maja Sever i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Moderator će biti kolega Hrvoje Krešić.

Na početku je Zovko rekao kako u pretkampanji i kampanji uoči parlamentarnih izbora nitko od stranaka nije rekao niti slovo o novinarstvu. “Najkonkretniji program ima Domovinski pokret, ali je za nas najzlokobniji jer kažu da neće financirati medije koji ‘šire protuhrvatsku djelatnost'”, istaknuo je Zovko i odmah se ispričao rekavši kako ne zna što se misli pod “antihrvatskom djelatnosti”.

Spomenuo je i sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u kojem je Plenković rekao kako “novinari rade u službi oporbe”. Zovko je rekao kako je neprihvatljiva takva karakterizacija novinara. Napomenuo je kako je HND u doba koronakrize potaknuo niz mjera i tada se “pokazalo koliko je novinarstvo važno”.

Maja Sever je rekla kako od političara novinari traže “jasno definirane politike”.

Nina Obuljen Koržinek je predstavljajući program HDZ-a rekla kako je jedan dio njhova programa posvećen kulturi i medijima, a naglasci su na osnaživanju medijske pismenosti, jačanju kompetencije građana, prilagodbi zakonodavnog okvira. “Nastavit ćemo podupirati kvalitetno novinarstvo. Potpore trebaju ići kroz neovisno tijelo. I novinari su dobili potpore kroz linearne potpore HZZ-a u doba koronakrize”, istaknula je.

Sandra Benčić je istaknula da se kod kreiranja medijske politike treba razlikovati pitanje novinarstva kao djelatnosti te pitanje medija koji mogu biti komercijalni ili javni, ali je novinarstvo u svom djelovanju javna djelatnost. “Želimo nezavisne fondove za potporu neprofitnom novinarstvu. No, treba riješiti i pitanje pristojbe za HRT tj. kako se ona troši i dijeli”, istaknula je Benčić. Dodala je kako treba ojačati sindikate.

Bez slobodnog novinarstva nema slobodne države

“U Hrvatskoj postoje javni, komercijalni i neprofitni mediji. Direktor HRT-a imenuje se politički odnosno u Hrvatskom Saboru, a to treba promijeniti”, mišljenja je Marija Selak Raspudić. Dodala je kako su politika i mediji ovisni jedni o drugima, ali na način da što su mediji kritičniji to će s druge strane biti bolji političari. Stoga javni moraju biti javni, komercijalni zaista komercijalni, a neprofitni zaista neprofitni. Ona je naglasila kako Most inzistira na profesionalizmu i istraživačkom novinarstvu.

Boris Milošević je istaknuo kako je SDSS usmjeren na osnaživanje medija nacionalnih manjina. Osvrnuo se i na javni servis te rekao kako je primjetna nedovoljna zastupljenost manjina. Brine ih govor mržnje koji je prisutan u gotovo svim medijima, od elektroničkih do javnog servisa. Složio se kako je istraživačko novinarstvo osnova svih medija i za takvu vrstu novinarstva treba postojati sustav potpora.

“Bez slobodnog novinarstva nema slobodne države i to bi trebalo biti u primisli svim političarima. Osim toga, trebali bi političari shvatiti da ne mogu novinari objavljivati samo ono što političarima odgovara”, istaknuo je Mirando Mrsić. I on se osvrnuo na HRT koji treba doživjeti promjenu, no svjestan je toga da će ravnatelja HRT-a uvijek birati politika. Govoreći o lokalnom novinarstvu rekao je da je ono osuđeno na “lokalne šerife” i to treba promijeniti. “Moramo omogućiti da se financiraju svi koji kriterije. Druga stvar da bi novinarstvo bilo slobodno su radni odnosi i to je jedini način na koji ćemo zaštiti novinare”, naglasio je Mrsić.

“Mediji su prosjek i presjek društva u kojem živimo. Stoga trebamo zajedno mijenjati stvari. Ukoliko će svatko vući na svoju stranu, nikada neće doći do prosperiteta. Medijsku politiku treba formirati kao inkluzivnu politiku što znači da se u to trebaju uključiti i nevladine organizacije, ali i gospodarstvo”, istaknula je Mirela Holy.

Milorad Batinić iz HNS-a je rekao kako je to jedna od rijetkih stranaka koja nije imala tužbe protiv novinara. “Nema neovisnih medija jer su svi zavisni od nekoga. Prije svega oni su financijski zavisni. Osim toga, nisu svi u ravnopravnom položaju. Logično je da moramo imati ravnotežu u društvu”, istaknuo je Batinić. Osvrnuo se i na lokalne medije te naglasio kako “da lokalne medije ne financiraju tzv. ‘lokalni šerifi’ odnosno lokalne uprave i samouprave, lokalnih medija ne bi bilo’.

“Nikada mi se nije dogodilo da je nešto što sam izjavio napisano u sasvim drugom kontekstu”, istaknuo je Batinić. Dodao je da će se “novinari mijenjati, ako politika bude pristojna jer nema loših novinara, ako su političari u redu”.

Karolina Vidović Krišto je rekla kako u Hrvatskoj u mainstreamu ne postoji novinarstvo nego propaganda i to podupire vlast. “Mainstream mediji koji uglavnom oblikuju javnost postaju ‘megafoni laži'”, istaknula je i navela niz primjera za takve vrste laži.

‘Zuckerbergu, zaustavi mržnju!’ Više od 160 tvrtki bojkotira Facebook, ima i jako zvučnih imena

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.