HDZ-ov prijedlog o regulaciji rada nedjeljom šokirao poslodavce. Evo što im se nikako ne sviđa…

Autor: dnevno.hr

Osvoji li vlast, prvi zakon koji će HDZ najesen poslati u proceduru jest izmijenjeni Zakon o trgovini, koji bi regulirao rad nedjeljom. Prema prijedlogu, tijekom godine trgovine bi mogle raditi 14 od ukupno 52 nedjelje. Sami poslodavci trebali bi birati koje su to nedjelje. Mogu se očekivati i izmjene kolektivnog ugovora za trgovinu, i to tako da se propiše da se radna nedjelja zaposleniku mora platiti najmanje 50 posto više od plaće za redovni radni dan.

“Nakon dvije godine analize i prikupljanja podataka iz sustava fiskalizacije, došli smo do podatka da trgovine u petak, subotu i ponedjeljak ostvaruju 15 i 16 posto ukupnog tjednog prometa, a u nedjelju samo osam posto. Kriza je pokazala da se tijekom ovih nekoliko nedjelja, kad su trgovine bile zatvorene iz epidemioloških razloga, volumen prometa nije bitnije mijenjao i da se nedjeljni promet elegantno prebacio na druge dane”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat Jutarnjem listu.

“U nekoliko krugova razgovora s komorama, poslodavcima i sindikatima postignuta je visoka faza konsenzusa da je u godini s 52 vikenda samo 14 nedjelja profitabilnih, odnosno da samo na te nedjelje promet iznosi više od troškova. Tih 14 nedjelja su u pravilu u špici sezone, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Tako nam tvrde predstavnici poslodavaca u trgovini. Otud i odluka da radnih nedjelja bude baš 14”, dodao je Horvat.

Ističe kako predstavnici zaposlenih pristaju na sve to, ali žele i izmjene i dopune granskog kolektivnog ugovora, a na tome, kaže Horvat, inzistira i Vlada, i to tako da se nedjelja mora platiti minimalno 50 posto više od redovnog radnog dana.

RIJEČKI IMUNOLOG O RADU NEDJELJOM: ‘Ovu mjeru mi je teško protumačiti s epidemiološke strane’

 

“Čim Stožer ukine odluku o neradnoj nedjelji, šaljemo prijedlog na javnu raspravu. Blagdani bi trebali biti neradni, o čemu je postignut 100-postotni konsenzus socijalnih partnera, a ide se i s prijedlogom da subota bude radna, ali da se ne radi dulje od 21 sat, odnosno 22 sata u sezoni”najavljuje Horvat.

Iako ministar tvrdi da je sve gotovo dogovoreno s poslodavcima, predsjednik uprave Emmezete, Slobodan Školnik, prijedlog je nazvao veleizdajom.

“Ovo je zabrana gospodarske aktivnosti koja znači da će BDP sigurno dodatno pasti te da će rasti nezaposlenost. U uvjetima krize nemjerljivih razmjera, kada ionako pada gospodarska aktivnost i smanjena je potrošnja, to je ravno veleizdaji. Ankete pokazuju da 97,4 posto obitelji kupuje nedjeljom. U Poljskoj i Austriji sada idu ka ukidanju zabrana rada trgovina nedjeljom, a mi obrnuto”, dodao je Školnik.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.