fbpx
Screenshot: N1

HNB-u je u redu da banke pelješe građane ako je to dobro za monetarni sustav

Autor: dnevno.hr

“HUB vrši pritisak na sud od samog početka rada Udruge Franak, prije svega plašenjem da će bankarski sustav propasti ako oni budu morali vratiti dug. Oni plaše i suce koji razmišljaju o tome hoće li propasti banke pa time i država“ rekao je saborski zastupnik Snage Goran Aleksić gostujući na N1. Pojasnio je da presuda Vrhovnog suda nije donesena na temelju slučaja švicarac, nego da se odnosi na opći pravni sustav u Hrvatskoj. Pretpostavlja da se radi o reviziji na presudu suca Vlade Skorupa sa Županijskog suda u Rijeci koji nije prihvatio staro shvaćanje Vrhovnog suda prema kojemu ništetnost počinje teći od dana kada je ništetnost nastala, nego od dana kada je donesena pravomoćnost presude kojom se utvrđuje ništetnost.

“To znači da je to dobro i za banke. Ja sam kredit ugovorio 2007. godine i ako bi sud u mom slučaju utvrdio ništetnost ugovora, to znači da i ja imam pravo dobiti ono što sam dao banci, ali i banka ima pravo dobiti ono što sam ja od banke dobio, pa će se ti iznosi prebiti, s tim da banka treba platiti i zateznu kamatu, zato jer je nepošteni stjecatelj. Da je bio stari stav, banka bi bila u potpunoj banani. Ne bi imala pravo ni na što, a ja bih imao pravo na zadnjih pet godina i zatezne kamate i ne bih imao više kredita. Ovo je jedna pravna pobjeda svih, pravde prije svega, jer je potpuno nepravedno bilo ono što je bilo do sada“, rekao je Aleksić.

„Za HNB bih rekao da su namjerno pridržavali lojtre bankama, i brinuli o njihovom profitu“, kaže Aleksić dodavši da u HNB-u razmišljaju na način da ako su banke u profitu, onda je to dobro za monetarni sustav, a ne razmišljaju o tome da je 300.000 ljudi opelješeno od strane banaka nepoštenom valutom, odnosno da HNB smatra da je u redu za monetarni sustav da banke pelješe građane.


Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.