FOTO: Pixabay

HAKERI NAPALI ČAKOVEČKU TVRTKU: Zbog učestalih napada policija poslala upute, evo kako se najbolje obraniti!

Autor: D.R.

“Nepoznati je počinitelj ovog ponedjeljka na štetu trgovačkog društva iz Nedelišća počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa”, priopćila je Međimurska policija.

Počinitelj je zasad na neutvrđen način neovlašteno pristupio računalnom sustavu oštećenog trgovačkog društva te pomoću zloćudnog računalnog programa izvršio kriptiranje (kodiranje) dijela podataka.

Na opisani način počinitelj je pohranjene podatke i programe na računalu učinio neupotrebljivima.

Materijalna šteta, koja se odnosi na vrijednost kriptiranih programa i podataka, procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Zbog učestalih slučajeva policija je poslala i upute što činiti ako je i vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom, nije naodmet pročitati ih.

“Ako je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, može vam pomoći alat KRIPTO-ŠERIF koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke.

Pomoću kripto-šerifa možete provjeriti postoji li dostupno rješenje za dekripciju, a ako ono postoji, dobit ćete upute o načinu na koji možete pristupiti svojim podacima.”

“Kako spriječiti ransomware napad? Sigurnosna-kopija! Postavite sustav za vraćanje podataka tako da zaraza ransomwareom ne može trajno uništiti vaše podatke. Najbolje je napraviti dvije sigurnosne kopije: jednu koja je spremljena na cloud aplikaciji (budite sigurni da koristite cloud aplikaciju koja automatski radi sigurnosne kopije) i jednu fizičku kopiju (prijenosni tvrdi disk, USB stick, dodatan laptop, itd.). Isključite ih iz računala nakon završetka rada na njima. Vaše sigurnosne kopije će također biti korisne u slučaju da slučajno izbrišete važnu datoteku ili naiđete na poteškoću s tvrdim diskom.”

Koristite kvalitetan antivirusni softver kako biste zaštitili vaš sustav od ransomware zloćudnog računalnog programa. Nemojte isključiti ‘funkcije za heuristiku’ jer one pomažu rješenju da pronađe primjerke ransomware zloćudnog računalnog programa koji još nisu formalno otkriveni.

Redovito ažurirajte softver na svom računalu. Kad vaš operativni sustav (OS) ili aplikacije zatraže ažuriranje, odobrite ga. Ako softver nudi mogućnost automatskog ažuriranja, prihvatite je.

Ne vjerujte nikome. Doslovno. Bilo koji korisnički račun može biti ugrožen, a zloćudne poveznice mogu stići s korisničkih računa prijatelja na društvenim mrežama, kolega ili partnera na online videoigrama. Nikad ne otvarajte priloge u e-mailovima koje ste dobili od ljudi koje ne poznajete. Cyber kriminalci često dijele lažne e-mail poruke koje su vrlo slične e-mail obavijestima internetskih trgovina, banaka, policije, suda, ili porezne službe te tako mame primatelje da kliknu na zloćudnu poveznicu i tako dopuste zloćudnom softveru pristup u njihov sustav.

Omogućite’pikaži ekstenziju datoteka’ i ‘file extensions’ opciju Windows postavkama vašeg računala. To će značajno olakšati pronalazak zloćudnih datoteka. Klonite se datoteka s nastavcima ‘.exe’, ‘.vbs’ i ‘.scr’. Prevaranti često koriste nekoliko nastavaka kako bi zloćudnu datoteku predstavili kao video, fotografiju, ili dokument (kao što je hot-chics.avi.exe ili doc.scr). Ako otkrijete nepoznati ili nekontrolirani proces na svom uređaju, odmah prekinite internetsku ili drugu mrežnu vezu (kao što je kućni Wi-Fi) – to će spriječiti daljnje širenje zaraze!

Netko vas je hakirao i traži otkupninu? Evo gdje se možete obratiti za pomoć

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.