fbpx
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

HARADINAJ IZBACIO VUČIĆA IZ TAKTA: ‘Ako nas priznate nećemo se ujediniti s Albanijom’! Obratio se i Bidenu za pomoć

Autor: N.K

Joe Biden novi je američki predsjednik i svima je jasno da će u našoj regiji doći do promjena. Polako ga regionalni lideri povlače za rukav kako bi zauzeli najbolje moguće pozicije u eventualnim pregovorima, a to je očito i u odnosima Kosova i Srbije. U utorak je Vučić žestoko reagirao na izjavu Ramusha Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova gdje je rekao kako će se Kosovo  referendumom pripojiti Albaniji ukoliko Europska politika nastavi ignorirati Kosovo.

Vučić je odmah komentirao tu najavu referendumu te je poručio kako je Haradinaj opasan čovjek, a da bi “velika Albanija” bila prijetnja svima. “Srbija će na to znati odgovoriti”.

Bivši premijer Kosova, sada lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, na svom je Facebook profilu reagirao i na tu izjavu rekavši kako je “Kosovo na dobrom putu”.

Haradinaj je na Facebooku napisao da se njega ne treba bojati, jer ”ukoliko Beograd prizna nezavisnost Kosova, neće biti referenduma o ujedinjenju s Albanijom.”

“Kosovo traži samo ono što mu pripada”, napisao je Haradinaj i dodao: “Nećete nas zaustaviti u našem pravu da definiramo budućnost Kosova. I dalje ćemo stremiti k tome da postanemo članicom NATO-a, EU-a i UN-a”.
Haradinaj je naveo i da je njegova izjava i namjera o ujedinjenju s Albanijom rezultat stalnog “nemara Bruxellesa u vezi s Kosovom”.

“Kosovo i njegovi građani su prozapadno orijentirani i kao takvi ne zaslužuju prijezir, ignoriranje i uvjetovanje unedogled”, napisao je Haradinaj.
Danas nakon inauguracije Joe Bidena, Haradinaj ponovno pokušava učvrstiti svoje pozicije. Iskoristio je priliku kako bi čestitao novom američkom predsjedniku i pritom izrazio nadu da će zajedno “pisati poglavlje o budućnosti Kosova”.

“Danas sam pokrenuo predsjednika Joea Bidena, pismo čestitanja na inauguraciji, kao 46 predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

“Iskrene čestitke na inauguraciji kao 46 predsjednika SAD-a. Američki građani su vjerovali u vašu viziju i vodstvo. Isto je sa mnogim državama širom svijeta, posebno na Balkanu.

Na Kosovu je vaš izbor donio novu nadu za perspektivu naše zemlje, kao što je svaki građanin svjestan i zahvalan na velikom doprinosu našoj slobodi i suverenosti. Vaše ime je blisko povezano sa povijesti naše nove države i Albanci nikada neće zaboraviti šta ste učinili za Kosovo. Kao što znate, naše nesuglasice sa Srbijom sada su prešle na diplomatski nivo, ali još nisu riješene. Kao država već dugi niz godina radimo nezaustavljivo kako bismo realizirali svoju težnju da budemo potpuno priznata država i ugledna članica NATO-a, EU i UN-a. Sa ovim izazovima koji predstoje, dobro je znati da Kosovo sada nema samo jednog saveznika, već bliskog prijatelja u Bijeloj kući i naši ljudi su sigurni u vašu podršku.
Na predstojećim parlamentarnim izborima 14. veljače predao sam kandidaturu za predsjednika Kosova. Kao Kosovo čast nam je zaželjeti dobrodošlicu u našu zemlju u kojoj ste gosp. Predsjedniče već dio povijesti i ja sam siguran i optimističan da ćemo zajedno pisati novo poglavlje o budućnosti Kosova.
Za vaš prvi mandat kao predsjednik SAD-a, Bog vas blagoslovio, želim vam sreću i uspjeh”, napisao je Haradinaj.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.