Foto: Vlado Kos / CROPIX

HDZ ima produženu ruku na vrlo opasnom mjestu i tamo gdje je nema nitko

Autor: Jasenka Kovač/7dnevno

Visoki kazneni sud prije desetak dana objavio je važnu odluku u aferi Softver, slučaju protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac. Kao što je poznato, Visoki kazneni sud prihvatio je njezinu žalbu i vratio Županijskom sudu u Zagrebu njezin slučaj na ponovno odlučivanje. Sasvim konkretno, ponovno će se morati razmatrati zakonitost dokaza, odnosno poruka između Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojima se spominje AP.

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde da je, s obzirom na obrazloženje, ova sudska odluka usmjerena na kupovanje vremena okrivljenicima. Drugim riječima, omiljena ministrica Andreja Plenkovića neće morati sjesti na optuženičku klupu još neko dulje vrijeme. Sasvim je jasno da se to neće dogoditi tijekom izbora koji bi trebali biti održani u iduća dva mjeseca.
Visoki kazneni sud svojom je odlukom zaštitio Gabrijelu Žalac, čiji je slučaj postao sinonim za sukob između domaćeg i europskog pravosuđa. Najnovija odluka Visokog kaznenog suda to je samo potvrdila.

Zbog svog posljednjeg poteza u aferi Softver taj je sud još jednom dokazao kako je, kao što je uostalom od početka i bilo zamišljeno, produžena HDZ-ova ruka u pravosuđu. Možemo samo kratko podsjetiti da je njegovo osnivanje vodio sudac Ivan Turudić, koji na kraju ipak nije postao i njegov formalni predsjednik. Doduše, ostao je kao sudac na tom sudu, dočekavši sada i političko promaknuće u glavnog državnog odvjetnika.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Dodatno prolongiran

No vratimo se Gabrijeli Žalac. Ona je nakon smjene s ministarske pozicije uhićena u studenome 2021. godine. Optužnica koju je europsko tužiteljstvo protiv nje podiglo još nije potvrđena.
Zbog odluke Visokog kaznenog suda cijeli slučaj sada je dodatno prolongiran. Naime, čak deset mjeseci, od travnja prošle godine, na tom je sudu stajala žalba Gabrijele Žalac na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odbijeno izdvajanje njezinih poruka s Rimac kao nezakonitih dokaza.

Žalac je tvrdila da te poruke nisu zakoniti dokazi jer su pronađene u mobitelu Josipe Rimac koji je pretraživan na osnovi nezakonitog sudskog naloga. Ako nalog za pretragu nije zakonit, ne može biti zakonito ni ono što je na osnovi njega pronađeno, upozorila je. To je inače jedan od temeljnih postulata u pravosuđu, na koji se u žalbi pozvala i Gabrijela Žalac. Međutim, Visoki kazneni sud u svojoj polemičnoj odluci kaže da su i pretraga doma i pretraga mobitela Josipe Rimac bile zakonite.

HOĆE LI I HRVATSKA PŠENICA ZAVRŠITI U MORU? ‘I nama je bilo tako za vrijeme Domovinskog rata, ali zbog Ukrajine smo izgubili naše najveće tržište’
Ipak, zaključak Županijskog suda u Zagrebu o zakonitosti dokaza nije prihvaćen, već je sve vraćeno na početak kako bi niži sud bolje razjasnio svoju odluku. Sve je zakonito pretraženo, ali tako pronađeni dokazi ipak nisu zakoniti, nevjerojatan je zaključak Visokog kaznenog suda kojim je Žalac ishodila prolongiranje postupka.

“Analiza prvostupanjskog suda zasad nije potpuna jer je prvostupanjski sud propustio razmotriti razloge zbog kojih je sudac istrage donio nalog o pretrazi doma Josipe Rimac, pri čemu uopće nema mjesta dvojbi da ta pretraga, sama za sebe, udovoljava svim zahtjevima zakonitosti”, piše Visoki kazneni sud.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Poruke Žalac i Rimac

Drugim riječima, u zakonitoj pretrazi doma Josipe Rimac pronađeni su njezini mobiteli. Za njihovu pretragu izdani su novi sudski nalozi. U tim mobitelima pronađene su brojne sporne poruke, među ostalim i razgovori u kojima se spominje AP.
U sitne noćne sate, sredinom studenoga 2017., dvije tada moćne HDZ-ovke komentirale su odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). DKOM je poništio prvi natječaj za nabavku skupog softvera zbog kojeg je Žalac kasnije uhićena. Odluka je donesena nekoliko tjedana prije, ali se Žalac očito nije mirila s tim. Bila je, sumnja se, odlučna da unosni ugovor s njezinim ministarstvom sklopi upravo Mladen Šimunac, konzultant s kojim je bila u prijateljskim odnosima. Poslije je i on bio uhićen.

“… Ali gle. Ovo će biti po mom… Što prije”, citira se u optužnici poruka koju je Gabrijela Žalac poslala Josipi Rimac. Slijede poruke u kojima su Žalac i Rimac ismijavale svoje kolege, ali i članove DKOM-a, nazivajući ih “smradexima”. “Pojma oni nemaju”, piše Rimac, a Žalac odgovara: “Ne, a misle da su bogovi.”

Ovo je pozadina Plenkovićeve iznenadne odluke: ‘Evo zbog čega je premijer siguran u sebe’

To dopisivanje koje je pronađeno tijekom istrage u aferi Vjetroelektrane USKOK je predao europskom tužiteljstvu jer se odnosilo na sporni softver. Europsko tužiteljstvo priložilo je te poruke uz optužnicu protiv Gabrijele Žalac. Sada je kao problem iskrsnula činjenica da Žalac nije imala priliku ranije provjeriti zakonitost tih dokaza ni sudskih naloga na osnovi kojih su istražitelji došli do poruka. Sve će se to morati provjeriti u ponovnom postupku iako i Visoki kazneni sud kaže da su poruke pronađene na zakonit način. Ipak, Gabrijeli Žalac daje se dodatno vrijeme.

“Na temelju tako izvršene analize ocijenit će je li nalog za pretragu… izdan ustvari i neovisno o rezultatima posebnih dokaznih radnji ili je pak izdan prvenstveno na temelju rezultata tih posebnih dokaznih radnji, tako da bez tih rezultata ne bi postojao uvjet za njegovo izdavanje u vidu određenog stupnja vjerojatnosti (sumnje) na učin kaznenih djela, pa da su time i dokazi pribavljeni tim nalogom derivirani, jer u stvari potječu od rezultata posebnih dokaznih radnji”, objasnio je Visoki kazneni sud.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Teško razumljivo

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali iznenađeni su ovakvim stavom Visokog kaznenog suda. “Ako su poruke zakoniti dokazi te se zna da na temelju Zakona o kaznenom postupku mogu iz jednog sudskog predmeta biti prebačene u drugi, pitanje je što je ovdje Visoki kazneni sud učinio. Znamo da se od naših sudova, pa tako i od Visokog kaznenog suda, može očekivati doista sve, no ovo je teško razumljiva odluka”, složni su pravni stručnjaci s kojima smo analizirali odluku u predmetu protiv Gabrijele Žalac.

Dodatno svjetlo na cijeli slučaj baca činjenica da je ovakvu odluku Visoki kazneni sud donio nakon punih deset mjeseci, i to tek nakon što su se mediji počeli raspitivati o slučaju Žalac. Ubrzo nakon medijskih upita odluka je objavljena.

Slučaj je, dakle, vraćen Županijskom sudu u Zagrebu kako bi bolje sve objasnio. I nakon nove odluke, za koju se još ne zna kada će biti donesena, nezadovoljna strana – obrana ili optužba – imat će pravo uložiti žalbu. Nakon toga će sve ponovno završiti na Visokom kaznenom sudu. A baš nitko u ovom trenutku ne može prognozirati kada će to biti.

Autor:Jasenka Kovač/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.