fbpx
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HITNA OPERACIJA, ZASTOJ SRCA I REANIMACIJA! Ravnatelj Klaićeve objasnio: ‘Šokiralo nas je tako rapidno pogoršanje stanja’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u noći sa subote na nedjelju preminuo je 11-godišnji dječak.

On je najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš je zatražio očivanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti. Očitovao se Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti koji je za Dnevnik.hr rekao kako je dječak u bolnicu zaprimljen 21. siječnja u poslijepodnevnim satima.

“‘Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na bubrežnu insufijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja”, rekao je Roić.

Dječak je morao na hitnu operaciju, ali se situacija zakomplicirala jer je prije uvođenja u anesteziju došlo do zastoja rada srca.
“Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog COVID-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja. Dijete je dogovorom premještenom u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je sljedećeg dana nažalost i preminulo”, naglasio je Roić.

Dodao je kako je dječak u bolnicu zaprimljen s uobičajenim simptomima koronavirusa kod djece.

”To svakodnevno viđamo, ali laboratorijske pretrage su ukazale na puno teži problem. Došlo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije. Inače, kod dječaka nisu zabilježene nikakve druge bolesti niti medicinska pozadina koja je mogla dovesti do ovakvih posljedica”, zaključio je Roić.
– Šokirao nas je ovako brz razvoj situacije jer nije bilo drugih naznaka da bi moglo doći do rapidnog pogoršanja – rekao je pak Roić za Jutarnji. U Klaićevoj je ovo bio prvi slučaj multisistemskog upalnog sindroma vezano za covid-infekciju.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.