Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

HDZ ODBIO PRIJEDLOG OPORBE! Prekinuta sjednica Odbora za Ustav, ništa od rasprave o Izbornom zakonu!

Autor: Dnevno.hr/E.P.

U pozadini najava o promjeni Zakona o izbornim jedinicama i odluke Ustavnog suda da isti nije u skladu s Ustavom RH, vodi se prava politička bitka.

Shodno tomu,  saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav očekivano je odbio većinom glasova oporbeni prijedlog da raspravlja o izbornom zakonodavstvu prihvativši bez rasprave prigovor HDZ-ove Marije Jelkovac kako Odbor o tome nije ovlašten raspravljati.

Jelkovac je u prigovoru, pozivajući se na Poslovnik sabora, navela kako Odbor nije ovlašten raspravljati ni odlučivati o prijedlogu trećine oporbenih članova Odbora jer su u djelokrugu Odbora isključivo točke koje se nalaze na dnevnom redu sjednice sabora.

‘Prijedlog nije potreban’

Tvrdi da prijedlog, kako ga je formulirala oporba, nije u skladu sa saborskim Poslovnikom, da je načelan i nije podoban za postupanje Odbora. Oporbeni klubovi zastupnika željeli su raspravljati o svom zahtjevu da se imenuje stručna radna skupine za novi Zakon o izbornim jedinicama, u koju bi najmanje trećinu stručnjaka predložila oporba.

Traže da broj članova radne skupine iz redova stranaka bude jednak iz vladajućih i oporbenih redova te, kako je Ustavni sud naložio, da svaki glas ima jednaku težinu i da se maksimalno poštuju postojeće administrativno-teritorijalne granice, od onih županijskih do granica gradova i općina.

Pisali smo kako predizborna godina sada već počinje punom, a trenutno smo na ‘samo’ godinu dana od izora.

Naredna godina može se nazvati superizbornom jer nas očekuje trostruka bitka.  Na isti dan mogli bi prema najavama iz HDZ-a biti izbori za hrvatski i europski parlament, a koncem 2024. trebao bi se održati i prvi krug predsjedničkih izbora.
Sad se već uvelike slažu kockice i izrađuju se izborne strategije, PR magovi i spin doktori dogovaraju poslove i pišu programe, a političari pregovaraju i dogovaraju oko predizbornih saveza.

U svemu tome važnu ulogu igra i Izborni zakon koji godinama omogućava velikima da nesmetano vladaju dok neke nove opcije osuđuju na kratki vijek trajanja ili sudbinu u kojoj ih uvijek proguta jedno od dva krila bivše partije.

 
Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.