fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

HDZ PLANIRA PROMIJENITI BOSNU IZ TEMELJA! Čeka se konačan signal: Hrvati traže zadnju slamku spasa

Autor: Dnevno.hr

Drama oko izbornog zakona u susjednoj Bosni i Hercegovini te višegodišnji problemi za tamošnje Hrvate idu dalje.

U petak je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona, a što je po njemu uvjet kako bi BiH dobila kandidacijski status u EU te je najavio kako će ova stranka izaći s prijedlogom za preustroj zemlje.

“Ako je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta intervenirao u Izborni zakon, onda očekujemo da taj proces završi do kraja. To je vitalno pitanje opstojnosti BiH”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Vitezu nakon HDZ-ovog stranačkog okupljanja.


Netko drugi odlučuje

Podsjećamo, visoki međunarodni predstavnik Schmidt nametnuo je u posljednjih mjesec i pol u dva navrata tehničke izmjene Izbornog zakona, uključujući osiguranje novca za financiranje izbora.

Ipak, u međuvremenu je odustao od političkih reformi, što uključuje i provedbu presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića. Tom se presudom inzistira na prestanku prakse preglasavanja manje brojnih naroda i osiguravanju legitimnog političkog predstavljanja triju konstitutivnih naroda.

Što će biti s Hrvatima?

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona izravno povezana sa stjecanjem kandidacijskog statusa BiH u EU do kraja godine.

“Ne provesti odluke Ustavnoga suda BiH je nešto najopasnije što se može dogoditi u zemlji. Nama treba izmjena Izbornog zakona i bez toga ne možemo ni zatražiti kandidacijski status”, dodao je.

Potvrdio je da  je nakon Schmidtova poziva da se pokuša postići dogovor u roku od šest tjedana, što istječe sredinom rujna, razgovarao s čelnicima većine bošnjačkih i srpskih političkih stranaka. Po njemu sada, u vremenu pred izbore, nije realno postići dogovor o izbornoj reformi.

Upitan kako će stranke okupljene oko HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora reagirati u slučaju da se ipak Izborni zakon ne promijeni, čime bi se otklonila opasnost preglasavanja Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka, Čović je naveo kako će ova stranka ponuditi rješenja preustroja BiH, što uključuje i teritorijalnu reorganizaciju zemlje.
Tražit će i teritorijalni preustroj

“Na tome se radi intenzivno. To znači dati racionalnije rješenje. Kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena okova entiteta, legitimno je s naše strane predložiti sukladno ustavima promjenu koja će osigurati takvo nešto”, rekao je Čović.

U tri navrata do sada bošnjački birači dominantno su birali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH unatoč tome što su birači iz toga naroda glasali za drugoga kandidata. U dva navrata bošnjačke stranke izbacile su iz vlasti ključne hrvatske stranke. za koje glasa najveći broj pripadnika toga naroda.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.