Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HEROJ VILI U NEVOLJAMA, OGLASILO SE MINISTARSTVO! Spominje se milijunska afera: Progovorili o masno plaćenom poslu tvrtke Cuspis

Autor: N.K

Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje vezano uz prozivke o poslovanju Ministarstva i tvrtke Cuspis u pogledu adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava (CUS). Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na objavljeni članak u 24sata kojim se pokušava dovesti u sumnju utemeljenost poslovanja Ministarstva zdravstva i tvrtke Cuspis vezano uz adaptivno održavanje Centralnog upravljačkog sustava (CUS) te ostalih sustava koji su u više navrata objašnjeni u javnosti, Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode s obzirom da Državni ured za reviziju u srpnju prošle godine nije utvrdio veće nepravilnosti te nikakvu financijsku ni drugu materijalnu štetu za Državni proračun Republike Hrvatske.

Uz navedeno, imenovane osobe za izvršenje ugovornih obveza nisu imali primjedbe na obavljene poslove od strane isporučitelja.

Od važnosti je spomenuti i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje 15. listopada 2021. godine nije pokrenulo proces protiv ministra Beroša zbog navodnog pogodovanja tvrtki Cuspis u postupku javne nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja postojećeg aplikativnog sustava eCEZDLIH-eCIJEPIH.

Navedena afirmativna odluka Povjerenstva donesena je obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je u postupanju došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Uz spomenute činjenice, Ministarstvo zdravstva, radi utemeljenog informiranja, smatra važnim iznova obrazložiti proces suradnje tvrtke Cuspis i Ministarstva zdravstva. Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale tvrtke koje rade s Ministarstvom zdravstva u programskoj podršci, certificirani su proizvođači koji kontinuirano rade na području informatizacije zdravstva više od 10 godina.

Navedeni period ukazuje da je tvrtka Cuspis surađivala sa zdravstvenim ustanovama kao i s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je ministar Beroš došao u sustav ministarstva.




Prva suradnja je počela 21. travnja, 2011. godine kroz certifikaciju programskog rješenja tvrtke Cuspis za ordinacije školske medicine i djelatnosti vanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. Od tada, tvrtka se redovno odaziva javnim pozivima na certifikaciju te je u 2017. godini, otvorenim postupkom javne nabave, Ministarstvo zdravstva sklopilo ugovor za CUS s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla koji se u toj suradnji odlučio za podugovaratelja – tvrtku Cuspis, te je u 2020. godini otvorenim postupkom javne nabave nabavljena usluga korektivnog i adaptivnog održavanja CUS-a s tvtkom Cuspis.

Uz navedeno, ugovorom o javnoj nabavi za uslugu podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH, tvrtka Ericsson Nikola Tesla dio ugovora također je dala podugovarateljima među kojima je tvrtka Cuspis noseći 2,16% vrijednosti sklopljenog ugovora.

Temeljem navedenih činjenica, većinski dio ugovora za održavanje sustava CEZIH odradila je tvrtka Ericsson Nikola Tesla, dok je manji dio pripao podugovaraču – tvrtki Cuspis, izabranom od strane tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Nadalje, Ugovorom o javnoj nabavi za povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH, Ministarstvo zdravstva sklapa suradnju s IN2 koji je također angažirao zajednicu podugovaratelja, INCON i Cuspis te su sklopljeni i ugovori o javnoj nabavi uspostave centralnog mjesta zaprimanja, distribucije i lagera cijepljenja, 26. svibnja 2019. godine i 17. kolovoza 2020. godine s istim tvrtkama.




Vezano uz navode o nefunkcionalnosti stranice CijepiSe, koja je jedan od kanala za naručivanje na platformi za podršku cijepljenju, do sada je izvršeno 24% sveukupnih narudžbi na cijepljenje te je i dalje u upotrebi, a o navedenoj usluzi, Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar+ višekratno se izjašnjavao u javnosti.

Slijedom svega navedenog, Ministarstvo zdravstva postupilo je sukladno Zakonu o javnoj nabavi poštivajući svu pravnu regulativu kako bi na tehnološkoj razini dodatno unaprijedio zdravstveni sustav te pridonio daljnjoj informatizaciji zdravstva na dobrobit svih pacijenata i dionika sustava”.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.