Ilustracija

HANFA UPOZORAVA GRAĐANE: Ni slučajno nemojte nasjedati na ove ponude!

Autor: Dnevno

U okviru obavljanja nadzornih aktivnosti iz svoje nadležnosti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) primijetila je neprimjereno oglašavanje putem plaćenih članaka u elektroničkim medijima određenih inozemnih brokerskih društava koja nude trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima) na području Republike Hrvatske.

U pojedinim takvim plaćenim člancima spominje se jednostavna i brza zarada na trgovanju CFD-ovima, naglašava se neograničen potencijal zarade, a sve je popraćeno fotografijama veće količine novca, luksuznih sportskih automobila, ljudi u skupim odijelima i slično. Takav način komunikacije nije zakonit s obzirom na to da može dovesti javnost u zabludu oko očekivanja uspješnosti trgovanja takvim financijskim instrumentima, piše Poslovni dnevnik.

Nadalje, takvi članci znaju sadržavati i interaktivne upitnike putem kojih čitatelji odgovaranjem na pitanja bi li kupili ili prodali CFD u nekoj hipotetskoj situaciji dobiju prikaz svoje uspješnosti, odnosno iznos koji bi navodno zaradili na trgovanju CFD-ovima, da su inicijalno uložili određeni novčani iznos.

Članci također sadrže i poveznicu na internetsku stranicu brokerskog društva te pozivaju na ostavljanje osobnih podataka u svrhu otvaranja probnog (demo) računa za trgovanje CFD-ovima.  Osim toga, takvi plaćeni članci često ne sadrže upozorenje o riziku trgovanja CFD-ovima.

CFD-ovi (ugovori za razlike) izrazito su složeni proizvodi namijenjeni isključivo špekulativnom trgovanju, te je HANFA 25. srpnja 2019. donijela Odluku o trajnom ograničenju stavljanja na tržište, distribucije i prodaje ugovora za razlike (CFD-ova) malim ulagateljima u Republici Hrvatskoj. Ulagatelji koji ipak žele trgovati CFD-ovima dodatno se pozivaju da prije stupanja u poslovni odnos s društvom koje nudi trgovanje CFD-ovima, provjere koje društvo stoji iza internetske stranice ili platforme za trgovanje CFD-ovima koja se reklamira.
Poseban oprez potreban je u slučajevima društava koje dolaze iz zemalja izvan Europske unije, a pogotovo ako je riječ o onima s tzv. egzotičnih otočja jer se često zna raditi o prijevari. Prema važećim propisima brokerska društva izvan Europske unije smiju brokerske usluge u Hrvatskoj pružati malim ulagateljima isključivo putem podružnice osnovane u Republici Hrvatskoj, koja ima odobrenje za rad od HANFA-e.

Napominjemo da u ovom trenutku na teritoriju Republike Hrvatske ne postoji niti jedna takva podružnica, što znači da su ponude za trgovanje prema hrvatskim građanima od društava izvan Europske unije nelegalne. Ulagatelji se upozoravaju da ne nasjedaju na ponude koje su “predobre da bi bile istinite”, obećavaju brzu i laku zaradu, putem probnog (demo) računa ili kratkog upitnika o investiranju ostavljaju dojam jednostavne i brze zarade jer hipotetske situacije iz upitnika i probni (demo) računi ne moraju odražavati stvarno stanje i kretanja na tržištu, a u nekim slučajevima može se raditi i o prijevari, prenosi Poslovni dnevnik.

U slučaju bilo kakvih dvojbi oko legalnosti poslovanja društava koja nude trgovanje CFD-ovima na području Republike Hrvatske, slobodno se obratite HANFA-i na e-mail: [email protected] telefon: 01/6173-200 ili na adresu: HANFA, F. Račkoga 6, 10000 Zagreb.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.