Foto: PIXSELL/Screenshot

HDZ KAO OBITELJSKI BIZNIS: Jedna sestra uhićena s Josipom Rimac, druga HDZ-ova pročelnica, a brat surađuje s Gradom na neobičan način

Autor: Dnevno

Gotovo pola milijuna kuna isplatila je dubrovačka gradska uprava tvrtki u vlasništvu brata pročelnice te iste gradske uprave. Novac je isplaćen zbog ugovorenog čišćenja i održavanja autobusnih čekaonica u Dubrovniku.

Međutim, kako je otkrio Index, u ovoj priči više je od jedne zanimljivosti, a sve su od javnog interesa.

Naime, riječ je o tvrtki Inhouse Group, kojoj je vlasnik Andrija Njavro, inače brat pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivane Brnin, koja je na ovo mjesto imenovana u studenome. Do tada je obnašala posao zamjenice pročelnice ovog odjela, a još prije toga bila je i voditeljica Odsjeka za protokol i informiranje unutar istog odjela. Radi se o dugogodišnjoj glasnogovornici dubrovačkog HDZ-a.

Bratsko-sestrinske HDZ veze

No, bratsko-sestrinski odnosi i interesi tu ne završavaju. Naime, druga sestra Andrije Njavra jest nekadašnja tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Ružica Njavro, koja je zajedno s Josipom Rimac, uhićena u sklopu afere ‘Vjetroelektrane‘.

Naime, u zajedničkoj akciji policije i PNUSKOK-a u kojoj je obuhvaćeno više od deset osoba, osim Njavro, uhićen je i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić te bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Tereti ih se za gospodarske zlouporabe, a Ružica Njavro, tajnica Ministarstva poljoprivrede, u to je ministarstvo došla iz Ministarstva regionalnog razvoja u “paketu” s novim, a sada bivšim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, sadašnjom ministricom poljoprivrede Marijom Vučković te Krešimirom Ivančićem, koji je s dolaskom Vučković u ministarsku fotelju dao ostavku.

Usto, vlasnik Inhouse Group tvrtke, Andrija Njavro natjecao se na listi HDZ-a za člana Mjesnog odbora Zaton.

A ovako je Rimac svojevremeno govorila Gabrijeli Žalac, u jeku afere:




“Bila sam s Ruškom (Ružica Njavro) i slažemo pakleni plan. ‘Ajde’, odgovara Žalac. ‘Otet ćemo te od 6. do 9. kolovoza’, piše Rimac. ‘Otmite me’, piše Žalac. ‘Idemo nas tri, možemo povesti Katu i Megi i isplovljavamo, ali nitko ne smije znati. Jednostavno moramo pobjeći, nas dvije smo sve smislile i brod i sve i nitko neće znati di smo. Bit će nam super. To su tri noći, danas sam sve dogovorila. Imam prijatelja koji voli i tebe i mene i Rušku i stalno pitaju za tebe, a više od svega su dragi prijatelji”, piše Rimac, na što joj Žalac odgovara “Luda si ko šiba”.

Franković reducirao rasvjetu i smanjio plaće, ali na čekaonicama se nije štedjelo

No, vratimo se na čišćenje autobusnih čekaonica u Dubrovniku

Kako se može vidjeti u registru Elektroničnog oglasnika javne nabave, ovu tvrtku odabrao je Grad Dubrovnik za uslugu pranja i čišćenja čekaonica i nadstrešnica na autobusnim stajalištima. Ugovor u iznosu od 199.025 kuna potpisan je 23. siječnja 2020. godine. S PDV-om to iznosi 248.781 kunu.




Kako stoji u registru EOJN-a, isti takav ugovor potpisan je i 2021. godine, točnije 22. veljače. Opet, iznos je bio 199.025 kuna. S PDV-om dosegnulo je to iznos od 248.781 kunu.

Iako je neobično da jedinica lokalne samouprave uopće, pored poduzeća čiji je osnivač a bave se čišćenjem, plaća nekome čišćenje autobusnih čekaonica, neobično je i da se za takvo što uopće izdvaja novac u vrijeme rezanja troškova zbog covid krize. Pa je tako dubrovačka gradska uprava na čelu s HDZ-ovim gradonačelnikom Matom Frankovićem, štedjela na način da je smanjila plaće zaposlenicima, a obustavila je i programsko financiranje rada udruga na tri mjeseca. Usto, čak su i u sustav javne rasvjete na cijelom gradskom području uvedene redukcije.

Međutim, čišćenje autobusnih čekaonica nije se smjestilo u domenu štednje, već se ugovor potpisivao dva puta.

Svake godine iste tvrtke i slične ponude

Još jedna neobičnost su i ostale tvrtke koje su se za ovaj posao natjecale s tvrtkom Andrije Njavra.

Dakle, kako rekli iz Grada Dubrovnika, za predmet Usluge pranja i čišćenja čekaonica i nadstrešnica na autobusnim stajalištima Grada Dubrovnika u 2020. godini pristigle su tri ponude ponuditelja Dvori Lapad d.o.o. u iznosu 220.000,00 kuna bez PDV-a, Krmek d.o.o. u iznosu 222.850,00 kuna bez PDV-a.

Iz Grada su naveli i kako su te ponude bile neprihvatljive budući da je iznos ponuda prelazio procijenjeni iznos nabave, tj. planirana sredstva Ponuditelja. No, treća ponuda ponuditelja Inhouse Group d.o.o. u iznosu 199.025,00 kuna “je zadovoljavala sve tražene uvjete kao jedina valjana i prihvatljiva ujedno i najpovoljnija”.

Slično je bilo i 2021. godine. Opet su se natjecale iste tri tvrtke. Tvrtka Dvori Lapad d.o.o. ponudila je iznos od 257.700,00 kuna bez PDV-a, čija je cijena prelazila planirana, odnosno osigurana novčana sredstva.

Prema definiciji nabava roba i usluga, jednostavna nabava je procijenjene vrijednosti do 200.000 kuna, odnosno nabava radova procijenjene vrijednosti do 500.000 kuna. Stoga, u ovom slučaju, svaka ponuda koja iznosi 200.000 kuna ili više ne može biti dio jednostavne nabave.

No, budući je samo Inhouse Group dala ponudu ispod 200.000 kuna i ostala u okvirima prihvatljivosti ponude, logično se zapitati zašto se na natječaj javljaju firme tako da visinom svoje ponude diskreditiraju same sebe u startu?

Tvrtki Andrije Njavra nije jasno zašto je poslovanje s Gradom u interesu javnosti

Iz Grada su pak, naveli zašto Čistoća ne može održavati čekaonice.

“Temeljem provedenog postupka nabave, a nakon što je Grad Dubrovnik prethodno preuzeo čekaonice od tvrtke Europlakat d.o.o i iste uključio u program održavanja komunalne infrastrukture, dana 23.siječnja 2020. sklopljen je ugovor s tvrtkom Inhouse Group d.d na rok od godinu dana te je nakon isteka ugovora od godinu dana ponovno nakon provedenog postupka nabave sklopljen ugovor za istu uslugu 22. veljače 2021. godine također na rok od godinu dana.

S druge strane, tvrtka Čistoća angažirana je na cijelom području grada Dubrovnika za održavanje javnih površina i preuzimanje komunalnog otpada, a s obzirom na opseg posla tvrtke Čistoća smatrali smo da nije potrebno dodjeljivati joj dodatna zaduženja”, napisali su iz Grada.

No, kako piše Index, očitovali su se i iz same Inhouse Group tvrtke, a zanimalo ih je zbog čega je poslovanje njihove tvrtke s Gradom u “opravdanom interesu javnosti”.

“Vjerujemo da ste zadovoljni našim odgovorima, te ljubazno molimo da prije Vaših eventualnih daljnjih pitanja prije svega konkretno pojasnite u čemu se sastoji „opravdan interes javnosti“ za poslovanje upravo našeg trgovačkog društva za poslove koje je isto na zakonit način sklopilo s javnopravnim naručiteljima. Navedeno je potrebno kako bi se izbjegla šteta koja se ovom trgovačkom društvu čini ili može učiniti mogućim javnim neprikladnim, paušalnim i nejasnim, a svakako neosnovanim dovođenjem u vezu istoga s eventualnim nezakonitim poslovanjem”, napisali su.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.